Gidsenwerking Fort 8 Hoboken (Gé-èF 8)

Gidsenwerking Fort 8 Hoboken (Gé-èF 8) De Gidsenwerking Fort 8 Hoboken (Gé-èF 8) is een onderdeel van Het GenOOtschap - stuwgroep voor cultuur en werd opgericht in 2009. Van april tot en met december kunt u elke tweede zondag van de maand Fort 8 te Hoboken bezoeken met een gids.
(6)

U wordt verwacht om 14 uur aan de servitutenwoning aan de Schansstraat nummer 7 (witte houten huis). Het bezoek aan het fort gaat door, ongeacht het aantal wandelaars of de weersomstandigheden. Het is ook mogelijk na afspraak rondgeleid te worden in het binnenfort. Een bezoek duurt ongeveer 2 uur. Reserveren doet u via [email protected] De Gidsenwerking Fort 8 Hoboken is onderdeel van Het GenOOtschap - stuwgroep voor cultuur.

Missie: Samen zetten we fort 8 op de kaart ! Voor de Gidsenwerking Fort 8 (GF 8) en Het GenOOtschap - stuwgroep voor cultuur, is het fort belangrijk historisch militair erfgoed dat meer bekendheid verdient. Maar ook het ecologisch en recreatief belang kan niet genoeg benadrukt worden. Het is een groene long in sterk verstedelijkt gebied. Tussen die verschillende functies een evenwicht zoeken en behouden maken wij vandaag en in de toekomst mee tot onze opdracht.

Werkend zoals gewoonlijk

16/09/2020

Op 11 oktober is onze volgende rondleiding. Wij volgen nauwlettend de Covid-19 richtlijnen om u een veilig bezoek te garanderen. Eén van de voorschriften is dat u zich moet aanmelden. Dat kan telefonisch op 0495 27 05 19 of via mail naar [email protected]. Reageren op deze post mag ook. Op bepaalde plaatsen moet je een mondkapje dragen. Zo nodig kan je bij ons een exemplaar aanschaffen. De rondleiding start aan het houten huis van de Schansstraat om 14 uur. Per gids is het aantal deelnemers beperkt. Dus voorzien wij indien nodig meerdere gidsen.

14/09/2020

De Open Monumentendag op fort 8 is vlekkeloos verlopen. Met alle maatregelen die genomen moesten worden, lag het voor de hand dat we geen overrompeling zouden krijgen, maar toch kon iedereen zijn hartje ophalen. De gidsen Philippe, André, Peter H. en Dirk konden voluit gaan en Veerle en Sebastian speelden de pannen van het dak. Simon bracht licht in de duisternis en voorzag daarna samen met Viviane het publiek van natjes en droogjes. Er was Johnny die vlijtig noteerde wie binnen wilde en Peter die filmde. Onze Rijkswachters van de Erfgoedgilde controleerden of alles volgens de protocollen verliep. Tenslotte was er een verrassingsoptreden van doedelzakspeler Roel. Normaal oefent hij elke zondag 'ergens' op het fort. Het kostte ons dan ook geen moeite om hem op ons podium te krijgen. Hopelijk kan onze rondleiding van oktober ook doorgaan en komt er in november opnieuw een fortendag.

Honderd jaar geleden gingen de Olympische spelen door in Antwerpen. Bij de deelnemers waren ook enkele Hobokenaren. En z...
12/09/2020

Honderd jaar geleden gingen de Olympische spelen door in Antwerpen. Bij de deelnemers waren ook enkele Hobokenaren. En zij vielen zelfs in de prijzen. Tussen de concerten door kan u tijdens de Open Monumentendag op de binnenkoer kennismaken met de sportvedetten van weleer.

Muziek in fort 8? Jazeker. Voor Open Monumentendag morgen speelt Muzant op de binnenkoer van het fort. Dat is muzikaal e...
12/09/2020

Muziek in fort 8? Jazeker. Voor Open Monumentendag morgen speelt Muzant op de binnenkoer van het fort. Dat is muzikaal en dat is plezant. Het podium staat, de stoelen en tafels staan klaar om u te ontvangen op een veilige manier. Alleen U ontbreekt nog in het plaatje. Er zijn concerten om 11 uur. 13 uur en 15 uur. Even aanmelden... en klaar. 0495 27 05 19 of [email protected]. Teveel gedoe? Reageer gewoon op deze post.

