03/08/2026
πππππ
𧬠π£π₯π’ππ₯ππ π¦π§ππ πππ π£ π π’π¦π§π π§¬
π‘οΈ Akses dan pendedahan terhadap sains dan teknologi tidak hanya terhad kepada mereka yang berkeupayaan sahaja, malah menjadi tanggungjawab bersama untuk memastikan pengalaman pembelajaran Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (STEM) dapat diakses secara inklusif oleh semua, termasuk komuniti orang kurang upaya (OKU).
π§ͺ Berpegang kepada prinsip itu, Program STEM Camp MOSTI dianjurkan baru-baru ini di Sekolah Kebangsaan Pendidikan Khas (SKPK) Kuching, Sarawak yang telah memanfaatkan lebih 200 orang pelajar dan guru.
π Antara pengisian yang dijalankan termasuklah Planet VR dan Modul Astronomi, Roket Pijak, Cerapan Matahari, Program Advokasi Nuklear dan banyak lagi!
βοΈProgram ini turut dihadiri oleh Ketua Setiausaha MOSTI, YBhg. Datoβ Ts. Dr. Nagulendran Kangayatkarasu, bersama Timbalan Ketua Setiausaha (Perancangan dan Pembudayaan Sains), YBhg. Datoβ Ruziah binti Shafei.
π Program ini dianjurkan oleh PIBG SKPK Kuching dengan kerjasama strategik Bahagian Pembudayaan dan Perkhidmatan STI MOSTI, Planetarium Negara, Pusat Sains Negara, Agensi Nuklear Malaysia, Bioeconomy Corporation dan Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS).