06/09/2024
EP FAMÍLIES! El proper dissabte 14 de setembre la Laia Bedós us ha preparat un taller per parlar de les emocions a través de l’art! Us hi apunteu? Escriviu-nos a [email protected]
El Museu de l'Empordà és una institució multidisciplinar dirigida a la conservació, documentaci?
(34)
El Museu de l'Empordà conserva una de les col•leccions d'art més destacades de la comarca. Creat l'any 1946, la història de les seves col•leccions es remunta a finals dels segle XIX, a partir dels dipòsits del Museo del Prado i de les donacions i els llegats de personatges il•lustres empordanesos. L'any 1971 es construeix l'edifici actual, concebut com a museu d'arqueologia, història i art. L'expo
sició permanent mostra les col•leccions d'arqueologia (aixovars funeraris, ceràmica ibèrica, àtica i itàlica), d'escultura medieval (Monestir de Sant Pere de Rodes), de pintura barroca (dipòsits del Museo del Prado: Ribera, Mengs, Mignard), de pintura i escultura dels segles XIX i XX (Sorolla, Casas, Mir, Nonell, Gargallo, Casanovas, Cuixart, Ponç, Sunyer, Tàpies) i d'art empordanès (Blanquet, Dalí, Reig, Vallès, Santos Torroella). Paral•lelament, el mE és una institució multidisciplinar, que organitza exposicions temporals i activitats dirigides a la conservació i difusió del patrimoni cultural local i comarcal.
EP FAMÍLIES! El proper dissabte 14 de setembre la Laia Bedós us ha preparat un taller per parlar de les emocions a través de l’art! Us hi apunteu? Escriviu-nos a [email protected]
🎭 Presentació de la programació de la temporada de Figueres Cultura de setembre a desembre
📆 Aquest dimecres 4 de setembre
🕓 20 h
📍 Plaça de Josep Pla (en cas de pluja l’acte es traslladarà a l’interior del Teatre Municipal el Jardí)
🕺🍷 Amb l’actuació de dansa de Pere Seda (L’Esbord) i copa de vi de la
Arriba la sisena temporada d'Històries de l'Art! Comencem aquest setembre amb el curs "Una història de l'art amb Tintín", impartit per Joan Manuel Soldevilla, especialista amb l'obra d'Hergé.
Per a més informació i inscripcions consulteu el nostre web o truqueu al 972 50 23 05
Per conèixer més i millor l'obra de l'artista Adrià Ciurana, aquest dissabte us convidem a una visita comentada a l'exposició "Adrià Ciurana. M'abrigo de Terra" a les 18 h. En aquest enllaç us podreu apuntar.
https://www.museuemporda.org/activitat/visita-comentada-a-lexposicio-adria-ciurana-mabrigo-de-terra-2/
Si no vau poder assistir a la conferència del crític d'art Eudald Camps sobre l'obra de l'artista Adrià Ciurana, la podeu recuperar en aquest enllaç https://www.youtube.com/watch?v=FlPkH8Gfeng&t=654s "Angelologia terrenal"
"Angelologia terrenal" és la conferència que va oferir el crític d'art Eudald Camps amb motiu de l'exposició "Adrià Ciurana. M'abrigo de terra" el dissabte 1...
Amb l'escriptor Toni Sala llegirem fragments de la novel·la "Una Família" i parlarem de turistes i turisme amb motiu de l'exposició "Vacances amb Franco", serà demà dijous a les 19 h a la Sala d'Exposicions l'Escorxador.
Aquesta setmana tenim molta activitat al Museu!
Dimecres 12, presentarem el llibre "Daniel Lleixà. Tòrcul i creativitat" amb el mateix artista, l'historiador Francesc Miralles i la historiadora de l'art Mariona Seguranyes
Dijous 13, parlarem d'Adrià Ciurana amb una conversa entre Alexandra Laudo i Jordi Mitjà
Dissabte 15, visita comentada a l'exposició "Vacances amb Franco" amb Monika Anselment i Cristina Masanés.
Us esperem aquest dissabte 27 a les 12 h a l’obertura al públic de l'exposició “Adrià Ciurana. M’abrigo de terra”.
a cura de Manel Gràvalos i Jordi Mitjà
Estem molt concents de presentar-vos el nostre primer podcast de ficció literària. És l’adaptació del projecte “En sèrie. Una col·lecció de relats”, que ha transformat el conjunt de relats escrits per sis escriptors i escriptores arrelats a l’Alt Empordà en format audio, amb l’objectiu de buscar noves formes de comunicar i dialogar amb la col·lecció, i així explorar les possibilitats sonores en la difusió de l’art.
