Museu Palau Mercader

(4)
CulturaCornellà
04/06/2020

CulturaCornellà

Cornellà celebra la Festa Major els dies 12, 13 i 14 de juny.

Degut a la situació actual, serà una festa majoritàriament virtual, que retrà homenatge a les persones que estan lluitant contra la Covid19 i les persones que ens han deixat i que podreu seguir per les xarxes socials de Què fer a Cornellà, CulturaCornellà i algunes entitats de la ciutat.

Descarrega el programa 👇
https://tinyurl.com/yalp94o3

#FMCornella2020 #culturacornella

Avui reinventem el patrimoni amb la masia Can Vallhonrat 🧐. Va ser construïda entre el 1620 i el 1625 per la família pag...
03/06/2020

Avui reinventem el patrimoni amb la masia Can Vallhonrat 🧐. Va ser construïda entre el 1620 i el 1625 per la família pagesa dels Llobet, just al costat de l’antiga masia de Can Llobet vell. La senyoria directa de la masia corresponia al Castell de Cornellà.

L’any 1623, quan encara no s’havia acabat de construir la casa, la llogaren a un mercader de Barcelona, en Joan Pi, originari de Cornellà, amb el compromís que acabés les obres de construcció. Aquest, dins la dècada següent, va comprar la casa dels Llobet.

El 22 de novembre de 1668, el fill de Joan Pi, Isidor, va vendre la casa a Baltasar Oriol i Marcer, qui dos anys abans havia comprat el Castell de Cornellà. El seu nét i hereu, Josep Oriol i Tord (1704-1784), abat del monestir de Ripoll, la va arreglar i li va donar un caire més senyorial.

L’any 1906, Antoni de Via i Puig (1830-1912), baró de Pons i Marquès de Miralpeix i també propietari del Castell, va vendre el mas a Joan Vallhonrat i Soler (1840-1910). Finalment, el seu nét va vendre la casa a l’Ajuntament de Cornellà l’any 1985.

En adquirir l’edifici, l’Ajuntament va remodelar-lo completament. Aquesta intervenció va significar la desaparició d'alguns elements adossats a la construcció principal i altres propis de l’edifici. Se’n va modificar la volumetria pujant la coberta i deixant una tarja de vidre perimetral per separar-la dels murs. Es va substituir el cos adossat a la façana per un de nova construcció en planta baixa. Aquesta transformació va esborrar gairebé tots els signes d’identitat de l’edifici primitiu.

Can Vallhonrat respon a la tipologia clàssica de masia. Consisteix en una estructura de tres cossos paral·lels i un cos transversal a la part posterior, que formen una planta quadrada. Consta de planta baixa, planta pis i planta golfes. La coberta és a quatre vessants.

Primera fotografia, AHCL. Segona fotografia, Segona fotografia, Xavier Aresté (2019, CC-BY-SA 4.0).

Ara és el teu torn. Descarrega la silueta i reinventa el patrimoni de Cornellà! Comparteix el resultat amb els hashtags #joemquedoacasaacornella i #patrimonicornella.

Avui reinventem el Patrimoni amb l'avui conegut com el Citilab, antigament la fàbrica Can Suris. L’empresa Fontanals i S...
27/05/2020

Avui reinventem el Patrimoni amb l'avui conegut com el Citilab, antigament la fàbrica Can Suris.

L’empresa Fontanals i Suris va iniciar l’activitat industrial, dedicada a la producció de filats i teixits de cotó, l’any 1913. Aquesta empresa va continuar l’activitat de Sala i Cía (1897), que s’hi va instal•lar després de deixar l’antiga fàbrica tèxtil que funcionava amb l’energia hidràulica del salt Quer del Canal de la Infanta.

L’any 1920 s’hi van construir dotze habitatges per a treballadors, agrupats en sis xalets de dues plantes i jardí. Estaven situats al costat sud de la fàbrica i es van enderrocar no fa gaires anys.

La fàbrica Suris, l’any 1936 tenia una plantilla de quatre-cents treballadors. Era una de les més importants del sector tèxtil local. Va deixar de produir a principis dels anys seixanta.

