MUHBA Museu d'història de Barcelona

MUHBA Museu d'història de Barcelona El museu d'història de la ciutat de Barcelona

Funcionando como de costumbre

Us anunciem que els propers dies 7, 8 i 9 d'abril, a partir de les 10.00 h, tindrà lloc el V Simposi de Literatura Compa...
01/04/2021

Us anunciem que els propers dies 7, 8 i 9 d'abril, a partir de les 10.00 h, tindrà lloc el V Simposi de Literatura Comparada a Catalunya "Literatura comparada: perspectives des de Barcelona".

Amb la intervenció de: Josep Maria Fulquet, Teresa Rosell, Sílvia Coll-Vinent, Jaume C. Pons Alorda, Àlex Matas, Marta Pasqual, Carme Fenoll, Francesc Foguet, Marina Porras i Josep Maria Terricabras.

Podeu assistir gratuïtament de manera presencial o veure l'acte per streaming al canal Youtube del MUHBA.
https://www.youtube.com/channel/UCEpgMM-azFGKRQ8qD40rbwQ

Més informació al link:
https://ajuntament.barcelona.cat/museuhistoria/ca/literatura-comparada-perspectives-des-de-barcelona-v-simposi-de-literatura-comparada-catalunya

Coordinació científica: Antoni Martí Monterde, UB

Organització Grup de Recerca de Literatura Comparada en l’Espai Intel·lectual Europeu i MUHBA

Us anunciem que el proper dimecres 7 d'abril, a partir de les 17.00 h, tindrà lloc la taula rodona "El museu de la ciuta...
31/03/2021

Us anunciem que el proper dimecres 7 d'abril, a partir de les 17.00 h, tindrà lloc la taula rodona "El museu de la ciutat com a laboratori urbà" a l'espai MUHBA Oliva Artés.

Hi intervindran: Mònica Blasco, cap de Programes del MUHBA; Sandra Bestraten, arquitecta i presidenta del COAC Barcelona; Jordi Callejón, Taula Eix Pere IV; Txell Cisa, arquitecta i dissenyadora d’exposicions; Salvador Clarós, AAVV del Poblenou; Àngel Duran, ballarí; Sandra Enrique, consellera del Districte de Sant Martí; Marta Iglesias, de la direcció d’Innovació, Recerca i Projectes del MUHBA; Isabella Longo, BIT Habitat; Xavier López, director de l’escola Octavi Paz; Teresa Macià, servei educatiu i d'activitats del MUHBA; Elena Pérez, de la direcció d’Innovació, Recerca i Projectes del MUHBA; Joan Roca, director del MUHBA; i Jordi Royo, projecte Geovivència.

Més informació:

https://ajuntament.barcelona.cat/museuhistoria/ca/el-museu-de-la-ciutat-com-laboratori-urba

Us hi esperem.

El MUHBA ha publicat el seu darrer Butlletí, on es repassen les principals activitats i projectes del museu de l'any pas...
30/03/2021

El MUHBA ha publicat el seu darrer Butlletí, on es repassen les principals activitats i projectes del museu de l'any passat.

Entre d'altres, podeu llegir articles sobre els nous desafiaments que la pandèmia ha generat, sobre els projectes de transformació digital del museu, sobre el paper del patrimoni i de les col·leccions avui dia, sobre futures exposicions com la de "Alimentar Barcelona", sobre la relació entre el museu i les escoles o sobre el projecte de repensar el museu no per espais sinó per sales.

Link:

https://ajuntament.barcelona.cat/museuhistoria/ca/publicacions/butlleti-muhba-numero-36

Avui us presentem el quadre "La pedrera del Morrot":En aquesta obra es representa una de les pedreres més antigues de Mo...
26/03/2021

Avui us presentem el quadre "La pedrera del Morrot":

En aquesta obra es representa una de les pedreres més antigues de Montjuïc, de la qual es va extreure la major de la part de la pedra per a la construcció del port de Barcelona i els carreus per bastir bona part de la muralla de la ciutat.

A la inscripció del quadre posa: «Entrada en la cantera abierta en la Montaña de Montjuich para la obra del nuevo muelle de Barcelona y vista del monte artificial formado de las tierras con que esta mezclada la piedra sobre la cal... el pavellón para preservar el derrumbe que se verificó en marzo de 1828».

Cal tenir en compte que l’activitat extractiva de la pedra de Montjuïc ve de lluny i va molt lligada a la construcció de Barcelona. Primer pels ibers, més t**d pels romans i, fins a la generalització del totxo en la construcció de l’Eixample, la pedra de Montjuïc serà el material base per bastir la ciutat, així com un producte d’exportació, en forma de pedres d’esmolar.

