Museu del Disseny de Barcelona

Museu del Disseny de Barcelona El Museu del Disseny de Barcelona integra les col·leccions d’arts decoratives, ceràmica, disseny de producte, tèxtil, indumentària i arts gràfiques
(62)

El Museu del Disseny de Barcelona integra les col·leccions d’arts decoratives, ceràmica, disseny de producte, tèxtil, indumentària i arts gràfiques.

Funcionando como de costumbre

💡 El llum de taula #Zeleste (1973) va ser dissenyat per Santiago Roqueta i Àngel Jové, amb motiu de l’obertura de la sal...
24/11/2020

💡 El llum de taula #Zeleste (1973) va ser dissenyat per Santiago Roqueta i Àngel Jové, amb motiu de l’obertura de la sala de concerts homònima, al carrer de l’Argenteria del #Born barceloní.

Calia un llum de taula que assolís una imatge de font d'energia, de focus de radiació. Aquests llums havien d'aparèixer com a fites dins de l'interior del local, com a elements que aportessin connotacions pseudomàgiques a l'ambient. Alhora, havien de proporcionar una llum controlada i discreta en els llocs adients; una llum sense enlluernaments ni reflexos inoportuns.

La sala Zeleste va ser un punt central dels moviments musicals dels setanta. Malgrat tenir una mida petita, va portar figures internacionals i locals de renom, com Gato Pérez, Jaume Sisa, Stan Getz o Bill Evans.

L’any 1986 la sala es trasllada al carrer dels Àlmogàvers, al #Poblenou. El local, amb capacitat per a 2.000 persones, acull artistes com Yoko Ono, Oasis, Björk, Radiohead, o Juan Luis Guerra. Endeutada, la Zeleste ha de tancar al 2000, i en el seu lloc es funda Razzmatazz.

📸 Martí Pujol

23/11/2020

♀️ El #MuseudelDisseny es suma a la campanya de #BCNantimasclista de cara al #25N, Dia Internacional contra les Violències Masclistes.

✊ Per una ciutat i un món lliures de masclisme.

☀️ Aquest diumenge, promou la cultura visitant el #MuseudelDisseny!Recentment hem inaugurat dues exposicions: "Modernism...
22/11/2020

☀️ Aquest diumenge, promou la cultura visitant el #MuseudelDisseny!

Recentment hem inaugurat dues exposicions: "Modernisme, cap a la cultura del disseny", de caràcter semipermanent, que revisa el moviment modernista com a punt de partida en la cultura del disseny; i "Emergència! Dissenys contra la COVID-19", un recull d'iniciatives que, des del món del disseny, han ofert solucions a les problemàtiques sorgides arran de la pandèmia.

A més, pots visitar les mostres permanents "Del Món al Museu", "El Cos Vestit", "Dissenyes o Treballes?" i "Extraordinàries", que ha reobert aquesta setmana.

Recorda que a partir de les 15 h podràs entrar al Museu de manera gratuïta! T'esperem al Museu #culturasegura ❤️

📸 Martí Pujol

🗞️ 45 anys després de la mort del dictador Francisco Franco, recordem una de les publicacions antifranquistes més rellev...
21/11/2020

🗞️ 45 anys després de la mort del dictador Francisco Franco, recordem una de les publicacions antifranquistes més rellevants a Espanya: la revista Ajoblanco, que va llençar el seu primer número, amb aquesta portada, l'octubre de 1974.

Als setanta, Espanya vivia «una experiència extraordinària: l'esclat del moviment estudiantil contra la dictadura, la lluita obrera, les comunes, el hippisme i l'art conceptual, el sorgiment de teatres, editorials i llibreries independents, el despertar d'una contracultura a Barcelona i el ressorgiment de Madrid», va dir, al 2014, el fundador i editor de la revista, Pepe Ribas.

Ajoblanco va ser un revulsiu cultural a l'època, proposant continguts completament inèdits fins aleshores a l'Estat, com el feminisme, l'antimilitarisme, l'ocupació, la sexualitat lliure, l'art al carrer i l'ecologia. Tot plegat, aglutinant artistes, escriptors, filòsofs i dibuixants de l'escena contracultural a Barcelona, opositors al règim feixista i nacionalcatòlic.