L’any 1926 va canviar de denominació: es va passar a anomenar Hilanderías Modernas, SA. Posteriorment, el 1930, l’empresa es denomina Unión de Industrias Algodoneras. Més tard, passa a tenir altres denominacions: La Unión Industrial Algodonera, SA (1932-1936), Suris, S. en C. (1940-1946), Unión Industrial Algodonera, SA (1947-1978).

Actualment, un cop comprada per l’Ajuntament de Cornellà, s’ha restaurat, s’han enderrocat quatre cossos auxiliars de diferents alçades i s’ha donat al cos principal tota la visibilitat per destinar-lo a la seu del Citilab.

L’edifici respon a la tipologia de fàbrica de pisos, de planta rectangular amb coberta a dos vessants. Consta de tres plantes diàfanes, amb una retícula de pilars de fundació. El material és maó vist, que s’utilitza també amb buna funció ornamental, remarcant llindes, ampits i dentells en portes i finestres, i dibuixa la cornisa graonada de les façanes rematades a dos vessants.

Primera fotografia, AHCL. Segona fotografia, Ajuntament de Cornellà.

Ja pots descarregar la silueta de la façana de Can Suris per decorar-la i enviar-nos el resultat final amb el hashtag #joemquedoacasaacornellà i #patrimonicornellà.

CulturaCornellà
25/05/2020

CulturaCornellà

Aquí teniu el calendari de les activitats culturals online proposades per l'Ajuntament de Cornellà durant aquesta setmana.

Per a poder gaudir-les seguiu-nos a les xarxes socials 👇

Què fer a Cornellà
Museu Palau Mercader
CulturaCornellà

#joemquedoacasaacornella #culturacornella

🏠 Coneixeu la masia Can Rissuenyo? És l’edifici que hi ha just davant de l’escola C.E.I.P Els Pins, al carrer Pius XII. ...
20/05/2020

🏠 Coneixeu la masia Can Rissuenyo? És l’edifici que hi ha just davant de l’escola C.E.I.P Els Pins, al carrer Pius XII. Aquesta masia data del segle XVIII.

A mitjan segle XIX va ser propietat de Josep M. Lasarte i Rodríguez Cardoso. La seva filla, Maria de Lasarte i Janer (1859-1900), es va casar amb el seu cosí Manuel de Lasarte i Perruño (1862-1903). Els seus hereus van vendre la finca a la Societat d’Aigües de Barcelona, que la va urbanitzar l’any 1943. Finalment, la casa fou venuda a la família Mèlich-Cuixart, i Carles Cuixart, l’últim dels Cuixart, la va vendre al Partit dels Socialistes de Catalunya, que hi tenen la seu comarcal i local.

Respon a l’esquema de tres cossos centrals de dues plantes i golfes, dos cossos laterals més, de dues plantes d’alçada. Tot i això, s’allunya de l’esquema clàssic de la casa pairal i s’apropa més a la casa urbana. A les façanes sud-est i nord-oest, es manifesta una composició totalment simètrica: amb buits circulars i ovalats a les golfes, i un lleuger enfonsament de la part central de l’edifici, que li donen un cert caràcter més senyorial i deixen entreveure algunes reminiscències pal·ladianes.

Volumètricament, les tres crugies centrals defineixen un cos sobreelevat amb coberta a dos vessants. Els dos cossos laterals, que constitueixen les solanes, són cobertes planes transitables (terrats), amb una barana perimetral feta de balustrades.

Primera fotografia, AHCL. Segona fotografia, Xavier Aresté (2019, CC-BY-SA 4.0).

👉 Ja pots descarregar la silueta de la façana de Can Rissuenyo i fer la teva pròpia reinterpretació. Recorda compartir el resultat amb nosaltres amb el hashtag #joemquedoacasaacornella i #patrimonicornella.

16/05/2020

Tot i que no podem accedir al museu, us proposem rememorar la jornada de portes obertes de l’any passat, quan vam fer un salt en el temps, al maig de 1920, i vam conèixer als diversos personatges relacionats amb el Palau Mercader que, amb petites accions dramatitzades a les diverses sales de la planta noble, van donar vida als espais d'aquest habitatge històric.

