Southstudio

Southstudio Award-winning architects, designers and creative thinkers. Southstudio are award-winning architects, designers and creative thinkers.
(1)

Operating as usual

Milton Avenue Housing forms part of Southstudio’s master plan for The Stonebridge Redevelopment. It is located along Mil...
24/03/2021
Milton Avenue Housing - South Studio

Milton Avenue Housing forms part of Southstudio’s master plan for The Stonebridge Redevelopment. It is located along Milton Avenue immediately south of the newly redeveloped Stonebridge Primary School site.

The scheme comprises high quality 100% affordable rented family townhouses, designed as a modern interpretation of the existing terrace opposite. The project gained full planning permission in 2019, and is now under construction with a completion date in summer 2022.

#residential #urbanplanning #affordablehousing #planning #architecture #community #london #realestate #construction #brent #stonebridge #design

The site forms part of Southstudio’s master plan for The Stonebridge Redevelopment. It is located along Milton Avenue immediately south of the newly

Construction has started on Southstudio’s design for 73 new affordable homes for the LB of Brent. Higgins Partnership ar...
28/01/2021

Construction has started on Southstudio’s design for 73 new affordable homes for the LB of Brent. Higgins Partnership are the Main Contractors for this £23 million contract, which will deliver 51 apartments on Hillside, 22 three storey houses on Milton Avenue together with a large landscaped public open space. The project is programmed for completion in August 2022.

#residential #urbanplanning #affordablehousing #planning #architecture #community #london #realestate #construction #brent #stonebridge #design

Construction has started on Southstudio’s design for 73 new affordable homes for the LB of Brent. Higgins Partnership are the Main Contractors for this £23 million contract, which will deliver 51 apartments on Hillside, 22 three storey houses on Milton Avenue together with a large landscaped public open space. The project is programmed for completion in August 2022.

#residential #urbanplanning #affordablehousing #planning #architecture #community #london #realestate #construction #brent #stonebridge #design

We Design Homes
18/01/2021

We Design Homes

More of @Southstudio's inspiring transformation of a three-storey end of terrace house into a beautiful home. 😍

Wide, slimline glass doors provide uninterrupted views to the exterior, and bring an abundance of natural light to the interior. The interiors were the result of a successful collaboration with Interior Designer Frauke McNamara (@brush_up_dress_down). The colour selection is chosen to soften the natural light, creating subtle depth and warmth, which is complemented by the new parquet floor throughout the space.

Photo by @snookphotograph

An art historian and a homeopath commissioned Southstudio to reorganise their detached Victorian villa into an integrate...
18/12/2020
Belsize Park Villa - South Studio

An art historian and a homeopath commissioned Southstudio to reorganise their detached Victorian villa into an integrated home with individual work areas. The challenge was to transform what had been a former guesthouse, comprising many small rooms and contorted circulation, into a coherent and generous whole.

The upper ground floor rooms are re-planned to improve the flow from arrival to reception areas. A new Bulthaup kitchen and dining space links directly to the rear facing living room, with an external terrace and staircase to a newly laid out walled garden. The upper floors are given over to bedrooms with ensuite, a family TV room, work and utility areas.

A refurbished side entrance provides separate access to the re-configured homeopathic suite, which opens out a former warren of smaller rooms. At the lower ground floor level, a private study, library and archive are housed in the new extension linking to the garden via large sliding doors.

The controlled architectural detailing and decoration throughout, create the ambiance of bright enhanced space and contemporary lines, in keeping with the clients’ aspirations.

An art historian and a homeopath commissioned Southstudio to reorganise their detached Victorian villa into an integrated home with individual work areas. The

Hillside forms the main residential part of The Stonebridge Redevelopment. The site fronts a busy road to the North and ...
11/12/2020
Hillside Redevelopment - South Studio

Hillside forms the main residential part of The Stonebridge Redevelopment. The site fronts a busy road to the North and the Grade II Listed Stonebridge Primary School to the South. The program includes 100% affordable housing, space for community / commercial use at street level, and an enlarged public open space to the west. All of the significant mature trees on the site have been retained, and carefully integrated into the proposals.