Més informació:

https://ajuntament.barcelona.cat/museuhistoria/ca/quadre-la-pedrera-del-morrot

25/03/2021
Cerdà i Barcelona. Visions de la primera metròpoli

Avui us recomanem el vídeo "Cerdà i Barcelona. Visions de la primera metròpoli", el qual s'endinsa en la història de les transformacions del paisatge arquitectònic del darrer segle i mig a Barcelona.

https://youtu.be/Hc5U69rqwU4

Video per a l'exposició. Cerdà i Barcelona. La primera metròpoli, 1853-1897.Si voleu, podeu seguir les activitats, publicacions i enregistraments del MUHBA a...

Us anunciem que el proper dilluns 29 de març a partir de les 19 h, al canal Youtube del MUHBA, s'emetrà la conferència "...
24/03/2021

Us anunciem que el proper dilluns 29 de març a partir de les 19 h, al canal Youtube del MUHBA, s'emetrà la conferència "Barcelona i Guinea: Una història de relacions colonials".

A càrrec de Jordi Sant i Gisbert

En el marc dels Diàlegs d'Història Urbana i Patrimoni.

Link: https://www.youtube.com/channel/UCEpgMM-azFGKRQ8qD40rbwQ

Avui us proposem que conegueu l'espai MUHBA El Call.Es tracta d’un edifici d’origen medieval on es conserven restes orig...
22/03/2021

Avui us proposem que conegueu l'espai MUHBA El Call.

Es tracta d’un edifici d’origen medieval on es conserven restes originals dels segles XIII i XIV i, al mateix moment, és un museu que aborda la trajectòria de la comunitat jueva en connexió amb la història de la ciutat i que mostra l’esplendor del seu llegat cultural.

Horaris: dimecres de 11 a 14 h i dissabtes i diumenges de 11 a 19 h.

Més informació sobre l'espai MUHBA El Call:
https://ajuntament.barcelona.cat/museuhistoria/ca/muhba-el-call

Més informació sobre el Call jueu de Barcelona:
https://youtu.be/8Kd1WtZHNkc

L'Aiguart, el cicle d’activitats que reivindica la importància de l’aigua a través de l’art. El Festival s’emmarca en la...
20/03/2021

L'Aiguart, el cicle d’activitats que reivindica la importància de l’aigua a través de l’art. El Festival s’emmarca en la celebració del Dia Mundial de l’Aigua, el 22 de març i que coorganitza la Xarxa d’Equipaments Ambientals de Barcelona (XEAB).
El #MUHBA col·labora amb la programació de dos itineraris i una visita al MUHBA Casa de l'Aigua.

Avui: De Montcada a Barcelona. L’aigua a llevant de la ciutat
Visita d’autor a les instal·lacions d’abastiment d’aigua de Barcelona des de l’època romana fins a l’actualitat, a càrrec de Manel Martín Pascual.

L’obertura de la via Laietana, l’acabament de la façana de la catedral i l’exposició finalment celebrada el 1929 van esp...
19/03/2021

L’obertura de la via Laietana, l’acabament de la façana de la catedral i l’exposició finalment celebrada el 1929 van esperonar l’interès per monumentalitzar el centre històric de Barcelona. Si bé a principis del nou-cents el principal element incorporat al patrimoni fou el temple d’August, amb les columnes alliberades per Domènech i Montaner l’any 1906, l’interès es va dirigir sobretot cap als pòsits medievals, a partir del plantejament, formulat en primera instància per Rucabado l’any 1911, de formar un «barri gòtic» al voltant de la catedral.

Arran, però, de les excavacions a la plaça del Rei i dels enderrocs a la plaça Ramon Berenguer, les restes de Barcino van guanyar pes com a elements susceptibles d’incorporació a l’esmentat barri representatiu: el gòtic com a símbol de la puixança medieval i d’una societat urbana corporativa, i el pòsit romà com a símbol de civilització i mediterraneïtat. Així quedava concretada la duradora síntesi noucentista d’un programa monumental per al nucli històric de Barcelona, gran metròpoli industrial, sovint convulsa, i capital d’una Catalunya renaixent.

A partir d’aquestes premisses, l’atenció a la muralla romana, que d’impediment en la ciutat del segle XIX passava a veure’s com a monument en la del XX, fou un tema central, sobretot en els anys cinquanta i seixanta. Val a dir que aquest procés d’intensificació patrimonial del nucli històric no concità pas una opinió unànime. Tanmateix, l’impacte de l’obra realitzada en la fesomia del cor simbòlic de la ciutat era formidable, fos quina fos la valoració que se’n fes, fins al punt de marcar qualsevol iniciativa posterior. La muralla s’havia convertit en un element amb perfil propi.

