Gidsenwerking Fort 8 Hoboken (Gé-èF 8)

Gidsenwerking Fort 8 Hoboken (Gé-èF 8) De Gidsenwerking Fort 8 Hoboken (Gé-èF 8) is een onderdeel van Het GenOOtschap - stuwgroep voor cultuur en werd opgericht in 2009.
(18)

Van april tot en met december kunt u elke tweede zondag van de maand Fort 8 te Hoboken bezoeken met een gids. U wordt verwacht om 14 uur aan de servitutenwoning aan de Schansstraat nummer 7 (witte houten huis). Het bezoek aan het fort gaat door, ongeacht het aantal wandelaars of de weersomstandigheden. Het is ook mogelijk na afspraak rondgeleid te worden in het binnenfort. Een bezoek duurt ongeveer 2 uur. Reserveren doet u via [email protected] De Gidsenwerking Fort 8 Hoboken is onderdeel van Het GenOOtschap - stuwgroep voor cultuur.

Missie: Samen zetten we fort 8 op de kaart ! Voor de Gidsenwerking Fort 8 (GF 8) en Het GenOOtschap - stuwgroep voor cultuur, is het fort belangrijk historisch militair erfgoed dat meer bekendheid verdient. Maar ook het ecologisch en recreatief belang kan niet genoeg benadrukt worden. Het is een groene long in sterk verstedelijkt gebied. Tussen die verschillende functies een evenwicht zoeken en behouden maken wij vandaag en in de toekomst mee tot onze opdracht.

Antwerpen Morgen
18/02/2020

Antwerpen Morgen

De muur van de Antwerpse citadel kwam even terug aan het licht.🧱 Onder het Antwerpse Zuid liggen de restanten van een groot stervormig fort dat gebouwd werd door de Hertog van Alva in 1567. Tijdens de werken aan de Gedempte Zuiderdokken kwam één van de muren bloot te liggen.

16/02/2020

Vorige week zaterdag kregen we weer een groepje kinderen op bezoek met hun ouders. De monden vielen open van verbazing. De commentaren varieerden van "prachtig", over "nooit gezien", tot "onbekend".
Op zondag trok een storm over het land. Op het fort sneuvelden enkele bomen, o.m. een berk naast de kasseiweg heeft het begeven.
Wat Dennis voor ons in petto heeft, weten we niet. Alleszins lijkt het verstandig vandaag niet te gaan wandelen op het fort.

Fortengordel 2020 in Hoboken
10/02/2020
Fortengordel 2020 in Hoboken

Fortengordel 2020 in Hoboken

Plaats: Fort 8 Hoboken, Hoboken (Antwerpen) - Wanneer: zondag 17 mei 2020 - Organisatie: Het Genootschap-stuwgroep voor cultuur

08/02/2020
Gidsen Fort 7

Van onze buren in Wilrijk

OPGELET!
De rondleiding van zondag 9 februari is afgelast wegens de aangekondigde storm!
Volgende rondleiding zondag 8 maart.

Voor een nieuw project zijn wij op zoek naar enkele oude reiskoffers van dit type. Wij zoeken zowel kleine als grote kof...
28/01/2020

Voor een nieuw project zijn wij op zoek naar enkele oude reiskoffers van dit type. Wij zoeken zowel kleine als grote koffers.

Simon Stevin V.V.C.
11/01/2020

Simon Stevin V.V.C.

In Memoriam Robert Gils (23/03/1930-08/01/2020)
We hebben afscheid moeten nemen van onze erevoorzitter Robert Gils.
Op 8 januari is hij in zijn negentigste levensjaar zachtjes thuis ontslapen.
Naar zijn uitdrukkelijke wens worden geen rouwbrieven verstuurd en heeft de uitvaart plaats in besloten familiekring.
We drukken onze oprechte gevoelens van medeleven uit naar zijn echtgenote, kinderen en kleinkinderen en wensen hen veel sterkte.

In 1985 werd Robert Gils ondervoorzitter van de toenmalige Simon Stevinstichting.
Door zijn buitengewone inzet bleek hij al heel vlug het Dagelijks Bestuur aan te sturen.
Niets liever wilde hij dan zijn fenomenale kennis van de vestingbouw enthousiast met anderen te delen.
Tijdens talrijke werk- en studiebezoeken aan diverse fortificaties wist hij telkens de aanwezigen door zijn encyclopedische kennis met verstomming te slaan en te begeesteren.
Vorig jaar nog consulteerden binnen- en buitenlandse hoogleraren hem i.v.m. de Wellingtonbarrière.
Hij was bovendien een heel goed causeur die zijn publiek blijvend kon boeien. Door zijn militaire achtergrond kreeg onze vereniging ook makkelijker toegang tot militaire archieven.

