Harmonium Art Museum

Harmonium Art Museum Een unieke collectie harmoniums met extra aandacht voor instrumenten gebouwd in België. Het Harmonium Art museuM (H.A.M) werd opgericht door
Ben Roemendael die zijn verzameling harmoniums, uit meerdere landen en verschillende bouwers graag aan het grote publiek wou tonen.
(2)

Zo staan er "zuigwindharmoniums en drukwindharmoniums" met een of twee klavieren en zelfstandig pedaal. Elk harmonium wordt door hemzelf gedemonteerd, en na reiniging en eventuele restauratie, terug speelklaar gemaakt en in het museum tentoongesteld. De huidige verzameling bestaat uit meer dan tachtig harmoniums, waarvan een zestigtal in het harmoniummuseum speelklaar tentoon staan ( voormalige kerk OLV in Klein-Willebroek)

De andere wachten op verdere behandeling en restauratie. In het museum bevind zich de grootste verzameling van harmoniums die in België gebouwd zijn. Uniek! Zo zijn er van: Pierre. Schyven, Merklin-Schutze, Anneessens, Jules Bous, Mazet Victor, Verhasselt-d'Outrelepont, Vitus Gevaert, Balthasar-Florence, Van Bever Freres, De Volder, De Lil Albert, E. Kerkhoff, Lucien Oor, Riesenburger, Loret, Koeller, Moerman enz.

13/10/2020

Beste harmoniumvrienden,
De sluiting van het Harmonium Art museuM, HAM, in Klein-Willebroek per 31 december van dit jaar, nadert met rasse schreden. VZW Scelliana werd opgericht in september 1989 als uitdrager van alle soorten kunst met tentoonstellingen en andere vormen. 10 jaar later, in december 1999 deed het eerste harmonium zijn intrede in Huize Scelliana te Schelle en kwam het Harmoniummuseum tot stand. Weer 10 jaar later, 2009, na vele concerten en bezoekers verhuisde het HAM naar de voormalige kerk OLV. in Klein-Willebroek. Het openingsconcert in de nieuwe locatie had enorm bijval, een kleine honderd aanwezigen. Jaarlijks werden in het voorjaar en het najaar harmoniumconcerten gegeven die steeds goed werden bijgewoond. Velen werden lid van het VZW Scelliana, beheerder van het HAM, en zo was de werking verzekerd. Spijtig genoeg was er begin 2020 de pandemie met het Coronavirus en was het niet mogelijk het museum open te houden.
Door deze en andere reden is besloten het enige echte Harmoniummuseum in Vlaanderen te sluiten. Dat was een pijnlijke beslissing die nog nazinderd ! Vele harmoniums uit de collectie hebben al een nieuwe thuis gevonden, toch willen wij graag nog meer instrumenten een andere bestemming geven. Daarom zijn er op zaterdag 24 okt. en zaterdag 31 okt. telkens van 12 tot 16 nog kijk- en koopdagen in het museum. Heb je belangstelling om een van onze prachtige harmoniums bij u thuis te hebben, laat ons weten als je komt per e-mail: [email protected]. Wij zullen u gepast ontvangen.
ps, deel dit bericht met vrienden en kennissen.

23/09/2020

Nu zaterdag 26 september 2020 zal het harmoniummuseum open zijn van 13 tot 17 uur voor belangstellenden die een harmonium uit de collectie willen aanschaffen. Let wel geen normaal bezoek meer mogelijk wegens stopzetting van het museum.
Wij danken de vele bezoekers die in de loop der jaren het enige en echte harmoniummuseum in Vlaanderen bezochten. Ook de vele leden van VZW Scelliana, de Sponsors en allen die geholpen hebben aan dit unieke museum. Met veel vreugde zullen wij terugdenken aan de mooie tijden die wij samen met u mochten beleven. Maar ook met spijt in het hart om hetgeen niet meer zal terugkomen. Het ga jullie goed,
Ben en Marie-Louise Roemendael-De Wilde, stichters van VZW Scelliana en het Harmonium Art museuM, HAM.