Planning guidance supported residential blocks up to 6 storeys high on the site, but with key views being provided along Hillside toward the school building. There was also a need for on-site parking, improved traffic access for residents and the adjacent school, servicing and emergency vehicles.

The proposal provides 51 affordable rented homes in a mix of one to three bedroom apartments, each with dual aspect and a private balcony. The building is designed as two separate residential blocks, one six storeys high and the other four storeys high set apart on a common single storey podium. This concept provides the required views of the Listed School building, reduces the building bulk along Hillside and maximizes the opportunity for dual aspect residences. Accessible shared communal space for residents is also provided on the podium.

Active frontage is created by ground floor apartments flanking the communal entrances to the residential blocks. The street scene is further animated by the long street frontage of commercial space for community use along Hillside.

Hillside forms the main residential part of The Stonebridge Redevelopment. The site fronts a busy road to the North and the Grade II Listed Stonebridge

New Accommodation for Independent Living (NAIL), is central to Brent Adult Social Care’s programme to provide high quali...
21/10/2020
New Accommodation for Independent Living - South Studio

New Accommodation for Independent Living (NAIL), is central to Brent Adult Social Care’s programme to provide high quality homes for a range of older, more vulnerable people. Through careful design, NAIL promotes the residents well-being and ability to live independently.

The NAIL forms part of The Stonebridge Redevelopment, and is located on a narrow strip of land on the Twybridge Way site. A quiet loop road along the northern boundary provides on-street parking for visitors and carers, together with a minibus / ambulance parking bay adjacent to the main entrance. The site widens towards the east with a number of existing mature trees along the site boundary.

Planning guidance suggested a 5-storey high building, aligning with an adjacent 5-storey block of flats. Southstudio evolved the detailed brief through a series of sketch studies to establish site capacity, combined with active research, interviews and visits to other ‘best practice’ examples.

The approved proposal provides 36 one-bedroom, fully fitted apartments, all designed as wheelchair accessible. 6 of these are designed as wheelchair adaptable dwellings, to meet Building Regulations, Part M4 (3) with additional bedspace for a live-in carer.

New Accommodation for Independent Living (NAIL), is central to Brent Adult Social Care’s programme to provide high quality homes for a range of older, more

This house extension and refurbishment transforms a three-storey end of terrace property in Clapham. The brief was to cr...
14/10/2020
Mayford Road - South Studio

This house extension and refurbishment transforms a three-storey end of terrace property in Clapham. The brief was to create open-plan spaces with an improved relationship to the garden, also a kitchen and dining area that could be enjoyed as a social space. The original kitchen was dark, and the dining room had no direct access to the garden.

Works included the demolition of a poor quality conservatory and original rear extension at ground floor level, which allowed the addition of a two-storey rear extension. This provides a new en-suite for the master bedroom on the first floor, and the full reconfiguration of the ground floor. The kitchen is now open to the dining room, and new sliding doors create a generous connection with the front reception, which can be closed off when needed.

Wide, slimline glass doors provide uninterrupted views to the exterior, and bring an abundance of natural light to the interior. The interiors were the result of a successful collaboration with Interior Designer Frauke McNamara. The colour selection is chosen to soften the natural light, creating subtle depth and warmth, which is complemented by the new parquet floor throughout the space.

Architect: Southstudio
Interior Designer: Frauke McNamara
Contractor: 4 Your House
Photographer: Chris Snook
Status: Completed 2020

This house extension and refurbishment transforms a three-storey end of terrace property in Clapham. The brief was to create open-plan spaces with an improved

Stonebridge Primary School wins the 2020 The Offsite Construction Award for “Best use of timber technology”.Founded in 2...
28/09/2020
Stonebridge Primary School wins '2020 Offsite Construction Award' - South Studio

Stonebridge Primary School wins the 2020 The Offsite Construction Award for “Best use of timber technology”.