Obrim les finestres del Museu Palau Mercader! https://www.youtube.com/watch?v=LhOASGjmxuI

#ObrimFinestres #TornaremalsMuseus #DIM2020 #MuseusperlaIgualtat
Patrimoni.gencat Xarxa de Museus Locals Cultura-Diputació de Barcelona

Museu Palau Mercader's cover photo
15/05/2020

Museu Palau Mercader's cover photo

Aquest any no podrem celebrar la nostra esperada Jornada de Portes Obertes dramatitzades al Museu Palau Mercader pel Dia...
15/05/2020

Aquest any no podrem celebrar la nostra esperada Jornada de Portes Obertes dramatitzades al Museu Palau Mercader pel Dia Internacional dels Museus, però sí podem rememorar el fantàstic dia que vam gaudir l’any passat.

Va ser un dia on el Palau Mercader va respirar vida. Gairebé 300 visitants van circular lliurement per les sales de la Planta Noble, gaudint de les escenes teatralitzades per la companyia Catalònia Teatre i pel Cos de Dansa de l’Esbart Dansaire de l’Agrupació Sardanista de Cornellà.

Esperem poder compartir ben aviat amb tots i totes vosaltres els espais i la col·lecció del Museu Palau Mercader!

#patrimonicornellà #descobrimelMPM #MuseumMomentsMW #MomentsMuseuMW #MomentosMuseoMW #MuseumWeek2020

15/05/2020
14 LA CAPELLA

I avui acabem la nostra visita virtual al Museu Palau Mercader, de la mà de la Mirada Tàctil, amb la capella, i explicant-vos la història més recent de la finca. Esperem que hagueu gaudit d'aquests videos, i que pugueu visitar el Museu Palau Mercader ben aviat! http://ow.ly/iOAd50zmhca

#joemquedoacasaacornella #patrimonicornella #elbaixllobregatdesdecasa
Cultura-Diputació de Barcelona

L'espai religiós i la història més recent

Bonaventura Bagaria i Vidal va instal·lar a Barcelona una fàbrica de mantes, tovalloles, vànoves i teixits de llana i co...
13/05/2020

Bonaventura Bagaria i Vidal va instal·lar a Barcelona una fàbrica de mantes, tovalloles, vànoves i teixits de llana i cotó. D’acord amb l’anuari industrial de la Cambra de Comerç, la fàbrica Bagaria y C. Sociedad en Comandita, data del 1896.

L’any 1920, els Bagaria van demanar el permís per dur a terme el projecte de construcció d’una nova fàbrica a Cornellà. Les obres van començar el 1922. La construcció de tot el conjunt costà unes 800.000 pessetes. La fàbrica, projectada per Modest Feu, va començar a funcionar l’any 1925. L’empresa Bagaria tenia llavors l’exclusivitat en el subministrament de mantes als vaixells que anaven cap a Cuba. L’any 1932 ja tenia una plantilla de 180 treballadors.

Al principi, aquest recinte industrial funcionava amb electricitat, però durant la Guerra Civil l’energia la produïa una màquina de gas que cremava carbó d’alzina. La fàbrica va ser heretada pels fills de Bonaventura, Eduard i Bonaventura Bagaria i Puig, que van continuar l’activitat fins que l’any 1972 la indústria va deixar de funcionar.

El conjunt fabril consta, per una part, d’un edifici principal de dues naus amb un eix de distribució central de serveis, un cos principal d’oficines i al fons un depòsit enlairat. I, per l’altra, de tres edificis disposats perimetralment, d’una nau cadascun, definint un gran espai central on hi ha l’edifici principal i el pati. En un extrem de la part davantera s’erigeix la casa del director, resultat d’afegir un pis al garatge el 1926, en el qual destaca l’arc d’accés.

Can Bagaria és una important mostra de l’arquitectura modernista aplicada a les instal·lacions industrials. Particularment, la magnífica concepció que resulta combinar les voltes de maó de doble curvatura i grandàries creixents amb tirants d’acer, dins del conjunt de formes modernistes.

Us compartim la silueta de Can Bagaria perquè pugueu descarregar-la i decorar-la al vostre gust. Recordeu compartir amb nosaltres el resultat!