✊ El 1975, un any després del llançament de la revista, moria el dictador, i Ajoblanco tancava així el seu número de desembre: «Ha llegado el momento de trazar libremente nuestra cultura, nuestras alternativas y nuestra propia forma de vida: pedimos normalización. Pedimos poder salir de nuestras catacumbas para desarrollar y comunicar».

Podeu trobar l'arxiu #Ajoblanco aquí: bit.ly/2UIJ57M

#InConversationWith 🗣️🌺 L'arquitecte i professor d'Història de l'Art i l'Arquitectura a l'Escola Tècnica Superior d'Arqu...
20/11/2020

#InConversationWith 🗣️🌺 L'arquitecte i professor d'Història de l'Art i l'Arquitectura a l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Bacelona (ETSAB), Juan José Lahuerta, és una de les persones que coneix millor l'obra de #Gaudí i la història del #modernisme al nostre país.

Oferint-ne una visió transversal, i interrelacionant art i societat, amb les seves paraules Lahuerta ens transporta a una Barcelona remoguda de finals del segle XIX. Una ciutat on, mentre la lluita de classes esdevé crua i violenta, es gesta el moviment artístic més representatiu de la cultura catalana.

Juan José Lahuerta ha col·laborat en el catàleg de l'exposició "Modernisme, cap a la cultura del disseny", que la setmana passada es va inaugurar al #MuseudelDisseny.

🏙️ Conversem amb ell sobre la Barcelona de l'època, sobre els fonaments de la cultura del disseny a Anglaterra i sobre el caràcter controvertit d'Antoni Gaudí, considerat geni del modernisme, i encara avui figura clau per mantenir el model turístic de la nostra ciutat.

👉 Llegeix l’entrevista aquí: bit.ly/3lRPxW7
Pintura digital: Inés Maestre.

💡 L'any 1985, Gabriel Ordeig Cole va rebre l'encàrrec d'il·luminar una zona del Cafè del Sol, al barri de Gràcia de Barc...
19/11/2020

💡 L'any 1985, Gabriel Ordeig Cole va rebre l'encàrrec d'il·luminar una zona del Cafè del Sol, al barri de Gràcia de Barcelona, on es feien reunions d'intel·lectuals.

Inspirat en una litografia d'un quadre de Piet Mondrian que hi havia al mateix cafè, el dissenyador va pensar a fer, ell mateix, una columna de llum.

Com que era daltònic, va demanar a la interiorista Nina Masó que treballés els colors del seu projecte. Originalment, La Bella Durmiente era una estructura de ferro amb cartolines de colors. Va ser un dels primers llums de catàleg de la firma Santa & Cole.

🔗 Si voleu aprendre més sobre objectes icònics del disseny català, estigueu atents al llançament d'#ObjectesEnllaçats, una plataforma del Centre de Documentació que recollirà alguns dels nostres dissenys més emblemàtics del segle XX: bit.ly/3kM01ow

🗣️ El proper dilluns, 23 de novembre, els dissenyadors Vicent Almiñana i Jordi Pericot es trobaran en el diàleg "El nou ...
19/11/2020

🗣️ El proper dilluns, 23 de novembre, els dissenyadors Vicent Almiñana i Jordi Pericot es trobaran en el diàleg "El nou dissenyador, el dissenyador neorenaixentista".

En una conversa a través d'Instagram Live, abordaran les noves regles i nous rols professionals que existeixen en el món del disseny i la comunicació, en constant transformació.

📆 Seguiu-ho a les 19h a través d'Instagram Live a @museudeldisseny!

Una activitat organitzada amb la col·laboració del Blanc Festival en el marc de la Barcelona Design Week.

18/11/2020

🐉 Aquesta gàrgola va ser produïda a la Fàbrica Pujol i Bausis, una de les empreses més importants a #Catalunya en el sector de la #ceràmica durant la segona meitat del segle XIX i principis del XX.