10/09/2020

Zondag wordt een zonnige dag. Kom dus gerust uit je kot. Wij bieden u een corona-proof programma aan met wandelingen in open lucht met kleine groepen en concerten met Muzant op het prachtige binnenplein van het fort. Je kan daar ook een kleinigheidje eten en drinken. U wordt aan de tafel bediend. Reserveren is wel de boodschap. Bellen naar 0495 27 05 19 of mailen naar [email protected].

Voorbereiding Open Monumentendag. Wij doen alles om u een comfortabel bezoek te garanderen.
07/09/2020

Voorbereiding Open Monumentendag. Wij doen alles om u een comfortabel bezoek te garanderen.

BELANGRIJK. Zowel voor de rondleidingen als voor de concerten op Open Monumentendag moet je RESERVEREN. Als gevolg van d...
05/09/2020

BELANGRIJK. Zowel voor de rondleidingen als voor de concerten op Open Monumentendag moet je RESERVEREN. Als gevolg van de maatregelen om het corona virus te bestrijden, is het aantal deelnemers aan ons evenement sterk beperkt. Mail naar [email protected] of bel of sms naar 0495 27 05 19 om een plaats te bemachtigen. Deelnemen is GRATIS.

Onze concertzaal voor 13 september ligt er al proper bij. In de loop van volgende week wordt het podium geplaatst. En da...
05/09/2020

Onze concertzaal voor 13 september ligt er al proper bij. In de loop van volgende week wordt het podium geplaatst. En dan nog volk overtuigen om te KOMEN.

03/09/2020

Zoals vrijwel alle cultuurverenigingen heeft het Genootschap-Gidsenwerking fort 8 een weinig florissant jaar achter de rug. Maar wij laten ons niet doen. Op 13 september met de Open Monumentendag staan wij voor u klaar. Onze gidsen lopen zich de benen van het lijf om U rond te leiden. Door corona zijn de groepen klein. Het lijkt wel of u een privérondleiding krijgt. En er is meer. Door uw komst steunt u ook onze partners. Veerle en Sebastian van Muzant brengen u in goede muzikale stemming. Simon van SC Soundprojects zorgt voor technische ondersteuning. De prijs voor dat alles? Niks. Enkel reserveren voor een tijdslot voor wandeling of concert en u bent welkom. [email protected] of 0495 27 05 19.. U komt toch ook.

Ook op Fort 8. Met  respect voor de coronamaatregelen. Zwerfvuil opruimen kan nu eenmaal niet online.
03/09/2020
World Cleanup Day 2020

Ook op Fort 8. Met respect voor de coronamaatregelen. Zwerfvuil opruimen kan nu eenmaal niet online.

Je opruimactie registreren n.a.v. de World Cleanup Day op 19 september 2020? Dat is zo gedaan via ons inschrijvingsformulier!

De fortwachters zijn op zoek naar groencontainers. Sinds enige tijd geraken wij bladeren en maaisel niet meer kwijt op h...
01/09/2020

De fortwachters zijn op zoek naar groencontainers. Sinds enige tijd geraken wij bladeren en maaisel niet meer kwijt op het terrein van de vroegere groendienst van de stad. Vandaar. Wie heeft er eentje voor ons staan?

Onze activiteit wordt weliswaar niet aangekondigd in Hallo Hoboken, maar onze fortwachters staan wel paraat om u een moo...
28/08/2020
Open Monumentendag op Fort 8

Onze activiteit wordt weliswaar niet aangekondigd in Hallo Hoboken, maar onze fortwachters staan wel paraat om u een mooie Open Monumentendag te bezorgen op 13 september. Cultuur. Met grote C.

Plaats: Fort 8 Hoboken, Hoboken (Antwerpen) - Wanneer: zondag 13 september 2020 - Organisatie: Het Genootschap-stuwgroep voor cultuur - Prijs: € gratis

26/08/2020
Simon Stevin

400 jaar geleden overleed Simon Stevin.