Primera fotogafia, AHCL, fons L’Abans. Segona fotografia, Xavier Aresté (CC BY 2019).

#patrimonicornella #joemquedoacasaacornellà

Saps què passa els dies 16, 17 i 18 de maig?📢 Obrim la cultura i els museus al #DIM2020!😃 💬 Aquest any el Dia Internacio...
12/05/2020

Saps què passa els dies 16, 17 i 18 de maig?
📢 Obrim la cultura i els museus al #DIM2020!
😃 💬 Aquest any el Dia Internacional dels Museus reuneix els equipaments culturals a favor de la igualtat, la diversitat i la inclusió social i cultural.

Tot i que no puguem celebrar la nostra esperada Jornada de Portes Obertes Teatralitzades al Museu Palau Mercader, pareu atenció aquells dies, perquè us sorprendrem.

#ObrimFinestres #TornaremalsMuseus #DIM2020 #MuseusperlaIgualtat
#joemquedoacasaacornella #patrimonicornella

Cultura. Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona

Comencem la #MuseumWeek2020!
11/05/2020

Comencem la #MuseumWeek2020!

#MuseumWeek 2020

El lema d'aquest any és #Togetherness (Tots junts). Ara més que mai és important mantenir-se units per enfrontar-nos als reptes del segle XXI.
7 dies, 7 temes, 7 hashtags
Avui els herois no porten capa. #HeroisMW homenatge als educadors/res, als nens/es, a les persones que treballen al sector primari ....
Cultura-Diputació de Barcelona Diputació de Barcelona Museu Palau Mercader

11/05/2020
13 GALERIA

Uns dels espais més interessants del Museu Palau Mercader són les galeries, una mostra del col·leccionisme familiar del “Museo de Antigüedades del Conde de Belloch”, amb centenars de peces per descobrir! Us ho mostrem amb la Mirada Tàctil: http://ow.ly/hhE550zmh5c

#joemquedoacasaacornella #patrimonicornella #elbaixllobregatdesdecasa
Cultura-Diputació de Barcelona

Una mostra del col·leccionisme familiar del “ Museo de Antigüedades del Conde de Belloch”

Tot a punt! Ja està disponible el joc "Top Secret: el misteri de Can Mercader", un joc narratiu que us endinsarà en una ...
10/05/2020

Tot a punt! Ja està disponible el joc "Top Secret: el misteri de Can Mercader", un joc narratiu que us endinsarà en una trama detectivesca, tot posant a prova les vostres habilitats deductives i enginy.

El joc sol realitzar-se al Parc de Can Mercader, la zona verda més important de Cornellà de Llobregat. Però ara us oferim la seva versió 100% virtual perquè la pugueu gaudir des de casa. Està recomanat a partir de 14 anys. A càrrec de Tot Jugar

👉 Entra en aquest enllaç: http://www.totjugar.cat/mercadervirtual-inici.html

#joemquedoacasaacornellà #patrimonicornella #elbaixllobregatdesdecasa #DIM2020

Cultura-Diputació de Barcelona Turisme Baix Llobregat CulturaCornellà Què fer a Cornellà

08/05/2020
12 EL MENJADOR

La sala del Museu Palau Mercader que veurem, amb la Mirada Tàctil, és el menjador i els seus espais auxiliars amb alguns tocs de col·leccionisme. http://ow.ly/HMJh50zmgPm

#joemquedoacasaacornella #patrimonicornella #elbaixllobregatdesdecasa
Cultura-Diputació de Barcelona

La sala del menjador i els seus espais auxiliars amb alguns tocs de col·leccionisme

A partir d'aquest diumenge 10 de maig podreu gaudir del nostre joc més esperat i estimat, Top Secret: el misteri de Can ...
07/05/2020

A partir d'aquest diumenge 10 de maig podreu gaudir del nostre joc més esperat i estimat, Top Secret: el misteri de Can Mercader, de forma totalment virtual. No perdeu l'oportunitat de convertir-vos en autèntics detectius amb aquesta gamificació recomanada a partir de 14 anys, disponible fins el 24 de maig. A càrrec de Tot Jugar.