Ubicada a Esplugues de Llobregat i a càrrec de Jaume Pujol i Bausis, la fàbrica es va iniciar amb la producció de maons, però es va anar especialitzant en la fabricació de rajoles i elements decoratius.

A l'època #modernista, arquitectes com Gaudí, Domènech i Montaner, Puig i Cadafalch, Rafael Masó o Enric Sagnier, i particulars com la família Güell, van encarregar-hi materials i van col·laborar en els seus dissenys.

Edificis emblemàtics d'arreu de Catalunya –la Casa Lleó Morera, la Casa Amatller, l'Institut Pere Mata de Reus o la Casa Coll i Regàs, a Mataró– conserven rajoles d'aquesta fàbrica, que va tancar l'any 1984. Actualment, és un projecte de patrimoni cultural dedicat a la ceràmica i a l'arqueologia industrial.

👉 Descobriu-ne més a l'exposició "Modernisme, cap a la cultura del disseny"!

#ModernismeDisseny #ModernismeMDB

🕰️ Torna "Extraordinàries"! Avui ha reobert l'exposició "Extraordinàries", un recorregut cronològic per les arts decorat...
17/11/2020

🕰️ Torna "Extraordinàries"!

Avui ha reobert l'exposició "Extraordinàries", un recorregut cronològic per les arts decoratives des del segle III al XX que integra ceràmica, teixits, mobiliari, vidres, miniatures, rellotges, papers pintats i altres objectes.

La mostra ha estat tancada de manera temporal mentre es muntava la seva exposició contígua, "Modernisme, cap a la cultura del disseny". Juntes, abarquen un període més ampli de la història de les arts decoratives a Catalunya. Us proposem que feu una visita combinada d'ambdues exposicions per adquirir-ne una visitó integral.

Veniu al Museu, us hi esperem! #culturasegura ❤️

📸 Martí Pujol (Bonastre Photo).

🎓 La xarxa EDIVI (Educació per al disseny per viure) organitza, amb la col·laboració del #MuseudelDisseny i en el marc d...
16/11/2020

🎓 La xarxa EDIVI (Educació per al disseny per viure) organitza, amb la col·laboració del #MuseudelDisseny i en el marc de la Barcelona Design Week, la sessió "Educació emergent en situació de pandèmia".

Docents i estudiants reflexionaran sobre com la docència en projectes d'innovació social s'ha adaptat tenint en compte la situació actual. Volem conèixer com la docència en disseny busca nous formats per seguir duent a terme projectes de col·laboració amb altres agents socials, vinculats a un context determinat o en projecte de co-disseny.

No us ho perdeu!

👉 Dijous 19 de novembre a les 17 h en streaming aquí: bit.ly/38QezRM

🌺 📚 #ModernismeRecomana El Centre de Documentació del #MuseudelDisseny ha digitalitzat, durant els darrers cinc anys, fi...
15/11/2020

🌺 📚 #ModernismeRecomana El Centre de Documentació del #MuseudelDisseny ha digitalitzat, durant els darrers cinc anys, fins a 600 llibres publicats entre el segle XVI i les primeres dècades del XX. Avui us portem una recomanació: "La plante et ses applications ornementales", d'Eugène Grasset (1902).

És un recull de làmines que va influir enormement en la manera de realitzar composicions decoratives durant l'època modernista. Aquest tipus de mostraris servien als dissenyadors de finals del segle XIX per a inspirar-se en les seves creacions: tapisseries, paviments, papers pintats i teixits.

👉 Podeu fullejar i descarregar el llibre aquí: bit.ly/2UogX9Z

🎞️ Josep Compte Argimon (Barcelona, 1910-1987) va ser un fotògraf especialitzat en fotografia publicitària, de moda, i r...
14/11/2020

🎞️ Josep Compte Argimon (Barcelona, 1910-1987) va ser un fotògraf especialitzat en fotografia publicitària, de moda, i retrat.