28/08/2020

Met spijt in het hart is dit het einde van het UNIEKE harmoniummuseum in ons land. Covid 19, geen bezoekers dit jaar, dus geen inkomsten, geen nieuwe bestuursleden, dus geen opvolging, geen belangstelling van de overheid voor dat erfgoed, dus maar 1 oplossing, sluiten. Wij danken allen die mee gewerkt hebben om het museum gaande te houden, onze sponsors, leden, steunende leden en ereleden en vele bezoekers uit meerdere landen. Wij zullen trachten de harmoniums een goede nieuwe bestemming te geven en daarom zijn er 3 kijk- en koopdagen, in het museum in Klein Willebroek, voor liefhebbers op 19, 20 en 26 september 2020 van 13 tot 17 uur. Met respect voor alle coronaregels. U kan ook via [email protected] een individueel bezoek vragen op de dag dat u wenst.😔

06/04/2020

Geen nieuws is goed nieuws, was vroeger het gezegde van mijn ouders. Niets is minder waar in deze coronavirustijden. Wij hebben nog geen goed nieuws wanneer wij het harmoniummuseum in Klein-Willebroek terug kunnen openen. Midden april of begin mei, we wachten met ongeduld op een seintje van de overheid, die de toelating geven om te openen. Hou het veilig en gezond, tot binnenkort, Ben Roemendael, conservator van het HAM.

Ziehier de boosdoener van het moment ! COVID 19. (foto)Volgens onze regering mogen wij niet openen voor 19 april e.k. en...
28/03/2020

Ziehier de boosdoener van het moment ! COVID 19. (foto)
Volgens onze regering mogen wij niet openen voor 19 april e.k. en misschien wel maar eerst na 3 mei 2020.
Hou hier rekening mee en hou het veilig en gezond.
Tot in het museum.

21/03/2020

Aandacht, wegens het coronavirus is de kans groot dat wij niet zullen kunnen openen in april e.k. Volg ons hier op Facebook voor de laatste berichten. Hou het veilig en gezond.

22/02/2020

Weldra terug, binnenkort (nog 45 dagen) en het harmoniummuseum in Klein-Willebroek opent zijn deuren voor het seizoen 2020. Welkom in het unieke museum gewijd aan het harmonium. Meer dan 100 instrumenten waarvan een 80 tal bespeelbaar staan opgesteld. Plan een groepsbezoek of kom samen met familie of vrienden. Luister elke 2de zondag van de openingsmaanden naar Niels (zie video) bij een drankje in onze harmoniumbar. Welkom.

Dit is het Estay Amerikaans legerharmonium in het HAM.
04/09/2019

Dit is het Estay Amerikaans legerharmonium in het HAM.

04/09/2019

zaterdag 7 sept. 2019, 75 jaar bevrijding van WO II. Ook het Harmoniummuseum in Klein-Willebroek heeft een autenthiek object in zijn bezit. nl; een Amerikaans legerharmonium, dat in de Rupelstreek is achtergebleven na de bevrijding. Het is geschonken door Jan Van Dijck uit Terhagen. Kom kijken naar dit uitzonderlijk instrument tijdens de openingsuren. Het is nog in uitstekende staat en bespeelbaar. Welkom.

09/08/2019

Goed nieuws van het harmoniummuseum in Klein-Willebroek!
Zaterdag 10 augustus ontvangt Ben Roemendael u in het HAM, Welkom van 13 tot 18 uur.

Zondag 11 augustus, tweede zondag van de maand, is er weer een muzieknamiddag. Harmonium en piano zijn in duo LIVE te beluisteren, Niels Grundtvig Nielsen en Dirk Vermeir zullen de instrumenten bespelen tussen 14 en 16 uur. Breng een aangename namiddag door in het unieke museum, enig in ons land met meer dan 100 harmoniums, waarvan er een 80 tal tentoon staan. Toegang vrij en Jan Van Asbroeck is uw gastheer van 13 tot 18 uur. Welkom, welkom!

25/07/2019

Vrijdag 26 juli ontvangen wij een groep personen, na afspraak, in de voormiddag voor een bezoek aan het museum. Zaterdag 27 juli zijn Daniël en Lisette Vleminck uw onthaalgasten. Zondag 28 juli is Ben Roemendael van dienst in het museum. Allen welkom. In onze harmoniumbar kan u genieten van een fris glas bier een koffietje of een glaasje wijn. Gezondheid.