En aquesta primera temporada, i sota el títol de “La rebel·lió dels dandis”, hi han participat: Elisabet Riera, Àngel Burgas, Cristina Masanés, Joan Manuel Soldevilla, Núria Esponellà i Sebastià Roig.
El relat parteix d’un concepte semblant al del “cadàver exquisit”, consistent en la creació i la invenció col·lectiva. Cada capítol dels que conformen la història s'ha gestat sota dues premises: continuar el relat on l’havia deixat l’anterior i rendir homenatge, d’alguna manera, al alguna de les 3.000 obres del fons del Museu.
Aquests sis relats es poden llegir al nostre web, i escoltar en format podcast a spotify, ivoox, apple i google podcast.
No us el perdeu!
Durant el mes de març, al voltant de l’exposició “Res no passa dues vegades” d’Israel Ariño, hi ha organitzades diverses activitats per a totes les edats.
Dimecres 6 de març (18h): diàleg entre Joan Nogué, geògraf i catedràtic, Montse Puig, la comissària de la mostra, i l’artista Israel Ariño, entorn al concepte “El passeig com a pràctica artística quotidiana”.
Dissabte 9 de març (10-14h): Taller “Com llegir un llibre de fotografies”.
Alguns llibres de fotografia seran el punt de partida per aprendre a llegir el seu contingut i entendre millor la seva narrativa. Taller a càrrec de l’artista, Israel Ariño.
Recomanable a partir de 16 anys.
Dissabte 9 de març (17h): Visita comentada a l’exposició a càrrec de l’artista, Israel Ariño.
Dimecres 27 de març (10.30h): Activitat familiar “Paisatges en paper: guerrilla art, protegeix el teu entorn”.
A partir l’expressió artística es convida a descobrir i comprendre els paisatges i imatges quotidianes per a crear missatges de conscienciació de l’entorn més proper.
Activitat recomanada a partir de 6 anys
💸Totes les activitats són gratuïtes. Cal reserva prèvia.
⏰Podeu fer la reserva al telèfon 972 502 305, al mail [email protected] o per Whatsapp al 656 764 863.
📌Sala d'Exposicions l'Escorxador
Aquest dissabte 24 de febrer inaugurem aquesta nova temporada del cicle FAMILIART, l’artista ens ve a veure, amb la visita de l’artista multidisciplinar Clara Centenera.
En aquest taller, “Jugar a crear amb totes les lletres”, grans i petits escriurem, farem narració oral i sobretot jugarem a crear amb les paraules.
Lloc: Sala l’Escorxador
Preu: 5 €/infant
Les places són limitades. Inscripció obligatòria al web del Museu:
https://www.museuemporda.org/activitat/jugar-a-crear-amb-totes-les-lletres-taller-de-creacio-dhistories/
Els pagaments s’hauran de realitzar a la recepció del Museu
Activitat recomanada de 6 a 12 anys
Avui fa 35 anys que moria a Figueres Salvador Dalí Domènech a l'edat de 84 anys.
Estem en plena reforma de millora i encara no es pot visitar l'obra "Sant Narcís" (1962) que el mateix Dalí va donar al Museu. Abans compartia espai amb Ángeles Santos Torroella i Àngel Planells Cruañas. Quina serà la seva nova ubicació? Amb quines altres obres estarà? D'aquí a uns mesos ho resoldrem!
Mentrestant pots veure obres a la ciutat de l'artista al Salvador Dalí Museus o a la Casa Natal Salvador Dalí.
Avui hem acabat un any ple d’activitats treballant art i robòtica. Aquí un petit tast del resultat!
Ens veiem el 2024 amb més activitats, més exposicions i amb un Museu renovat😉
Atenció famílies!
Els dies 28 i 29 hem organitzat dos tallers per activar la creativitat, tot reinventant les festes de Nadal i creant obres d'art a través de robots. Apunteu els vostres infants? Encara queden algunes places lliures!
Cal reserva prèvia. Activitats recomanades de 6 a 12 anys.
10 €/infant/taller
Més informació i reserves: https://www.museuemporda.org/latelier-de-nadal-2/
Tot i les obres de reforma, continuem amb les activitats del Museu. Pels dissabtes 11 i 18 de novembre us proposem "Memòria construïda: arquitectura i futur als museus de Figueres", una passejada per la memòria dels museus de la ciutat.