La seva aportació a la fotografia és controvertida, ja que quan va esclatar la Guerra Civil, va fugir de Catalunya per posar-se al servei de la propaganda "nacional", junt amb el tècnic publicitari Antonio Rivière Manen, dins de la Delegación de Prensa y Propaganda del Estado.

Durant el franquisme, Compte es va integrar ràpidament en el nou establishment burgès com a fotògraf de l'alta societat barcelonina. En aquesta foto (1950-1960), la model llueix un abric d'El Dique Flotante, una de les firmes d'Alta Costura nascuda a Barcelona que va tenir botigues al Passeig de Gràcia i al Portal de l'Àngel.

Després de la Guerra Civil, El Dique Flotante va integrar-se a la Cooperativa de la Alta Costura, on hi havia noms com Pedro Rodríguez, Carmen Mir, Pertegaz, Pedro Rovira i Santa Eulalia. La marca va tancar definitivament l'any 1988, arran de l'auge del prêt-à-porter i l'abaratiment de la producció.

📷 Part del treball de Josep Compte forma part de la col·lecció de fotografia de moda del #MuseudelDisseny.

🔔 Recordeu que durant tot el dia d'avui i demà les portes del Museu estan obertes de manera gratuïta!

13/11/2020

🚨 El #MuseudelDisseny us convida a l'exposició temporal “Emergència! Dissenys contra la COVID-19”, un recull d'aquestes creacions que podeu visitar a partir de demà i fins al 10 de gener.

Quan al mes de març la pandèmia de la #COVID19 va evidenciar que hi havia una buit d'objectes que ens protegissin del virus, la comunitat creativa va posar fil a l'agulla, ideant i fabricant objectes amb materials i processos que, sovint, no estaven pensats per a allò.

Amb motiu d’aquesta exposició, hem entrevistat sis persones que, impulsades pel context, van dissenyar objectes que en formaran part.

👉 Llegiu l'article aquí: bit.ly/32Ft9ry

🌺 Ja podeu visitar l'exposició "Modernisme, cap a la cultura del disseny"! Una mostra en què fa molt temps que treballem...
12/11/2020

🌺 Ja podeu visitar l'exposició "Modernisme, cap a la cultura del disseny"! Una mostra en què fa molt temps que treballem i que tenim ganes que conegueu.

Les comissàries, Mireia Freixa i Pilar Vélez –directora del Museu– proposen una revisió del modernisme en clau de disseny, on el moviment adquireix una nova dimensió: el punt de partida en la cultura del que avui coneixem com a "disseny". Podeu recuperar la seva conferència inaugural aquí 👉 rb.gy/enj89k

🎉 A més, avui obrim portes de manera gratuïta fins diumenge! A banda de conèixer més a fons el moviment modernista, podreu visitar les exposicions permanents #DissenyesOTreballes, #DelMónAlMuseu i #ElCosVestit, així com la nova exposició temporal que arriba demà: "#Emergència! Dissenys contra la COVID-19", un recull d'iniciatives que han donat resposta a les necessitats causades per la pandèmia.

Us esperem al Museu #culturasegura ❤️

🇫🇷 Entre 1930 i 1960 es va imposar, des de París, un nou sistema de la moda: l'alta costura o haute couture. Modistes de...
10/11/2020

🇫🇷 Entre 1930 i 1960 es va imposar, des de París, un nou sistema de la moda: l'alta costura o haute couture. Modistes de renom comencen a crear models originals que es mostren en desfilades dos cops l'any, i la roba es confecciona de manera artesanal i a mida per a un nucli restringit de clientes.

Aquest vestit (1958), de BALENCIAGA, tirat i sense mànigues, és curt pel davant i té una llarga forma de cua de paó al darrere. Està fet de tul de cotó i ras d'acetat en doble cara, brodat en seda i lluentons.

Cristóbal Balenciaga (1895-1972) és considerat un dels creadors més importants de l'alta costura. Com a simpatitzant del govern de la II República, després de l'esclat de la Guerra Civil es va exiliar a París, on va desenvolupar una carrera plena d'èxits. Va ser contemporani a Hubert de Givenchy, Coco Chanel o Christian Dior, que l'anomenava "el mestre de tots nosaltres".