Founded in 2015, the Awards celebrate the offsite industry and promote the benefits of offsite as a more modern, sustainable and streamlined method of construction. It highlights outstanding examples of prefabrication and factory-based methods, products and systems.

The project was a successful collaboration between @London Borough of Brent, Southstudio, Mid Group, McBains and Innovare.

Stonebridge Primary School wins the 2020 The Offsite Construction Award for "Best use of timber technology".

As part of our continuing long-term relationship with College Francais Bilingue de Londres (CFBL), we have received List...
01/09/2020

As part of our continuing long-term relationship with College Francais Bilingue de Londres (CFBL), we have received Listed Building Consent and Planning Approval for works to the school in Kentish Town, London.

From 2009 to the present, we have worked closely with CFBL on projects associated with the renovation and expansion of the Grade II Listed Building for educational use. The current proposals are for an external covered play-space, with internal alterations to office areas.

Since 2012, Southstudio has been engaged by London Borough of Brent on the Stonebridge Redevelopment. This 3.62 hectare ...
05/08/2020
The Stonebridge Redevelopment - South Studio

Since 2012, Southstudio has been engaged by London Borough of Brent on the Stonebridge Redevelopment. This 3.62 hectare masterplan is centred on the expanded Stonebridge Primary School, a Grade II Listed London Board School, with adjacent vacant sites providing 136 affordable housing units.

There are two principal elements within the masterplan; Hillside and Twybridge Way. Between them they provide a range of affordable residential types, including dedicated extra-care. The existing primary school site is proposed as a re-organised and expanded campus, integrated into new landscaping with a new traffic system to alleviate congestion.

A significant new public open space is proposed within the masterplan, to be organised as a linear park. This incorporates existing mature trees, together with new planting along a canal ‘feeder’ waterway linking the two sites. The park provides routes connecting the school to new and existing housing stock, along with recreation spaces and children’s play areas.

The implementation of the masterplan is phased, the first being the expansion of Stonebridge Primary School from 360 to 540 pupils (3FE), completed in 2018. The second phase is due to start on site in late 2020, comprising 51 apartments with commercial space for community use on Hillside, 22 terraced houses on Milton Avenue, and the new linear park.

The final phase of development is the Twybridge Way site, which is expected to start on site in 2022. This will comprise 36 extra-care apartments including support facilities, 13 residential apartments, and 14 detached and semi-detached houses.

Since 2012, Southstudio has been engaged by London Borough of Brent on the Stonebridge Redevelopment. This 3.62 hectare masterplan is centred on the expanded

Construction work is well underway on our project at Westbourne Park Road, converting 3 flats into a single dwelling. Lo...
09/07/2020

Construction work is well underway on our project at Westbourne Park Road, converting 3 flats into a single dwelling. Looking forward to seeing the new extensions emerge!

Linden Park Road is a development of 2-bedroom apartments in central Tunbridge Wells, for client Edbury Estates. The sit...
03/07/2020

Linden Park Road is a development of 2-bedroom apartments in central Tunbridge Wells, for client Edbury Estates. The site is a disused and overgrown plot of two acres, dropping steeply from Linden Park Road and backing onto the gardens of Montacute Terrace. This is a car-free development within easy access of The Pantiles, benefiting from the amenities and transport connections of the town centre.

The apartments are planned as dual or triple aspect, with good natural light and views to adjacent greenery. A low-energy strategy is employed, with high insulation levels, air-tight construction, and triple glazing to windows, as well as a combined heat and power system to serve all units with maximum efficiency.

We have recently achieved Section 73 Approval for the provision of 36 Extra Care homes for London Borough of Brent. This...
02/07/2020

We have recently achieved Section 73 Approval for the provision of 36 Extra Care homes for London Borough of Brent. This is part of an ambitious programme to provide affordable rented ‘New Accommodation for Independent Living’ for older residents within the Borough.

We were tasked with maximizing the number of new homes, set within attractive and enjoyable communal landscaped grounds within our wider Stonebridge Redevelopment masterplan. The resulting 5-storey building provides flexible, dual aspect apartments, with attached private open space. Each 55 sq m unit is fully accessible, and is linked to generous social spaces as well as a therapy suite and staff welfare facilities.