Més informació:

https://ajuntament.barcelona.cat/museuhistoria/ca/barcino-muralla-barcelona

Aquest dies que es compleixen 83 anys dels terribles bombardejos aeris que va patir Barcelona en el context de la Guerra...
18/03/2021

Aquest dies que es compleixen 83 anys dels terribles bombardejos aeris que va patir Barcelona en el context de la Guerra Civil us recordem que el nostre museu té dos espais patrimonials dedicats a estudiar com es va organitzar la defensa de la ciutat en aquells anys.

El MUHBA Refugi 307, refugi antiaeri excavat gràcies al treball de molts veïns al barri del Poble Sec i que formava part de la Defensa passiva de Barcelona.

Més informació:

https://ajuntament.barcelona.cat/museuhistoria/ca/muhba-refugi-307

El MUHBA Turó de la Rovira, on es conserven les restes d’una bateria antiaèria que va defensar Barcelona dels atacs de l’aviació durant la Guerra Civil i que formava part de la Defensa Activa.

Més informació:
https://ajuntament.barcelona.cat/museuhistoria/ca/muhba-turo-de-la-rovira

A més, podeu consultar la nostra Guia d'Història Urbana que examina i localitza tota la defensa de la ciutat en aquells anys.

https://ajuntament.barcelona.cat/museuhistoria/ca/publicacions/defensa-1936-39bcn-0

17/03/2021
La Barcelona contemporània davant les pandèmies (Borja de Riquer)

Avui us recomanem aquesta conferència del Borja de Riquer sobre la història de la Barcelona contemporània des de la perspectiva de les seves pandèmies en el passat, un punt de vista encara poc estudiat per la historiografia.

https://youtu.be/P7hBrhjnTBU

En el marc dels Diàlegs d'Història Urbana i PatrimoniDia: 4 de maig de 2020El marc cronològic de la intervenció se situa entre 1820 i 1920, període del qual ...

Del 20 al 24 de març, arriba una nova edició de l’Aiguart, el cicle d’activitats que reivindica la importància de l’aigu...
16/03/2021

Del 20 al 24 de març, arriba una nova edició de l’Aiguart, el cicle d’activitats que reivindica la importància de l’aigua a través de l’art.

El Festival s’emmarca en la celebració del Dia Mundial de l’Aigua, el 22 de març i que coorganitza la Xarxa d’Equipaments Ambientals de Barcelona (XEAB).

El MUHBA col·labora amb la programació de dos itineraris i una visita al MUHBA Casa de l'Aigua.

Link:

https://ajuntament.barcelona.cat/museuhistoria/ca/nova-edicio-de-laiguart

Avui 13 de març es compleixen cent anys de les escoles de la Vil·la Joana.L’any 1917 es va plantejar la reforma de l’ens...
13/03/2021

Avui 13 de març es compleixen cent anys de les escoles de la Vil·la Joana.

L’any 1917 es va plantejar la reforma de l’ensenyament especial tutelat per l’Ajuntament de Barcelona, i va ser el 1920 quan una d’aquestes escoles municipals es va instal·lar a la Vil·la Joana com a centre d’educació especial. Tot i que l’escola començà el curs 1920-1921, no es va poder inaugurar fins al març del 1921 a causa de l'epidèmia de grip.

El projecte de les escoles Vil·la Joana incloïa una part pedagògica (incloent una escola de cecs i una de sordcecs) i una part laboratori dedicada a la investigació.

Avui en dia el MUHBA Vil·la Joana és la casa de la Literatura de Barcelona, la Casa de Verdaguer i el seu llegat. En aquest espai també podeu trobar una bona part de la col·lecció de materials, documents i llibres de les escoles.

Més informació: https://ajuntament.barcelona.cat/museuhistoria/ca/muhba-villa-joana

Compartim moments de la Jornada d'avui. #muhba#esmuc
12/03/2021

Compartim moments de la Jornada d'avui. #muhba#esmuc

Us recordem que demà divendres 12 de març tindrà lloc a partir de les 10.00 h el Seminari "LA INNOVACIÓ MUSICAL REPUBLIC...
11/03/2021

Us recordem que demà divendres 12 de març tindrà lloc a partir de les 10.00 h el Seminari "LA INNOVACIÓ MUSICAL REPUBLICANA BARCELONA,1931-1934".

L'acte es clourà a les 18.15 amb el concert "El mestre Demon, pioner del jazz a la Barcelona dels anys trenta", a càrrec d’Oriol Saña i estudiants de jazz de l’ESMUC.