Vindràs?
Es proposa un passejada per la memòria dels museus. Un diàleg entre les memòries construïdes dels seus edificis i els museus que les habiten
Vine a l'Auditori del Museu el dijous 19 d'octubre a les 19 h a celebrar el centenari del naixemant de Bartomeu Massot i Evarist Vallès, amb Domènec Moli, Ricard Planas i Mariona Seguranyes.
Reserva la teva entrada gratuïta a https://www.museuemporda.org/activitat/centenari-evarist-valles-i-bartomeu-massot/
Comencem el desmuntatge de "Costa Brava. Quan Cadaqués era una festa", comissariada per Mariona Seguranyes.
Aprofitem per tancar durant uns mesos el Museu per reformes de millora que comportarà també un nou discurs de l'exposició permanent, una sala d'exposicions temporals i un estalvi energètic.
Però les activitats no paren! Seguim amb cursos, tallers, visites guiades i conferències. Podeu consultar totes les activitats a www.museuemporda.org
Ja torna a estar a l'espai de reserva del Museu l'obra "Sant Antoni de Pàdua" de Francisco de Herrera "El Mozo", que va formar part de l'exposició "Herrera el Mozo y el barroco total" del Museo Nacional del Prado. Amb motiu de la mostra es va fer un treball de restauració integral de la peça.
https://www.museuemporda.org/obres_autors/sant-antoni-amb-el-nen-jesus/
Els guies del Servei Educatiu del Museu realitzaran una visita guiada per l'exposició "Costa Brava. Quan Cadaqués era una festa" a la qual us convidem a assistir-hi. També aprofitem per recordar que aquesta mostra és paral·lela a la del Museu d'Art de Girona "Costa Brava. La descoberta del Paradís".
Més informació i reserves: https://www.museuemporda.org/activitat/visita-comentada-a-lexposicio-7/
Tal dia com avui, de l'any 1949, va morir a Riudarenes, Iu Pascual Rodés. Nascut el 1883 a Vilanova i la Geltrú, va marxar a Barcelona per estudiar arquitectura, carrera que més t**d va abandonar per dedicar-se a la pintura. Es va rel·lacionar amb el grup d'artistes i intel·lectuals noucentistes, sobretot amb l'escriptor Josep Carner, i es va centrar en la pintura de paisatge molt influenciat per Joaquim Vayreda i l'escola d'Olot. També va ser un home de gran cultura i, a part de dedicar-se a la pintura, va compondre algunes peces musicals.
Vols saber més de la Costa Brava i de la descoberta d'aquest paradís?
Aquest divendres 28 de juliol a les 19 h presentem el catàleg de la mostra conjunta amb el Museu d'Art de Girona a la Societat l'Amistat Cadaqués.
Hi participaran Pere Vehí, estudiós de Salvador Dalí i de temàtiques sobre Cadaqués; Elvira Sánchez Gimeno, historiadora de l'art i pèrit d'art i antiguitat; i Mariona Seguranyes, comissària de l'exposició.
T'hi esperem!😉
Pere Vehí, estudiós de Dalí i de temàtiques cadaquesenques; Elvira Sánchez Gimeno, historiadora de l'art i pèrit d'art i antiguitats; i Mariona Seguranyes; comissària de l'exposició "Costa Brava. Quan Cadaqués era una festa"; el dia 28 de juliol, presentaran a la Societat Amistat de Cadaqués el catàleg de Costa Brava. Més informació i reserves: https://www.museuemporda.org/activitat/presentacio-del-cataleg-de-lexposicio-2/
La previsió del temps d'avui indica que se superaran els 40° de temperatura a Figueres. Si necessites agafar aire, ens trobaràs a la part baixa de la Rambla fins a les 19 h.
Vine a conèxier més sobre la Costa Brava!
Demà dissabte 15 de juliol a les 18 h hem organitzat una visita guiada a l'exposició "Costa Brava. Quan Cadaqués era una festa".
Més informació i reserves a https://tuit.cat/Rhc0t
El 12 de juliol de l'any 1923, naixia a Pierola, municipi que es troba dins de la comarca de l'Anoia, Evarist Vallès Rovira, pintor, escultor i gravador, qui va ser una de les persones clau en la creació del Museu de l'Empordà, fa més de cinquanta anys, essent el seu director entre els anys 1971 i 1972.
En aquesta publicació podem veure un autoretrat de l'artista que va pintar l'any 1952.