Apollo Studios is a former piano factory in Kentish Town. Following a competition, Southstudio were appointed to convert...
22/06/2020

Apollo Studios is a former piano factory in Kentish Town. Following a competition, Southstudio were appointed to convert a shell office space to residential use. The brief was to create an inclusive home for a family with three young children plus a nanny. With both parents working long hours for the NHS, the quality of time spent with the family was considered very important, and so the pleasure and practicality of the space was vital.

Apollo Studios is conceived as a flexible environment to encourage a good family dynamic. A living area with open-plan kitchen is arranged at the centre of the plan, with more private areas arranged off this. These can be closed down via sliding screens or opened up to function as one extended space. The dual aspect allows cross ventilation, while exposed thermal mass of concrete and brick helps to stabilize extremes of temperature.

The ceiling and beams were sandblasted to expose concrete structure, with new interventions clearly articulated. Partition walls are formed in white brick, treated as ‘positive’ elements to imply mass and volume, whilst providing bright reflective surfaces. Other defining elements are the central services bulkhead in gloss black and the cast concrete kitchen island. Cabinets are formed in birch ply, while bed platforms in the children’s rooms are constructed from scaffold tubes.

A generative reference for the design was Aldo Van Eyck’s Arnhem Pavilion, with it’s ambiguous and mysterious volumes and passages. By coincidence, the original conversion of Apollo Studios had been carried out by Van Eyck’s daughter Tess, in partnership with Julyan Wickham.

The design process was deliberately open and evolving as work on site progressed, with close collaboration between client, architect and contractor. There was also an ongoing relationship with Miele, who provided appliances and the project headed up their ‘Designed for Life’ advertising campaign.

This domestic project comprises the internal reorganization and new rear extension of a three-storey terraced house, whi...
18/06/2020

This domestic project comprises the internal reorganization and new rear extension of a three-storey terraced house, which was formerly a unit within a large 1970’s Local Authority housing development.

The key design drivers are to re-balance the space allocation by creating an additional en-suite bedroom to the existing three bedrooms and enlarging the living accommodation facing the revamped patio garden.

The need to retain existing garden party walls and to minimize the impact of the new extension on neighbours’ rights of light, means stepping in from the boundaries with a fully glazed projecting central bay to create a flow of space into the garden.

The refurb includes new central heating throughout together with new electrical and IT cabling. The resultant accommodation meets Lifetime Homes standards with living, dining, kitchen and associated utility room and separate cloak on the ground floor with four bedrooms and bathrooms on the two upper floors.

The successful transformation of the Grade II Listed former Brent Town Hall into a new Lycée, for 1,070 students provide...
10/06/2020

The successful transformation of the Grade II Listed former Brent Town Hall into a new Lycée, for 1,070 students provides the highest quality educational facilities to meet the growing need for places in London.

Our challenge as the design architects was to remodel the grand spaces within the listed building and to create the more informal and flexible school environment, whilst respecting the Listed nature of the building. The brief also required an element of new-build to accommodate specialist classrooms, and a fully catered restaurant to serve the entire school in three sittings. Major design issues related to resolving access and entrances, the internal circulation related to the pedagogical needs of Maternal, College and Lycée and the degree of connectivity between the new and existing spaces.

The project progressed as a Design and Build Contract, built by Bouygues UK with LSI as executive architects. The completed Lycée International de Londres Winston Churchill opened for the beginning of 2015 academic year and was inaugurated by President Francois Hollande.

Address

89 High Street
Tunbridge Wells
TN1 1YG

Opening Hours

Monday 09:00 - 18:00
Tuesday 09:00 - 18:00
Wednesday 09:00 - 18:00
Thursday 09:00 - 18:00
Friday 09:00 - 18:00

Products

Architecture, Design, Masterplanning.

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Southstudio posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The Museum

Send a message to Southstudio:

Nearby museums


Other Tunbridge Wells museums

Show All