Voor wie niet kan wachten op de tentoonstelling, het filmpje over mijn leven is klaar. Veel kijkplezier!

Kinderen ontdekken springtuig in Soldatenbos in Kessel
26/08/2020
Kinderen ontdekken springtuig in Soldatenbos in Kessel

Kinderen ontdekken springtuig in Soldatenbos in Kessel

In het Soldatenbos in Kessel, bij Nijlen, hebben kinderen vanmiddag een landmijn ontdekt. Twee jongens van 12 en 13 jaar waren rond half twee met een metaaldetector in het bos op zoek naar metalen voorwerpen. Tot ze plots op het explosief stootten.

Onze vrienden van Fort 4 verliezen opnieuw een gids. Sterkte aan de familie van Mark en aan de gidsenploeg.
10/08/2020

Onze vrienden van Fort 4 verliezen opnieuw een gids. Sterkte aan de familie van Mark en aan de gidsenploeg.

Opnieuw hebben we droevig nieuws te melden. Onze collega-gids, Mark Deckers, overleed vorige week. Hij was vele jaren actief als fortgids.
We gaan Mark missen. We wensen zijn familie, kennissen en vrienden heel veel sterkte toe.

Fort 8 ligt verscholen in het groen. Met de huidige hitte zorgt dat voor de nodige verkoeling. Onze wandelingen zijn cor...
06/08/2020
Fort 8, 1001 steengoede verhalen.

Fort 8 ligt verscholen in het groen. Met de huidige hitte zorgt dat voor de nodige verkoeling. Onze wandelingen zijn corona-proof.

Plaats: Fort 8 Hoboken, Hoboken (Antwerpen) - Wanneer: zondag 9 augustus 2020 - Organisatie: Het Genootschap-stuwgroep voor cultuur

Op 9 augustus kan u het fort van Hoboken bezoeken. U moet nog steeds vooraf reserveren. Het aantal deelnemers is zeer be...
31/07/2020

Op 9 augustus kan u het fort van Hoboken bezoeken. U moet nog steeds vooraf reserveren. Het aantal deelnemers is zeer beperkt. Om in te schrijven stuurt u een berichtje naar [email protected] of naar 0495 27 05 19. Het vertrekpunt is Schansstraat 7. We starten om 14 u. Het dragen van een mondkapje is verplicht en steeds moet de afstand van 1,5 m gerespecteerd worden. Een rondleiding duurt om en bij de 2 uur. Fort 8 verwacht u.

Gidsenwerking Fort 8 Hoboken (Gé-èF 8)
21/07/2020

Gidsenwerking Fort 8 Hoboken (Gé-èF 8)

De rondleiding op onze Nationale Feestdag was een succes. Wie er nu niet bij kon zijn krijgt een nieuwe kans op 9 august...
21/07/2020

De rondleiding op onze Nationale Feestdag was een succes. Wie er nu niet bij kon zijn krijgt een nieuwe kans op 9 augustus. Snel reserveren is de boodschap want de plaatsen zijn beperkt.
We deden een paar vreemde ontdekkingen. In onze plantenbak missen we enkele bloemen. Tien om precies te zijn. De stelen werden mooi afgesneden. Enige weken geleden verdween een plantje tijm uit een andere bak. Gelukkig liet de bloemendief onze lelies staan.
Een beetje luguber was de ontdekking die onze gids vandaag deed. Hij vond in de contrescarp een dode hond. Het beestje lag aan één van de mijngangen naast de poterne. Vermoedelijk is het lang geleden in de mijngang aan zijn eind gekomen en werd het er nu door een hond gevonden.

20/07/2020

Voor de begeleide wandeling van morgen zijn er nog enkele plaatsen beschikbaar. Stuur een e-mail naar [email protected] of stuur een bericht naar 0495 27 05 19.

DROEVIG NIEUWS. Wij vernamen zojuist het overlijden van onze collega Guy Kussé van Fort 4.Ik herinner mij Guy als een ui...
19/07/2020

DROEVIG NIEUWS. Wij vernamen zojuist het overlijden van onze collega Guy Kussé van Fort 4.
Ik herinner mij Guy als een uitstekende gids die perfect evenwicht vond tussen feiten en anekdotes.
Veel sterkte gewenst aan zijn familie en uiteraard aan de gidsenploeg van Fort 4.