Zelfs nadat hij zich had teruggetrokken uit de dagelijkse werking bleef hij een cruciale steun voor de vereniging; als auteur van vestingbouwkundige werken bleef hij zeer actief.
Verschillende publicaties o.a. een reeks over de Vesting Antwerpen staan op zijn naam en hij leverde gedurende 35 jaar lang ongeveer 150 artikels voor het tijdschrift Vesting.
Zij eerste artikel over het gebastionneerd front dateert van 1984.

Robert Gils laat een grote leegte na in onze vereniging. We zullen hem erg missen maar troosten ons met de vele mooie herinneringen en tijdloze bijdrage.

In 2020 hebben wij enkele speciale activiteiten op onze kalender staan. Noteer alvast Erfgoeddag of beter ErfgoedNACHT o...
26/12/2019

In 2020 hebben wij enkele speciale activiteiten op onze kalender staan. Noteer alvast Erfgoeddag of beter ErfgoedNACHT op 25-26 april. Tijdens Fortn8 laten wij u het fort op een andere manier zien, vertellen wij buitengewone verhalen en serveren wij speciale drankjes.

Om 14 u DE LAATSTE. Samenkomst Schansstraat 7. Gratis. Frank gidst.
08/12/2019

Om 14 u DE LAATSTE. Samenkomst Schansstraat 7. Gratis. Frank gidst.

Kinderen zijn ook jarig in de winter. Daarom gaan onze kinderfeestjes gewoon door. Info via fortgidsen@outlook.com
05/12/2019

Kinderen zijn ook jarig in de winter. Daarom gaan onze kinderfeestjes gewoon door. Info via [email protected]

Fort 8 met winterse topping :)
05/12/2019
Winter op fort 8

Fort 8 met winterse topping :)

Plaats: Fort 8 Hoboken, Hoboken (Antwerpen) - Wanneer: zondag 8 december 2019 - Organisatie: Het Genootschap-stuwgroep voor cultuur - Prijs: € gratis

Zondag hadden we alweer een groepje kinderen op bezoek. Ze kregen uitleg over het fort van spelleider Viviane en voerden...
03/12/2019

Zondag hadden we alweer een groepje kinderen op bezoek. Ze kregen uitleg over het fort van spelleider Viviane en voerden tijdens hun zoektocht naar een verdwenen soldijkist opdrachten uit. Toen de geldkoffer gevonden was, werd er feest gevierd en kreeg elke nieuwbakken soldaat een brevet.

26/11/2019

Vandaag kregen wij bezoek van de leerlingen van twee klassen van de basisschool De Molen. Altijd fijn als die goede vragen stellen en ook goed luisteren. Een paar kinderen waren al eerder op bezoek geweest, en lieten dat wat graag horen aan hun vriendjes.

Schouwing van de rekruten. Er is nog wat werk aan.
21/11/2019

Schouwing van de rekruten. Er is nog wat werk aan.

21/11/2019
District Hoboken

District Hoboken

In Fort 8 is een aannemer gestart met het dunnen van bepaalde stukken bos. Deze hoogdunning zorgt ervoor dat de kwalitatief beste bomen in het bos geholpen worden in hun groei. Door sommige bomen te vellen ontstaan er gaten in het kroondak waardoor de overblijvende bomen sneller stevig kunnen worden zodat er minder risico is op schade bij storm of sneeuwval. Bovendien komt er dan ook meer licht op de vijver, waardoor de kwaliteit van het water verhoogt. 🌳👍🌳

Dit jaar passen wij voor de kerstmarkt in Hoboken. Maar u moet ons aanbod voor de feestdagen niet missen. Op 8 december ...
16/11/2019

Dit jaar passen wij voor de kerstmarkt in Hoboken. Maar u moet ons aanbod voor de feestdagen niet missen. Op 8 december gaat de laatste wandeling van het seizoen door en kan u in ons warm bezoekerscentrum terecht voor boeken, brochures, speelgoed en gadgets. Kinderen kunnen pakjes vissen onder de kerstboom, terwijl ouders een warm of verwarmend drankje nuttigen aan onze pop-up bar In de Gulden Mammoet. Van 16.30u tot 17.30u is het happy hour aan onze toog. Om 18.00u leggen wij het fort droog en blazen wij de kaarsen uit.
Op zondag 12 april 2020 staat er opnieuw een gids voor u klaar, met paaseieren uiteraard.