19/07/2019

Volgend weekend za. 20 en zo. 21 juli is het harmoniummuseum open van 13 tot 18 uur. Uw gastheer van dienst is Ben Roemendael. Hij verwacht u voor een bezoekje aan het museum. Het harmoniumcafe is open voor een drankje. Van harte welkom!

15/07/2019

Goed nieuws, binnenkort kan je hier harmoniummuziek beluisteren van instrumenten uit het museum in combinatie met piano. nog even geduld.

Toch weer een geslaagde zondagnamiddag in het HAM, harmonium en cello, prachtig Niels, veel dank. Foto's door Jan van As...
15/07/2019

Toch weer een geslaagde zondagnamiddag in het HAM, harmonium en cello, prachtig Niels, veel dank. Foto's door Jan van Asbroeck, ook veel dank Jan.

Hierbij het gedeeltelijk gerestaureerd harmonium William Lehmann.
09/07/2019

Hierbij het gedeeltelijk gerestaureerd harmonium William Lehmann.

09/07/2019

Hallo, hallo, zaterdag 13 juli zijn Dirk Vermeir en Jan Van Mol uw gastheren in het harmoniummuseum en verwachtten u in Klein-Willebroek. En zondag 14 juli brengt onze huisorganist Niels u harmoniummuziek op enkele harmoniums uit het museum. Jan van Asbroeck is dan uw gastheer.😋☕️
Open van 13 tot 18 uur. Gratis toegang. Onze harmoniumcafe is uiteraard open voor een glaasje nat of een koffietje. Welkom.

08/06/2019

Welkom op Pinksterzondag van 13,30 tot 17,30u. in het HAM, met veel harmoniumklanken door onze huisorganist Niels. De koffie staat klaar of iets anders. tot dan, Ben.

18/05/2019

Zondag 19 mei 2019 zal onze medewerker Jan Van Asbroeck u verwelkomen in het Harmoniummuseum te Klein-Willebroek. Welkom van 13,30u. tot 17,30u. Gratis toegang!

morgen zondag , 12 mei van 14 tot 16uur,  ben je welkom op het inloopconcert van Niels, onze huisorganist. hij bespeelt ...
11/05/2019

morgen zondag
, 12 mei van 14 tot 16uur, ben je welkom op het inloopconcert van Niels, onze huisorganist. hij bespeelt enkele harmoniums in en van het museum. Geniet bij een drankje in onze harmoniumbar!

Hallo, halo, wij zijn klaar om u te ontvangen op zondag e.k. 28 april om 15 uur in het museum, Lenteconcert met Dirk Ver...
23/04/2019

Hallo, halo, wij zijn klaar om u te ontvangen op zondag e.k. 28 april om 15 uur in het museum, Lenteconcert met Dirk Vermeir. zie de fantastische opstelling van de instrumenten, iedereen zal een klare kijk hebben op het handen, knieën en voetenspel. Daarbij nog een uitzonderlijk geluid vanop de eerste rij. Niet minder dan 5 harmoniums en een piano worden bespeeld. WELKOM !

22/04/2019

Haleluia, het is zover, volgens de gazet gaat de Rupelbrug, richting Willebroek, morgen 23 april terug open voor het verkeer, let wel nieuw baanvak vanuit Boom, volg de witte markeerstroken en rij veilig naar het harmoniummuseum in Klein-Willebroek. Welkom.

28 april Erfgoeddag, denk er aan, ook het harmonium is erfgoed, kijk even naar de foto's en kom naar het Lenteconcert me...
20/04/2019

28 april Erfgoeddag, denk er aan, ook het harmonium is erfgoed, kijk even naar de foto's en kom naar het Lenteconcert met DirkVermeir aan meerdere harmoniums in het museum, begin 15 uur. Welkom

13/04/2019

Goed nieuws, de Rupelbrug in Boom zal open zijn tegen het Lenteconcert op 28 april , dus niet meer omrijden langs de tunnel. Terug langs de gewone weg als je van richting Antwerpen komt.

We zijn vertrokken voor een nieuw seizoen, kijk maar. Altijd welkom op zondagnamiddag. Groepsbezoek kan in de week, ook ...
10/04/2019

We zijn vertrokken voor een nieuw seizoen, kijk maar. Altijd welkom op zondagnamiddag. Groepsbezoek kan in de week, ook op zaterdag na afspraak via [email protected].