Dissabte 15 de juliol podrem gaudir d'una visita comentada per la mostra "Costa Brava. Quan Cadaqués era una festa" a càrrec del Servei Educatiu del Museu. Més informació i reserves: https://www.museuemporda.org/activitat/visita-comentada-a-lexposicio-6/
Reivindiquem el Dia de l'Alliberament amb una acció conjunta amb la , "SOM QUI SOM, SOM COM SOM", una mostra dispersa en el territori que permet recórrer els museus en clau LGTBIQ+ comissariada per Pere Parramon Rubio i Laura Cornejo: https://xarxa.museunacional.cat/som-qui-som-som-com-som/
Pots venir a recollir, de forma gratuïta, la publicació fins a fi d'existències 😉
Glòria Bosch i Susanna Portell, historiadores de l'art, i Mariona Seguranyes, comissària de "Costa Brava. Quan Cadaqués era una festa", ens presentaran dissabte 1 de juliol el catàleg "Costa Brava" a la Casa de Cultura de Tossa de Mar.
Més informació i reserves: https://www.museuemporda.org/activitat/presentacio-del-cataleg-de-lexposicio/
Si tens més de 14 anys i vols petar-ho a Tiktok no et pots perdre el taller que hem preparat per demà dissabte 17 de juny a les 10 h a la Sala d'Exposicions l'Escorxador amb Cèlia Espanya.
T'hi apuntes?
https://www.museuemporda.org/activitat/peta-ho-a-tiktok/
Aquest taller és una activitat paral·lela a l'exposició "El Quixot de Figueres. Dels molins de vent a la discoteca".
Institut Ramon Muntaner de Figueres
Carrer De La Rambla, 2
Figueres
17600
Martes | 10:00 - 19:00 |
Miércoles | 10:00 - 19:00 |
Jueves | 10:00 - 19:00 |
Viernes | 10:00 - 19:00 |
Sábado | 10:00 - 19:00 |
Domingo | 10:00 - 14:00 |
Sé el primero en enterarse y déjanos enviarle un correo electrónico cuando Museu de l'Empordà publique noticias y promociones. Su dirección de correo electrónico no se utilizará para ningún otro fin, y puede darse de baja en cualquier momento.
Enviar un mensaje a Museu de l'Empordà:
Avui hem acabat un any ple d’activitats treballant art i robòtica. Aquí un petit tast del resultat! Ens veiem el 2024 amb més activitats, més exposicions i amb un Museu renovat😉
Feliç Dia Internacional dels Museus! Vine a celebrar-ho amb nosaltres! Recorda que l'entrada al Museu és gratuïta😉
Avui és dilluns i no obrim al públic, però aprofitem per recordar que aquest dimecres 9 de novembre comença "Una història de l'art digital" amb David Casacuberta, últim curs de la temporada del cicle "Històries de l'art". Quina relació hi ha entre artista i públic? Quins són els llenguatges d’expressió de l’art digital? De quina forma l’art digital interacciona amb moviments emancipadors? Quin és el concepte d’autor en un mitjà digital? Més informació i reserves: https://www.museuemporda.org/activitat/una-historia-de-lart-digital/
Avui és dilluns i no obrim al públic, però us compartim aquest vídeo on l' Eduard Bech Vila , director del Museu, ens explica l'exposició "Noves adquisicions (2019 - 2021)" i la política d'adquisicions.
Avui és dilluns i no obrim al públic, però aprofitem per compartir aquest vídeo on Manel Gràvalos, comissari de la mostra "Made in Figueres. La ciutat de la locomoció", ens parla del que podem veure a l'exposició. "Made in Figueres. La ciutat de la locomoció", comissariada també per Josep Algans i Francesc Guillamet, la podeu veure gratuïtament al Museu i a la Sala d'Exposicions l'Escorxador fins al 9 d'octubre. Més informació: https://www.museuemporda.org/exposicions/made-in-figueres/
Avui és dilluns i no obrim al públic, però podeu anar a la Sala d'Exposicions l'Escorxador per veure part de l'exposició "Made in Figueres. La ciutat de la locomoció", un viatge per la singular història de la industrialització de Figueres.
Avui és dilluns i no obrim al públic, però aprofitem per començar amb el desmuntatge de l'exposició "Pere Portabella. Art i vida", visitada per més de 2.500 persones. Des del Museu volem agrair a tothom que ha fet possible la mostra i, en especial, al cineasta figuerenc Pere Portabella per acostar a la seva ciutat natal una gran quantitat d'obres de grans artistes, nacionals i internacionals, que formen part del seu dia a dia.