DE LAATSTE (... OF DE DROOGLEGGING VAN FORT 8)2019 zit er bijna op. Het was een behoorlijk jaar. Minder bezoekers dan ti...
12/11/2019

DE LAATSTE (... OF DE DROOGLEGGING VAN FORT 8)
2019 zit er bijna op. Het was een behoorlijk jaar. Minder bezoekers dan tijdens de "oorlogsjaren 14-18", dat wel. De provincie trok de stekker uit de fortengordel en het district volgde de stad bij Open Monumentendag. Brialmontmartre kreeg weer eens af te rekenen met slecht weer, zodat we daar zelf het licht uitdeden. 2020 zal er wat anders uitzien.
MAAR eerst nog dit. Op zondag 8 december gaat onze laatste vrije rondleiding van het seizoen door. Deze is wat korter dan gewoonlijk omdat de duisternis al vroeg invalt. In april 2020 gaan we pas opnieuw op wandel.
Die laatste wandeling is altijd wat speciaal. Zij baadt al wat in KERSTSFEER. Onder onze kerstboom kunnen kinderen pakjes vissen en in onze shop kunt u terecht voor originele cadeautjes voor groot en klein: boeken, pennen, T-shirts, gadgets, speelgoed...
Nog een LAATSTE KEER dit jaar, kan u uw dorst lessen aan onze pop-up bar. Na de wandeling leggen we die immers droog. HAPPY HOUR (1+1) van 16.30u tot 17.30u.

Naar goede gewoonte maken wij in november onze activiteiten van het volgende jaar bekend.
11/11/2019

Naar goede gewoonte maken wij in november onze activiteiten van het volgende jaar bekend.

Onze gidsenwerking bestaat 10 jaar en kreeg een cadeautje van Fort Liefkenshoek. Bedankt collega's.
11/11/2019

Onze gidsenwerking bestaat 10 jaar en kreeg een cadeautje van Fort Liefkenshoek. Bedankt collega's.

Werkgroep Gidsen Fort2 Wommelgem
11/11/2019

Werkgroep Gidsen Fort2 Wommelgem

Rondleiding voor de gidsen in Fort 8.

Werkgroep Gidsen Fort2 Wommelgem
11/11/2019

Werkgroep Gidsen Fort2 Wommelgem

Hier enkele plaatjes van de traditorebatterij van fort 8. In deze ruimte stonden een aantal kanonnen opgesteld richting stad Antwerpen. Mocht de vijand ooit de Brialmontfortengordel doorbreken, dan kwam deze batterij in actie. In fort 2 huisde tot voor kort het Politiemuseum in deze ruimte. Hopelijk kunnen wij (lees de Fortgidsen) deze ruimte met jullie delen. Deze kiekjes werden op zondag 10 november gemaakt.

Gidsenwerking Fort 8 Hoboken (Gé-èF 8)'s cover photo
10/11/2019

Gidsenwerking Fort 8 Hoboken (Gé-èF 8)'s cover photo

AANDACHT! Wij sluiten de Fortendag af met een herdenkingsmoment voor het einde van de Groote Oorlog.
01/11/2019
Fortendag 2019

AANDACHT! Wij sluiten de Fortendag af met een herdenkingsmoment voor het einde van de Groote Oorlog.

Plaats: Fort 8, Hoboken (Antwerpen) - Wanneer: zondag 10 november 2019 - Organisatie: Het Genootschap-stuwgroep voor cultuur - Prijs: € gratis

Op zondag 10 november houden wij op het fort onze jaarlijkse fortendag. Uiteraard is er aandacht voor de herdenking van ...
27/10/2019

Op zondag 10 november houden wij op het fort onze jaarlijkse fortendag. Uiteraard is er aandacht voor de herdenking van 101 jaar Wapenstilstand.
Op 11 november is er de herdenking bij het monument in park Broydenborg en op de begraafplaats van Hoboken.
Programma:
Samenkomst om om 10u15 aan het Heldenmonument in park Broydenborg, om 10u30 bloemenhulde en toespraken aan het monument.
Om 11u15 Dodenhulde op het ereperk van de begraafplaats Hoboken.