Tornem a reinventar el patrimoni de Cornellà i avui ho tornem a fer amb una masia. Can Trabal és una de les masies més a...
06/05/2020

Tornem a reinventar el patrimoni de Cornellà i avui ho tornem a fer amb una masia.

Can Trabal és una de les masies més antigues de Cornellà. El propietari directe era el monestir de Montserrat, que l’any 1566 la va donar al priorat de Sant Miquel del Fai en un intercanvi de propietats. Els noms més antics de la masia van ser Mas Roig al segle XIV, Mas Puig al segle XV, Mas Bofill al segle XVI i Mas Amat a principis del segle XVII.

La part més antiga de la masia és el cos posterior de l’edifici actual, en el qual hi ha inscrita la data de 1666, any en què s’hi va fer una remodelació. A mitjan segle XVIII la masia es va ampliar amb la construcció del cos davanter, configurat per dos pisos i golfes, que li va donar una estructura força comuna a les edificacions al Baix Llobregat.

L’any 1899 la casa i les terres de conreu van ser adquirits per Joan Vallhonrat i Soler, de Cornellà, els hereus del qual la vengueren a l’Ajuntament de la ciutat.

La masia va mantenir la seva activitat agrícola, portada pels habitants de la masia. L’edifici quedava a poca distància del canal de la Infanta, que passava, en aquest tram, paral·lel al camí de la Destraleta. La construcció l’any 1994 d’un gran centre comercial va fer que Can Trabal hagi quedat fora de lloc i fora d’escala. Actualment acull un restaurant.

L’edifici és de planta basilical, caracteritzat per l’elevació del cos central en la planta sotacoberta. Orientat cap al sud-est, amb una planta sensiblement quadrada, una mica irregular, i s’estructura en tres crugies paral·leles i un cos transversal a la part posterior. Consta de planta baixa, una planta pis i unes golfes només al cos central. La coberta és a dos vessants.

Primera fotografia, AHCL. Segona fotografia, fotògraf Toni Fontenla, dipòsit Wikimedia Commons (CC), 2012.

Recorda descarregar la silueta de la façana per fer la teva pròpia interpretació i comparteix-la amb nosaltres amb els hashtags #joemquedoacasaacornellà i #patrimonicornellà!

04/05/2020
11 SALA DELS PIANOS

A la visita virtual pel Museu Palau Mercader d'avui, de la mà de la Mirada Tàctil, veurem la Sala dels Pianos. Però, sabeu el més curiós? Que en aquesta sala no hi ha cap piano! Descobriu per què es diu així visualitzant el vídeo: http://ow.ly/Wumv50zmgFp

#joemquedoacasaacornella #patrimonicornella #elbaixllobregatdesdecasa
Cultura-Diputació de Barcelona

La sala de musica amb estils decoratius diversos

Comencem el taller online "Dissenyem catifes de ciment"! Ara que esteu a casa podeu mirar un moment al terra. Potser és ...
03/05/2020

Comencem el taller online "Dissenyem catifes de ciment"!

Ara que esteu a casa podeu mirar un moment al terra. Potser és igual a totes les estances, potser és de fusta, ceràmica, d’algun material sintètic, en làmines, planxes o rajoles, amb dibuixos, taques, o colors llisos.

Al Museu Palau Mercader, la majoria dels terres son de paviment hidràulic, un tipus de rajola fabricada amb ciment, sorra i pigments, que potser heu vist en pisos i cases una mica antics.

Cada terra és com una catifa, amb els seus dibuixos de colors, sanefes i vores.

Fixeu-vos que hi ha rajoles iguals i diferents. Si observeu amb atenció, veureu que algunes rajoles son iguals però estan col·locades de maneres diferents, i en conjunt formen una gran composició.

Voleu dissenyar la vostra pròpia composició?