EXTRABezoek Fort 8 op 21 juli, Nationale Feestdag. Het fort werd immers samen met 7 andere forten gebouwd tussen 1860 en...
15/07/2020

EXTRA
Bezoek Fort 8 op 21 juli, Nationale Feestdag. Het fort werd immers samen met 7 andere forten gebouwd tussen 1860 en 1865 om het Nationaal Réduit Antwerpen te beschermen. Vanuit Antwerpen zou men in oorlogstijd België verdedigen.
Let op. Inschrijven voor de begeleide wandeling is verplicht. Het aantal plaatsen is beperkt. Je stuurt een mail naar [email protected] of je verwittigt op 0495 27 05 19. Op sommige plaatsen in het fort moet je een mondkapje dragen voor uw en onze veiligheid. Je kan ter plaatse een stijlvol exemplaar aanschaffen om onze werking te steunen. Verder geldt de veiligheidsafstand van 1,5 m. Andere voorschriften worden ter plaatse aangegeven. De wandeling start bij de servituutwoning aan de Schansstraat nr. 7 om 14 uur.

De mannen zijn er klaar voor.
11/07/2020

De mannen zijn er klaar voor.

Bezoek Fort 8 op eigen kracht. De bezoekersgids is klaar. Zondag 12 juli om 13 u, 13.30u, 14 u of 14.30u. Reserveer voor...
10/07/2020

Bezoek Fort 8 op eigen kracht. De bezoekersgids is klaar. Zondag 12 juli om 13 u, 13.30u, 14 u of 14.30u. Reserveer vooraf via [email protected].com #Hoboken #fort8 #staycation

Welkom terug! OP 12 JULI IS HET ZOVER. LEES DIT AANDACHTIG1. Stel je bezoek uit als je ziek bent.2. Reserveer je plaats....
08/07/2020

Welkom terug! OP 12 JULI IS HET ZOVER.
LEES DIT AANDACHTIG
1. Stel je bezoek uit als je ziek bent.
2. Reserveer je plaats. Per tijdslot laten wij 10 bezoekers toe.
3. Je vertrekt STIPT.
4. Volg het vaste EENRICHTINGSPARCOURS.
5. Ontsmet je handen.
6. Raak binnen niets aan.
7. Binnen draag je een MONDMASKER.
8. Houd steeds 1,5 METER AFSTAND.
9. De kantine is gesloten.
10. Een bezoek duurt ongeveer 1,5 uur.

Welkom terug! OP 12 JULI IS HET ZOVER: het fort heropent voor het publiek. Hoewel rondleidingen opnieuw toegelaten zijn,...
29/06/2020

Welkom terug! OP 12 JULI IS HET ZOVER: het fort heropent voor het publiek. Hoewel rondleidingen opnieuw toegelaten zijn, organiseren wij die voorlopig niet. Veiligheid primeert.
LEES DIT AANDACHTIG
1. Stel je bezoek uit als je ziek bent.
2. Reserveer je plaats, want slechts een beperkt aantal bezoekers wordt toegelaten. Via mail [email protected] of telefonisch op 0495 27 05 19 reserveer je voor vertrek om 13 u, 13.30 u, 14 u. of 14.30. Per tijdslot laten wij 10 mensen toe.
3. Je vertrekt STIPT aan het houten huis Schansstraat 7. Je krijgt een polsbandje.
4. Volg het vaste EENRICHTINGSPARCOURS. Bij vertrek krijg je een bezoekersbrochure mee. De brochure mag je meenemen na je bezoek.
5. Voor je in het reduit binnengaat, moet je je HANDEN ONTSMETTEN.
6. Raak binnen niets aan. Wij hanteren een streng hygiëneplan. Deurklinken, trapleuningen, gladde oppervlakken en sanitair worden regelmatig ontsmet.
7. Binnen draag je een MONDMASKER. Zo beschermen we elkaar.
8. Houd steeds 1,5 METER AFSTAND. Volg steeds de aanwijzingen van de suppoosten.
9. De kantine is gesloten.
10. Een bezoek duurt ongeveer 1,5 uur. Ga onmiddellijk na je bezoek weg. Zo wordt de maximumcapaciteit in het binnenfort nooit overschreden.

