Brit koronaékszerek

Brit koronaékszerek Összefoglaló néven a brit koronaékszerek, a mindenkori brit uralkodónak koronázási ceremónia és más állami ünnep során használt jelvényei. Koronaékszerekhez tartoznak: a koronák, jogarok (tetején kereszttel vagy galambbal), országalma, kardok, colobium sindonis (egyszerű, fehér ujjatlan vászonlepel), karkötők, gyűrűk.KoronákSzent Eduárd koronája (St.

Edward's Crown)Ezzel a koronával emlékezünk meg Hitvalló Eduárd királyról (1042-1066). 1662-ben készült, az eredeti angol korona, Eduárd király koronája aranyának beolvasztásával. Csak a koronázásnál használják. A XIX. századig majdnem minden koronázási szertartáson szerepelt. Aranyból készült, 444 drágakő és gyöngyök felhasználásával. Négy talpas kereszt és négy liliom alkotja, a tetején két íves kengyellel, ezek keresztezésében egy ékköves talpas kereszt áll. A súlya 2,25 kilogramm. Több brit uralkodó különösen nehéznek, és nehezen viselhetőnek tartotta.Birodalmi állami korona (Imperial State Crown)A koronát 1838-ban készíttette a fiatal Viktória királynő, majd később 1937-ben felújították. Ezer gyémánttal van kidíszítve. Napjainkig ünnepi alkalmakkor viselik, a koronázási szertartás végén, amikor az uralkodó elhagyja a Westminsteri apátságot, és évente, a parlamenti ülésszak megnyitásakor.Brit-India császári koronája (Imperial Crown of India)A brit törvények és a szokásjog tiltották, hogy a koronaékszerek elhagyják a királyság területét, ezért V. György 1911-es brit-indiai látogatása alkalmára egy külön koronát készítettek. Az Imperial Crown of India a Delhi Durbar, vagy Imperial Durbar során, 1911. december 12-én kapott lényeges szerepet, mikor az ezt viselő V. György királyt az ország császárává proklamálták, s az uralkodó fogadta egész India összesereglett bennszülött uralkodói, nemessége és vagy félmillió közrendű résztvevő szertartásos, lenyűgöző keleti pompával övezett hódolatát. Ez az ékszer tipikus példája az angol koronáknak, tengernyi smaragddal, rubinnal, zafírral, 6100 gyémánttal, köztük egy különlegesen értékes indiai rubinnal. A koronát Garrard & Co ékszerkészítő gyártotta, az ára akkor 60 000 arany sovereign volt. Mintegy 970 grammot nyom. 1911 óta többé brit uralkodó nem viselte, azóta a koronaékszerek között őrizik.

Operating as usual

Address

London

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Brit koronaékszerek posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The Museum

Send a message to Brit koronaékszerek:

Category

Nearby museums


Other History Museums in London

Show All