Us proposem que feu la prova, amb l’ajuda d’aplicacions d’edició d’imatges o amb la impressora de casa:

1. Dibuixeu un model en la plantilla quadrada, que podeu descarregar i imprimir, o una similar. Podeu dibuixar amb retolador, llapissos de colors, pintura, ceres, etc.
2. Quan tingueu el vostre model enllestit l’heu de fotografiar de manera que es vegi un quadrat perfecte, sense cap vora torta. Si preferiu fer-ho manualment, podeu escanejar, imprimir diverses vegades i retallar la vostra rajola.
3. Amb l’aplicació d’edició d’imatge que tingueu al mòbil o a la tablet, heu de retallar la imatge pel marge de la plantilla. I a partir d’aquí, a jugar! Amb l’ajuda de diverses aplicacions d’edició d’imatge i creació de collages, podreu fer composicions ben diferents, utilitzant transformacions geomètriques simples. Si heu fotocopiat la vostra rajola, podreu enganxar-les una al costat de l’altra creant una magnífica catifa de ciment.
4. Compartiu les vostres composicions al facebook del Museu Palau Mercader, @MuseuMercader i etiquetar-les amb els hashtags #patrimonicornella i #joemquedoacasaacornellà !

Dirección

Ctra. De L'Hospitalet, Sn. Parc De Can Mercader Cornellà De Llobregat, Cataluna, Spain
Cornellà De Llobregat
08940

Metro L5 parada Sant Ildefons o parada Gavarra FGC (Pl. Espanya) parada Almeda

Horario de Apertura

Lunes 09:00 - 14:00
Martes 09:00 - 14:00
Miércoles 16:00 - 20:00
Miércoles 09:00 - 14:00
Jueves 09:00 - 14:00
Viernes 09:00 - 14:00
Domingo 10:00 - 14:00

Teléfono

+34 933 77 0025

Notificaciones

Sé el primero en enterarse y déjanos enviarle un correo electrónico cuando Museu Palau Mercader publique noticias y promociones. Su dirección de correo electrónico no se utilizará para ningún otro fin, y puede darse de baja en cualquier momento.

Contato El Museo

Enviar un mensaje a Museu Palau Mercader:

Videos

Categoría

EL MUSEU PALAU MERCADER

És un antic palau aristocràtic que presidia la gran finca que s’estenia des de la Torre de la Miranda, fins bona part de l’actual barri d’Almeda.

Va ser construït entre 1864 i 1866 pel mestre d’obres Josep Domínguez Valls, substituint l’antiga i malmesa masia coneguda com a Mas Oriol de l’Empedrat. La darrera gran transformació va ser el 1899-1900, a càrrec de Jaume Gustà i Bondia, en el marc d’una remodelació de tota la finca, amb la construcció de noves dependències com ara la Torre de la Miranda o la Casa dels “Colons” entre d’altres,

A l’interior del palau s’hi conserven bona part dels espais i col·leccions de la planta noble i en menor mesura, els de la planta baixa, on les antigues cotxeres i cavallerisses han esdevingut la sala d’exposicions temporals.

El conjunt permet conèixer i entendre les formes de vida d’una família aristocràtica de finals del segle XIX i principis del XX, però també la seva decadència en un món en transformació, o alguns gustos de l’època, com la passió per les col·leccions, l’art i les arts decoratives.

Després de diverses obres de rehabilitació iniciades el 1990, el 23 d’abril de 1995 es va inaugurar com a museu municipal de la ciutat. A banda del programa regular d’exposicions temporals i activitats, ja des del començament, el vestíbul central ha servit regularment per a la celebració de casaments civils.

Entre els compromisos actuals del Museu Palau Mercader, cal esmentar el constant esforç per progressar en la conservació i restauració dels seus conjunts i col·leccions, en la documentació i recerca sobre el fons i la seva història, i en la difusió dels continguts a través d’activitats, exposicions i propostes educatives obertes a tothom.

Dins l’àmbit de la recerca, una de les tasques importants per al Museu Palau Mercader, és la recollida de notícies i testimonis sobre la història de les persones que van viure i treballar a Can Mercader, o que hi van tenir alguna relació. Aquesta informació ens ha de permetre conèixer millor una part de la història d’aquest conjunt i dels seus vincles amb Cornellà de Llobregat, amb la riquesa d’una perspectiva viscuda.

Des del 2014, a la segona planta, acull el Museu de les Matemàtiques de Catalunya.

Museos cercanos


Otros museos en Cornellà de Llobregat

Mostrar Todas

Comentarios

Muhteşem! 🙏🏼🌀👋🏼