Kempens Landschap vzw
24/10/2019

Kempens Landschap vzw

In Stad Mortsel is de restauratie van het reduit van Fort 4 volop bezig. In een eerste fase wordt het dak hersteld: hier zie je hoe de grond die het fort moest verhullen wordt afgegraven om het dak opnieuw waterdicht te kunnen maken. Kempens Landschap begeleidt de gemeente in de restauratie en herbestemming van het beschermde fort.

07/10/2019
10 november: FORTENDAG in Fort 8
02/10/2019

10 november: FORTENDAG in Fort 8

13 oktober 2019. Onze kunstmarkt Brialmontmartre wordt afgelast, omwille van logistieke en technische problemen die niet...
29/09/2019

13 oktober 2019. Onze kunstmarkt Brialmontmartre wordt afgelast, omwille van logistieke en technische problemen die niet tijdig kunnen opgelost worden. Toch is het fort open voor publiek. Je kan onze Tour de Fort volgen vanaf 10 uur of om 14 uur met een gids op stap gaan. Peter Hoste verwelkomt je enthousiast aan het houten huis Schansstraat 7.
In ons bezoekerscentrum kan je foto's bekijken o.m. van Hobokenaren in de Groote Oorlog en boeken, brochures en gadgets kopen. Er is ook een bescheiden kunstmarktje. Wij bieden beeldjes en schilderijen aan die door de standhouders van eerdere edities van Brialmontmartre werden geschonken aan onze werking.
Zoals steeds is ons gelegenheidscafé "In de Gulden Mammoet" geopend voor wie geplaagd wordt door een kleine honger of een grote dorst.

Gidsenwerking Fort 8 Hoboken (Gé-èF 8)'s cover photo
27/09/2019

Gidsenwerking Fort 8 Hoboken (Gé-èF 8)'s cover photo

23/09/2019
13 oktober: Opendeurdag op fort 8
20/09/2019
Fort 8 verwacht u

13 oktober: Opendeurdag op fort 8

Plaats: Fort 8, Hoboken (Antwerpen) - Wanneer: zondag 13 oktober 2019 - Organisatie: Het Genootschap-stuwgroep voor cultuur - Prijs: € gratis

Het schooljaar is nog maar enkele weken bezig, en daar zijn de eerste aanvragen voor schoolbezoeken al. En voor die jong...
20/09/2019

Het schooljaar is nog maar enkele weken bezig, en daar zijn de eerste aanvragen voor schoolbezoeken al. En voor die jonge bezoekers rollen wij graag de rode loper uit. Op erfgoeduitstap dicht bij huis en school. Zo blijven de kosten beperkt. De scholen kunnen op bezoek komen, maar kunnen ook onze erfgoedkoffer over de Groote Oorlog ontlenen of ons groot Ganzenbord 14-18. Info: [email protected]

Gidsenwerking Fort 8 Hoboken (Gé-èF 8)'s cover photo
20/09/2019

Gidsenwerking Fort 8 Hoboken (Gé-èF 8)'s cover photo

Gidsenwerking Fort 8 Hoboken (Gé-èF 8)'s cover photo
09/09/2019

Gidsenwerking Fort 8 Hoboken (Gé-èF 8)'s cover photo

Zondag 8 september 2019
08/09/2019

Zondag 8 september 2019

Zondag 8 september 2019

Tussen twee opdrachten door kwam een ploeg van stadsreiniging de droge gracht vegen. Het resultaat is meer dan OK.  Morg...
07/09/2019

Tussen twee opdrachten door kwam een ploeg van stadsreiniging de droge gracht vegen. Het resultaat is meer dan OK. Morgen is het Open Monumentendag en dan verwelkomen wij u graag op onze begeleide bezoeken. Jonge rekruten kunnen om 11 uur mee op zoek naar de verloren soldijkist van het fort. Ouders zijn eveneens welkom. Aan het eind van de tocht krijgen de kersverse soldaten een brevet en hun soldij waar ze voor gewerkt hebben.

Dagje in de Westhoek: De Panne, Oeren, Hooge Crater
27/08/2019

Dagje in de Westhoek: De Panne, Oeren, Hooge Crater

Aanrader!
24/08/2019

Aanrader!

ZONDAG 1 SEPTEMBER OPENDEUR !

Verken de uitzonderlijke natuur en het monument !

Programma;
- Gidsbeurten
- Kinderzoektocht
- Vrije natuurroutes
- Gidsbeurten monument
- Natuurcafé
- En veel meer ...

