🎁 Aquest ha estat definitivament l’any del fons sonor i, és clar, havia d’aparèixer a la nostra nadala per a desitjar-vos bones festes i bon Nadal! Esperem que el 2021 ens tracti millor...!
El disc de cartró és el FSDP 0015 i val la pena que l’escolteu sencer aquí perquè té sorpresetes:
https://catalegbiblioteca.museumusica.bcn.cat/cgi-bin/koha/opac-detail.pl?biblionumber=12137
Podeu recuperar el post on vam explicar tot el procés de catalogació i digitalització d’aquesta tiplogia d’enregistrament sonor aquí:
https://bit.ly/3mIASw5
(Hem de fer l’aclariment que tant el disc perforat de cartró com l’esquiador estan en perfecte estat de conservació). El crit de fons torna a ser el de Wilhelm, molt conegut a l’àmbit del cinema.
Bona festa major de La Mercè! Us l’acompanyem amb música de Fontanals sonant en un disc perforat de cartró!
Cada any triem una secció d’instruments per a renovar la imatge d’identificació. Tot plegat ens serveix per a moltes coses, com per exemple: actualitzar la informació visual dels instruments, observar l’estat de conservació directament, oferir un accés millor a la informació. Aquí teniu un time-lapse amb el fotògraf Jordi Puig i una corneta.
La música és un truc de màgia?
Activeu el so, que el Museu de la Música us vol desitjar bones festes i bon Nadal!
L'instrument que apareix és un balàfon (similar a una marimba) de Burkina Faso (MDMB 1674). Podeu llegir més informació a la Viquipèdia: https://ca.wikipedia.org/wiki/Bal%C3%A0fon
Els àudios són tots dos cortesia de Wikimedia Commons, primer el d'una marimba (no vam voler fer patir l'instrument del museu) i el segon, el Crit Wilhelm, que vam conèixer gràcies a un tuit de Carolina Jiménez i que també té article a la Viquipèdia: https://ca.wikipedia.org/wiki/Crit_Wilhelm
Avui hem conegut les Ones Martenot gràcies a Tomomi Kubo, que ens ha explicat l’origen, el funcionament i la notació amb varis exemples, dins el cicle “Els instruments musicals, en estudi”, ha començat la sessió amb aquesta peça:
Com sona el Museu de la Música?
👂 Com sona el Museu de la Música de Barcelona? De tant en tant, alguns instruments de la col·lecció, previ estudi i preparació, sonen de la mà dels millors músics i, si et ve de gust, converteix-te en músic per una estona tot interpretant alguns dels instruments a la sala final de l'exposició permanent! 👉 http://ow.ly/qGhT30pWm7h
Quants tipus d’harmònica coneixeu? Aquest diumenge dia 17, a les 12h, al cicle “La música del Museu”, Joan Pau Cumellas ens farà una passejada musical per totes elles, amb exemplars del fons donat per Jordi Òdena que conservem al museu!
Celebrem el Dia del Patrimoni Audiovisual mostrant la part interactiva de l’exposició temporal “Músiques als dits”, són vídeos i enregistraments sonors que suposen un complement perfecte dels instruments exposats.
Obrim en tres minuts i aquest vídeo són tretze segons de màgia. Els sensors de llums fan que s’encenguin només quan hi ha moviment. S’apaguen de manera automàtica aconseguint no només estalvi energètic, sinó que evita la sobreexposició dels instruments a la llum.
El grup Gamelan Penempaan Guntur porta tot el cap de setmana de taller amb un professor balinès, qui en dos dies els ha creat una peça per a gamelan i quatre flautes per al concert d’aquest dijous a les 18:30h a la Llanterna de L'Auditori de Barcelona! #DiaDeLaMusica
Com que els autors de “RRR” (Frederic Amat, La Veronal i Cabo San Roque) no ens han explicat què signifiquen les lletres, nosaltres jem recordat que tot plegat és allò que explicava Jaume Ayats a “Veus de la Mediterrània”: “Hi ha uns sons vinculats a la ramaderia, que són comuns de punta a punta del Mediterrani. Són els que els pastors fan servir per comunicar-se amb les ovelles. A l’exposició hem posat exemples de pastors de Creta, de Sicília i de Núria, però pràcticament n’hi ha a tot arreu. I com a hipòtesi, plantegem que aquests sons es poden haver mantingut com una tècnica vinculada a l’expansió del neolític. Si aquesta hipòtesi es confirmés, estaríem davant un element tan evanescent com pugui ser un so, que ha perdurat milers d’anys i que comparteix tot el Mediterrani”.
A partir de dijous Frederic Amat, La Veronal i Cabo San Roque enceten la mostra RRR al museu, feta a partir de l’espectacle inaugural de la temporada #Escenes de L'Auditori de Barcelona!
Així ha sonat un fragment del concert dirigit per Marta Almajano, amb alumnes de l’ Esmuc Antiga, que enceta el cicle “Un cafè amb notes d’Antiga”, interpretant aquesta peça d’Antonio de Salazar, “Tarará, qui soy yo Antón”! I amb tast de cafè illy!
Hem caçat l’assaig d’ Isaac Rodríguez i Alba Ventura, amb clarinets i piano del segle XIX, escoltar-los és entrar en un túnel del temps. I atenció, perquè pel concert de diumenge el piano estarà perfectament afinat!
[I ens comenten que hem esgotat entrades!]
L’arxillaüt de Matteo Sellas del segle XVII no es pot tocar, però si estudiar o, com és el cas, copiar: aquest seria el so més aproximat que podem tenir gràcies al facsímil que ha fet César Arias. Demà, juntament amb Jaume Bosser i el músic Bor Zuljan en parlarem a “Instruments musicals, en estudi”, a les 18h.
Aquesta setmana obrim cada dia en l’horari habitual, excepte demà dijous, que obrim de 10 a 18h!
La cultura i el patrimoni per a tothom!
#Repost Apropa Cultura
・・・
L'Apropa ens beneficia a tots i a totes. I fa canviar l'estat d'ànim 🙌🙌 Natàlia Ordoñez, coordinadora d'educadores del Museu de la Música reflexiona sobre la importància de l'#experiènciaApropa.
#somApropa
Ja tenim la marimba chiapaneca acabada d’arribar al Museu, i l’Israel Moreno i l’Alejandrina Grajales comencen a assajar! Us esperàveu un so com aquest d’una marimba de fusta? Quasi sembla chiptunes!
Estem enregistrant audiovisuals per la propera exposició. Aquesta és la primera guitarra que va tenir Quico Pi de la Serra. Podreu saber com acaba aquesta història a partir del dia 18 d’octubre! #guitarresQuico
Passejant pel museu ens hem trobat el director, que ens diu que... el museu és obert a l’agost!
Mostra GU-INNO-VART, hi trobareu tot un món musical que passa per l’òpera, el jazz, el cante jondo... i per Carles Santos! En col·laboració amb Espai Guinovart
#Taldiacomavui de 1867 va néixer Enric Granados. Recuperem aquest recull d’imatges que li vam preparar fa un any! Quina és la peça que més us agrada d’ell?
Aquest dimarts a les 19h podreu gaudir en directe dels Gamelan Penempaan Guntur, que obriran el Grec Festival de Barcelona a la plaça Margarida Xirgu!