Goed nieuws, de Rupelbrug in Boom, richting Klein-Willebroek, zal tegen het concert met Beloken Pasen weer open zijn. Du...
09/04/2019

Goed nieuws, de Rupelbrug in Boom, richting Klein-Willebroek, zal tegen het concert met Beloken Pasen weer open zijn. Dus niet meer omrijden door de Rupeltunnel. Onthoudt dat en welkom op het Lenteconcert.

03/04/2019

Harmoniumliefhebbers, zondag 7 april 2019 start het seizoen in het Harmonium Art museuM, HAM, in Klein-Willebroek. Wij zijn iedere zondag van de maand, tot eind september, open van 13,30u. tot 17,30u. Elke 2de zondag van de maand is er harmoniumbespeling door onze huisorganist Niels Grundtvig Nielsen. Kom gezellig luisteren bij een drankje in onze bar. De toegang is gratis. Iedereen welkom!

08/03/2019

Opgepast, tot nader order is het verboden op het kerkplein, voor het museum, te parkeren. Dus geen auto's meer voor het museum. Op last van de politie Willebroek.

07/03/2019

Eindelijk een beetje nieuws van het Harmoniummuseum Art museuM, HAM, in Klein-Willebroek.
Wij zijn met enkele mensen bezig het museum klaar te maken voor het seizoen 2019. Als alles naar wens verloopt zal tegen de eerste zondag van april, 7de, alles klaar zijn voor de opening. Wij verwachten u om onze nieuwigheden te tonen. Het museum is open van 13 tot 17,30 uur. behoudens uitzonderingen of afwijkingen. Op deze bladzijde vind je de meeste informatie. Een traditie zijn alle 2de zondagen van de maanden, april; mei; juni; juli en augustus, dan is er steeds harmoniummuziek te beluisteren van 14 tot 16 uur, door onze huisorganist Niels Grundtvig Nielsen. Hartelijk welkom en geniet bij een drankje in onze harmoniumbar.

21/10/2018

Hallo, het Harmonium Art museuM, HAM,in Klein-Willebroek werkt aan de programmatie van het volgende seizoen. Binnenkort meer nieuws voor 2019.

18/09/2018

Denk er aan, zondag 23 september om 15 uur, Herfstconcert, in het Harmonium Art museuM, HAM, Volksstraat te Klein-Willebroek. voormalige kerk O.L.V. Let op als je van de richting Antwerpen komt, in Boom de Rupeltunnel nemen en de eerste afslag nemen bij het uitrijden van de tunnel. De wegwijzers OMLEIDING volgen tot in Klein-Willebroek. WElLKOM!

Concertaffiche met alle gegevens
11/09/2018

Concertaffiche met alle gegevens

Harmonium en blokfluit op Open Monumentendag 2018 in het Harmoniummuseum, Klein-Willebroek.
10/09/2018

Harmonium en blokfluit op Open Monumentendag 2018 in het Harmoniummuseum, Klein-Willebroek.

21/08/2018
trio "Pro Occasio"

voorsmaakje van het concert op 23 september 2018 te 15 uur, Welkom.

Adres

Volksstraat 55
Klein Willebroek
2830

Meldingen

Wees de eerste die het weet en laat ons u een e-mail sturen wanneer Harmonium Art Museum nieuws en promoties plaatst. Uw e-mailadres wordt niet voor andere doeleinden gebruikt en u kunt zich op elk gewenst moment afmelden.

Video's

Musea in de buurt

Comments

Iemand hier of wellicht Ben Roemendael zelf interesse in dit harmonium? Wel zelf ophalen. https://www.facebook.com/marketplace/item/461418451036779/
Vandaag bezoekje gebracht aan Harmonium Art Museum in Klein-Willebroek. Stond al een hele tijd op mijn to-do-lijstje. Met dank aan Ben Roemendael, de bezieler en drijvende kracht achter HAM, voor de boeiende en deskundige uitleg bij elk van 'zijn' instrumenten. Weer een en ander bijgeleerd. Dankjewel!
Van Bever, Hinkel, Hofberg, Balthasar-Florence, Schyven, Alexandre... and three minutes of cool breeze on the ferry! So pleased to be involved with this museum.