Avui és dilluns i no obrim al públic, però aprofitem per compartir-vos un vídeo de l'abans, el durant i després de les obres de l'Auditori del Museu. Justament a l'Auditori és on fem el cicle "Una història de l'art". Demà comença el curs "Una història de la performance" a càrrec de Marta Pol Rigau, doctora en Història de l'art i investigadora de l'art d'acció. Més informació i inscripcions a https://www.museuemporda.org/activitat/una-historia-de-la-performance/
Des del passat 10 de febrer hem reobert el Museu després de sis mesos de reformes de millora de l'espai de recepció i l'Auditori. Us compartim aquest vídeo on podeu fer la comparativa de com era i com és actualment. Ah, per cert! Fins aquest diumenge l'entrada al Museu és gratuïta, visita'ns!
#ExpoFronteres Ja heu visitat l'exposició "Fronteres. Línia de tall" a la Sala d'Exposicions l'Escorxador? Fina Duran i Jordi Tolosa, comissaris de la mostra, ens l'expliquen en el següent vídeo. Si voleu saber més, no us perdeu la visita comentada que faran el dijous 17 de febrer a les 19 h. Reserves a https://museuemporda.koobin.com/fronteres.visitacomentada2
Comencem el muntatge de l'exposició "Pere Portabella. Art i vida" on podreu veure obres d'art de grans artistes com Tàpies, Miró, Picasso, Picabia, Chillida, entre d'altres, que Portabella ha anat reunint al llarg de la seva vida gràcies a l’imprevist i l’atzar. Us compartim el moment en què hem desembalat la peça "Le Cardinal" de Max Ernst. Si voleu saber https://www.museuemporda.org/exposicions/pere-portabella-art-i-vida/
Ahir vam treure les proteccions dels murals escultòrics de la façana del Museu, obra de Frederic Marès. Ja queda menys per la reobertura del Museu. Aviat més notícies!
Aquest any celebrem el 50 i 75 anys del Museu de l'Empordà i ho fem amb diverses activitats. Avui a les 20 h a la Sala d'Exposicions l'Escorxador hi haurà l'espectacle "Fang", a càrrec de la companyia Animal Religion, amb totes les entrades exhaurides. L'any 1946 el Ple de l'Ajuntament de Figueres va acordar la creació del Museu de L'Empordà. Vint-i-cinc anys més tard es va inaugurar a l'actual seu de la Rambla, que actualment està en fase de millores de reforma. Si voleu saber més sobre la història del Museu podeu visitar la nostra pàgina web https://www.museuemporda.org/historia/
Última setmana! Fins aquest diumenge 14 de novembre podeu visitar l'exposició "Empordoneses. Un estrany en el seu hàbitat". Si encara no l'has visitat, no te la pots perdre! La mostra pretén compartir una reflexió sobre el procés de crisi mediambiental i social que travessem i que suposa la pèrdua del món tal com el coneixem, obligant-nos a explorar la nostra relació amb el territori i també a aprofundir en les tensions entre ètica i progrés, desenvolupament i compromís. Més informació a https://www.museuemporda.org/exposicions/empordoneses-un-estrany-en-el-seu-habitatt/
Per aquest diumenge 19 de setembre a les 12 h hem programat una visita comentada a càrrec de Pilar Farrés i Enric Tubert, comissaris de l'exposició "Empordoneses. Un estrany en el seu hàbitat". T'hi apuntes? 🎟 L'entrada és gratuïta. Cal reserva prèvia a https://museuemporda.koobin.com/index.php?action=PU_evento&Ev_id=165 📍 Sala d'exposicions l'Escorxador
Paisatges de l'Empordà, l'art de Ramon Reig i la música d'Eduard Toldrà a càrrec del Quartet Altimira es fusionen en aquest últim vídeo produït entre el Museu i el Festival Schubertíada. Aquí us deixem un tastet, però no us perdeu el vídeo complet a https://youtu.be/Gy5iNTqkfvo, un magnífic treball de The Jump Productions
Tanquem per millorar, però tornem aviat! Últims dies per visitar l'exposició "Ben Patterson a l'Empordà. Fotos i vídeos Joan Casellas", gran exponent de l'art d'acció. Justament el Museu passa a l'acció amb una reforma integral de les instal·lacions. Voleu saber més sobre la mostra que finalitza aquest diumenge 18? En Joan Casellas ens ho explica en aquest vídeo.
Museu del Joguet de Catalunya - Figueres
Calle Sant Pere