10u30 tot 17u30, gratis toegang
Parkeerplaats aan het crematorium
www.new.zuidrand.be

Sinds november 2018 staat deze 3D print van de mammoet van Lier in het Stedelijk Museum aldaar, op ware grootte. De mamm...
20/08/2019

Sinds november 2018 staat deze 3D print van de mammoet van Lier in het Stedelijk Museum aldaar, op ware grootte. De mammoet van Lier werd in 1860 gevonden. Het is een imposante stier..Het fossiele skelet bevindt zich in het Natuurhistorisch museum in Brussel. In 1862 werd ook in Hoboken een fossiel skelet van een mammoet gevonden bij de graafwerken voor fort 8. De Hobokense mammoet is kleiner dan het exemplaar van Lier. Het is een koe. Het skelet is zeer onvolledig, maar afkomstig van één individu. Ook dat skelet wordt in Brussel bewaard.
Het zou natuurlijk fijn zijn de Hobokense mammoet op ware grootte te kunnen tonen in 3D in plaats van op een foto.
Bij ons zou een replica, met de nodige omkadering, overigens in situ kunnen getoond worden, wat een behoorlijke meerwaarde zou betekenen. In Lier is de omkadering vrijwel onbestaande. De mammoet staat helemaal achteraan in het museum ... te staan. Bij een project dat zowat 100.000 euro heeft gekost, mag je toch wat meer duiding verwachten dan een enkele plakkaat met vermelding van vindplaats en jaartal.
O ja, bedrijven en particulieren die de Hobokense mammoet hier willen zien pronken, mogen zich altijd melden voor sponsoring ;) .

Onze maandelijkse rondleiding is vertrokken. Vandaag met gids Peter Hoste.
11/08/2019

Onze maandelijkse rondleiding is vertrokken. Vandaag met gids Peter Hoste.

05/08/2019

Op zondag 11 augustus wordt er weer gewandeld op het fort, deze keer onder de deskundige leiding van Peter Hoste. Zoals steeds wacht de gids u om 14 uur op aan Schansstraat 7. Elke steen wordt gekeerd om u het verhaal van het fort te vertellen. Voor de prijs hoeft u het niet te laten: deelnemen is gratis (maar vergeet de gids niet ;)). Reserveren hoeft niet. Na de wandeling kan u nog een drankje nuttigen in onze kantine.

Voor de werking zijn wij op zoek naar een bakfiets/triporteur met een grote houten bak. Is er iemand die zoiets in de we...
04/08/2019

Voor de werking zijn wij op zoek naar een bakfiets/triporteur met een grote houten bak. Is er iemand die zoiets in de weg heeft staan?

Fijne Nationale Feestdag!
21/07/2019
Exclusief: Dit is de eerste Belgische vlag

Fijne Nationale Feestdag!

Het VTM-magazine Royalty heeft exclusief de allereerste vlag van België mogen bekijken. Ze valt bijna uit elkaar en wordt goed bewaard in het streng beveiligde koninklijk legerarchief. De vlag dateert uit 1830 en heeft horizontale strepen in het rood-geel-zwart. Niemand kent de nationale driekleur ...

Adres

Schansstraat 7 (geen Postadres)
Antwerp
2660

Algemene informatie

Over het fort Even buiten het centrum van Hoboken ligt Fort 8, een onderdeel van de 19de-eeuwse Brialmontgordel rond Antwerpen. De totale oppervlakte bedraagt 32 ha. Niet bepaald klein dus, maar toch nog niet echt bekend. In de gebouwen langs de Hoofdfrontweg vinden verschillende verenigingen onderdak en zijn een paar feestzalen ingericht. Op het terrein bevindt zich ook de sportschuur. Geheel onttrokken aan het oog ligt het reduit, de kazerne, destijds het laatste toevluchtsoord van de soldaten. Joggers en wandelaars kennen vooral de wandelweg aan de buitenkant van de gracht waar de sportvissers hun lijn uitgooien.

Meldingen

Wees de eerste die het weet en laat ons u een e-mail sturen wanneer Gidsenwerking Fort 8 Hoboken (Gé-èF 8) nieuws en promoties plaatst. Uw e-mailadres wordt niet voor andere doeleinden gebruikt en u kunt zich op elk gewenst moment afmelden.

Contact Het Museum

Stuur een bericht naar Gidsenwerking Fort 8 Hoboken (Gé-èF 8):

Video's

Musea in de buurt


Andere Historisch museum in Antwerp

Alles Zien