14/06/2020

Alles wordt in gereedheid gebracht om u opnieuw te kunnen ontvangen : reservatiesysteem, beperkte toegang, eenrichtingsparcours, handgel, mondmaskers, afstandregels. Uw veiligheid staat centraal. Wij houden u op de hoogte. Hopelijk tot gauw!

Gidsenwerking Fort 8 Hoboken (Gé-èF 8)
14/06/2020

Gidsenwerking Fort 8 Hoboken (Gé-èF 8)

Zeep. Nu wij allemaal meer zeep moeten gebruiken om onze mondmaskers voldoende schoon te krijgen, hebt u misschien zeep ...
13/06/2020

Zeep. Nu wij allemaal meer zeep moeten gebruiken om onze mondmaskers voldoende schoon te krijgen, hebt u misschien zeep van een oud vertrouwd merk aangekocht dat recent opnieuw in tonnetjes werd aangeboden. Om de koters bezig te houden, zaten er zelfs trommelstokken bij.
Voor onze kinderrondleidingen zoeken wij zowel de (lege) zeeptonnen als de trommelstokken. Hebt u toevallig lege tonnen staan, al dan niet met de bijgeleverde stokjes, kan u ons daar een groot plezier mee doen. Reageer op deze post, stuur een bericht of een mail op [email protected] en wij komen langs.
O ja, andere ronde kartonnen tonnen van speelgoed edm zijn eveneens welkom.

04/06/2020
Museum Vleeshuis Klank van de Stad

Even iets anders. Graag zetten wij onze medewerker Frank Lambrechts in de kijker. De komende maanden kan u zijn tentoonstelling van 44 foto's van Vlaamse popmuzikanten gaan bekijken in Museum Vleeshuis klank van de stad. Je moet vooraf reserveren en met het toegangsticket kan je ook de permanente collectie bekijken. De tentoonstelling vind je op de eerste verdieping van het museum. Daar is ook het "schrijfkot" van Wannes Van de Velde gereconstrueerd.

Groot nieuws!
Vanaf donderdag 4 juni kan je in het museum een nieuwe fototentoonstelling ontdekken: "Contrast". Fotograaf Frank Lambrechts portretteerde 44 Vlaamse popmuzikanten, van Sam Bettens, Bent Van Looy, de leden van Oscar & The Wolf, Bart Peeters en Lindsay tot Tourist LeMC, Jef Neve, Bernard Van Lent en Karen Damen. Te zien in de prachtige zaal op de eerste verdieping (die voor het eerst sinds 2005 weer vrij toegankelijk is tijdens een regulier museumbezoek).

In dit filmpje legt Frank Lambrechts alvast uit waarom hij de titel "Contrast" koos.

Info en tickets op www.museumvleeshuis.be/nl/contrast.

Adres

Schansstraat 7 (geen Postadres)
Antwerp
2660

Algemene informatie

Over het fort Even buiten het centrum van Hoboken ligt Fort 8, een onderdeel van de 19de-eeuwse Brialmontgordel rond Antwerpen. De totale oppervlakte bedraagt 32 ha. Niet bepaald klein dus, maar toch nog niet echt bekend. In de gebouwen langs de Hoofdfrontweg vinden verschillende verenigingen onderdak en zijn een paar feestzalen ingericht. Op het terrein bevindt zich ook de sportschuur. Geheel onttrokken aan het oog ligt het reduit, de kazerne, destijds het laatste toevluchtsoord van de soldaten. Joggers en wandelaars kennen vooral de wandelweg aan de buitenkant van de gracht waar de sportvissers hun lijn uitgooien.

Meldingen

Wees de eerste die het weet en laat ons u een e-mail sturen wanneer Gidsenwerking Fort 8 Hoboken (Gé-èF 8) nieuws en promoties plaatst. Uw e-mailadres wordt niet voor andere doeleinden gebruikt en u kunt zich op elk gewenst moment afmelden.

Contact Het Museum

Stuur een bericht naar Gidsenwerking Fort 8 Hoboken (Gé-èF 8):

Video's


Andere Historisch museum in Antwerp

Alles Zien