👗 Podeu veure aquesta i altres peces d'època a l'exposició #ElCosVestit, un repàs a la història de la moda i de com aquesta ha modelat el cos des de 1550.

🚪 Reconeixeu aquesta maneta? Segur que, al llarg de la vostra vida, heu obert i tancat desenes de portes amb ella. És un...
09/11/2020

🚪 Reconeixeu aquesta maneta? Segur que, al llarg de la vostra vida, heu obert i tancat desenes de portes amb ella. És un dels clàssics del nostre disseny, feta per Antoni de Moragas i Gallissà l'any 1957.

Feta de fusta, alumini i poliestirè, la maneta de Moragas va esdevenir, ràpidament, sinònim de modernitat. Arquitecte i dissenyador, Moragas (1913-1985), va defensar sempre la industrialització davant de l'artesania, considerant que aquesta havia «mort per donar pas al disseny» (Quaderns, 1961).

🔗 Si vols saber més sobre objectes icònics del disseny català, para atenció al proper llançament d'#ObjectesEnllaçats, una plataforma digital impulsada pel #CentreDoc del #MuseudelDisseny que recollirà documents originals i testimonis orals directes per apropar-nos la història del disseny a Catalunya: bit.ly/36mjQxP

🌺 Aquest paravent (1929), anomenat La Creació, és obra del pintor Francesc d'Assís Galí, i lacat per Ramon Sarsanedas i ...
08/11/2020

🌺 Aquest paravent (1929), anomenat La Creació, és obra del pintor Francesc d'Assís Galí, i lacat per Ramon Sarsanedas i Oriol. La tècnica aplicada és la laca japonesa (urushi) sobre noguera contraplacada i incrustacions d'or, nacre i closca d'ou.

La laca urushi va arribar del Japó a París a través del mestre Sugawara, de qui va ser deixeble Jean Dunand, el més notable lacador d'Europa, al seu torn mestre de Lluís Bracons, qui introduí la tècnica a Barcelona sent professor a l'Escola Superior de Bells Oficis.

El seu característic acabat, fos negre o vermell, tenia un efecte de mirall que li atorgava una qualitat decorativa insuperable, molt apreciada pel públic burgès barceloní.

Francesc d'Assís Galí, nebot de Pompeu Fabra, va ser nomenat assessor de l'Exposició Internacional de Barcelona de 1929, de la qual va dissenyar el cartell. Durant la Guerra Civil, va ocupar el càrrec de Director General de Belles Arts de la República, sota el qual va refugiar més de tres mil obres d'art.

Aquest paravent va rebre el Gran Premi i Medalla d'Or a l'Exposició Internacional de Barcelona de 1929 i la Medalla de Plata a la VI Triennale de Milà l'any 1936.

📆 Podreu veure aquesta peça i altres del moviment Déco a l'exposició "Modernisme, cap a la cultura del disseny" a partir del 12 de novembre. Us hi esperem!

07/11/2020

👩‍👩‍👧‍👧 Aleix Artigal: "For me, good design is one that is easy to understand, that manages to communicate and that has the right form. I run away from the elitist verbosity of design: a good design is also one that you like, because if you like it, I think it automatically works."

Aleix Artigal is a graphic designer and founder of the Barcelona based studio Familia. His conception of design revolves around the idea of straightforward, transparent and respectful communication. Familia has designed the signalling system for the city of Barcelona during the #COVID19 pandemic.

We speak to him about creativity, communicating in times of a pandemic, and democratisation of design.

👉 Read the full interview here: bit.ly/351rNJg

🇭🇰 Ahir es va inaugurar l'exposició #DesignDoes al Hong Kong Design Institute - HKDI, una coproducció entre Elisava Esco...
06/11/2020

🇭🇰 Ahir es va inaugurar l'exposició #DesignDoes al Hong Kong Design Institute - HKDI, una coproducció entre Elisava Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona i el #MuseudelDisseny.

El projecte explora com el disseny aborda els reptes de la nostra societat, a vegades per millorar-la i, altres, per tot el contrari.

05/11/2020

⛑️ Sovint el disseny es concep com una disciplina que busca fer les coses boniques, pràctiques o útils. Però rarament es pensa en el disseny com quelcom que ens pot salvar la vida.

En el context de la pandèmia de la #COVID19, la comunitat creativa ha posat fil a l'agulla des d'un bon principi per aportar solucions que, literalment, han ajudat a salvar vides. Respiradors, mascaretes i bates són només alguns exemples de les solucions que s'han fet des del disseny en un context d'emergència sanitària.

Us convidem a conèixer l'exposició "Emergència! Dissenys contra la covid-19", un recull d'iniciatives que des del món del disseny han donat una resposta ràpida a les necessitats urgents de la crisi causada per la pandèmia.

🌐 La mostra es podrà veure a partir del 13 de novembre i formarà part de la programació de la Barcelona Design Week, que enguany porta per lema "disseny per a l'activisme". Us esperem al #MuseudelDisseny!

#EmergenciaMDB #DissenyCovid #culturasegura

#BehindTheScenes L'exposició "Modernisme, cap a la cultura del disseny" us espera a partir del 12 de novembre al #Museud...
04/11/2020

#BehindTheScenes L'exposició "Modernisme, cap a la cultura del disseny" us espera a partir del 12 de novembre al #MuseudelDisseny!

🤲 Les nostres exposicions es fan realitat gràcies als equips humans que hi ha al darrere. Aquests dies, entre bastidors, hi ha muntadors, curadores, conservadores, historiadores i fotògrafs que estan treballant amb passió i atenció per fer possible aquesta mostra, i perquè totes les persones que ens visiteu pogueu gaudir-ne al màxim.

#culturasegura #ModernismeDisseny #ModernismeMDB

Dirección

Plaça De Les Glòries, 37
Barcelona
08018

Horario de Apertura

Martes 10:00 - 20:00
Miércoles 10:00 - 20:00
Jueves 10:00 - 20:00
Viernes 10:00 - 20:00
Sábado 10:00 - 20:00
Domingo 10:00 - 20:00

Teléfono

93 256 68 00

Notificaciones

Sé el primero en enterarse y déjanos enviarle un correo electrónico cuando Museu del Disseny de Barcelona publique noticias y promociones. Su dirección de correo electrónico no se utilizará para ningún otro fin, y puede darse de baja en cualquier momento.

Videos

Museos cercanos


Otros Museos de arte moderno en Barcelona

Mostrar Todas

Comentarios

Em podeu dir el nòm i l'autor d'aquesta làmpada? gràcies
Exposición temporal. Victor Papanek. La Política del Disseny. Si Papanek levantase la cabeza... Una exposición sobre diseño social, diseño universal donde todos los textos descriptivos están situados altos, letra pequeña, nada de lectura braille, obstáculos y barreras que imposibilitan o dificultan poder ver, leer, aprender... Otra exposición que habla de nosotros para que solo lo disfruten "otros"...
Buenas tardes, queríamos visitar la CASA BLOCK. En la página no vemos que hayan visitas en español. Nos podrían ayudar, gracias
Programa de Fiestas Mayores de La Sénia del año 1933, cuando el pueblo tenía 3.000 habitantes. Es evidente la influencia Bauhaus...
We are hosting a workshop tailored for Fashion Professionals. Our lecturer Sacha Milazzo Mercier has over 10 years experience recruiting and head-hunting in this industry - he knows all the tips & tricks to get you that job you keep dreaming about! Book your seat now: https://lnkd.in/dQSr3Tk *Seats are limited* #careerworkshop #fashionprofessionals https://www.facebook.com/events/722421534825671/
Un gran castellanisme al cartell...en català no "estàs al museu", hi ets. Saps que ets al museu del Disseny? Quan ho canviarem això?
Aquest divendres
Barcelona our love!!!