Per assistir presencialment a les JORNADES feu la reserva aquí.
https://entrades.eicub.net:8443/muslinkIII/venda/index.jsp?nom_cache=HISTORIA&property=HISTORIA&lang=1&codiActiv=1007

Per assistir presencialment al CONCERT del Tinell feu la reserva aquí:
https://entrades.eicub.net:8443/muslinkIII/venda/index.jsp?nom_cache=HISTORIA&property=HISTORIA&lang=1&codiActiv=1006

L'acte també serà emès per Streaming al Canal Youtube del MUHBA
https://www.youtube.com/channel/UCEpgMM-azFGKRQ8qD40rbwQ

Més informació:
https://ajuntament.barcelona.cat/museuhistoria/ca/innovacio-musical-republicana-barcelona-1931-1934

Us anunciem que el proper dilluns 15 de març a partir de les 19 h, al canal Youtube del MUHBA, s'emetrà la conferència "...
10/03/2021

Us anunciem que el proper dilluns 15 de març a partir de les 19 h, al canal Youtube del MUHBA, s'emetrà la conferència "Els funerals cívics a la Barcelona de la primera meitat del segle XIX".

A càrrec de Jordi Roca i Vernet

En el marc dels Diàlegs d'Història Urbana i Patrimoni.

Link: https://www.youtube.com/channel/UCEpgMM-azFGKRQ8qD40rbwQ

Us convidem a ser amics del MUHBA.Amb l'adhesió al programa d'Amics i Amigues del MUHBA donareu suport a un concepte de ...
09/03/2021

Us convidem a ser amics del MUHBA.

Amb l'adhesió al programa d'Amics i Amigues del MUHBA donareu suport a un concepte de museu obert i dinàmic, i us integrareu en un col·lectiu especialment interessat en conèixer la història i el patrimoni de la ciutat de Barcelona. Estareu informat de les nostres activitats, i podreu participar-hi amb descomptes i avantatges exclusius.

Si voleu fer-vos Amic/Amiga del MUHBA, ompliu la butlleta i seguiu les indicacions que surten a la pàgina web.

Si només voleu rebre informació del MUHBA, ompliu el formulari de la web.

https://ajuntament.barcelona.cat/museuhistoria/ca/qui-som-els-amics-i-amigues-del-muhba

08/03/2021
El règim jurídic de la desamortització a Barcelona: el convent de Sant Josep, Mercat de la Boqueria

A partir de les 19 h podeu visionar al nostre canal de Youtube la conferència "El règim jurídic de la desamortització i la seva pràctica a Barcelona: el cas del convent de Sant Josep, Mercat de la Boqueria" (1586-1853).

A càrrec d' Elena Rosselló i Chérigny (UPF)

En el marc dels Diàlegs d'Història Urbana i Patrimoni.

https://youtu.be/ib_T7l7dG44

Títol complet: El règim jurídic de la desamortització i la seva pràctica a Barcelona: el cas del convent de Sant Josep, Mercat de la BoqueriaA càrrec d' Elen...

Sabeu que cada primer diumenge de mes podeu visitar gratuïtament els centres del MUHBA? I també totes les t**des de tots...
05/03/2021

Sabeu que cada primer diumenge de mes podeu visitar gratuïtament els centres del MUHBA? I també totes les t**des de tots els diumenges de l'any?

Per aquest cap de setmana us proposem conèixer tres espais del MUHBA: El Centre d'Interpretació del Call, la Via Sepulcral Romana i la Domus Sant Honorat.

Aquí podeu consultar els seus horaris:
https://ajuntament.barcelona.cat/museuhistoria/ca/horaris-dels-centres

Us recordem que el proper divendres 12 de març tindrà lloc el Seminari "LA INNOVACIÓ MUSICAL REPUBLICANA BARCELONA,1931-...
04/03/2021

Us recordem que el proper divendres 12 de març tindrà lloc el Seminari "LA INNOVACIÓ MUSICAL REPUBLICANA BARCELONA,1931-1934".

Organitzat pel MUHBA i l'ESMUC.

Coordinació científica: Joaquim Rabaseda i Anna Costal.

L'acte serà retransmès en directe des del canal Youtube del MUHBA

https://www.youtube.com/channel/UCEpgMM-azFGKRQ8qD40rbwQ

La jornada permetrà establir un diàleg entre especialistes de diversos àmbits en cinc taules de debat, amb la intenció de bastir noves idees que permetin matisar i ampliar la historiografia actual sobre aquest període, força centrada en el fructífer bienni posterior i en el desastre de la Guerra Civil. No es tracta de descriure el retrat d’una època concreta, sinó de localitzar les iniciatives, les institucions i les persones que van creure en les possibilitats d’una ciutat que encetava un període de llibertat creativa.

El concert a càrrec d’Oriol Saña i estudiants de jazz de l’ESMUC clourà la jornada.

A més del concert que tindrà lloc el dia de la jornada, resultat de la recerca feta en innovació musical, també s’han programat altres dos concerts més el mes d'abril i maig i s'estan acabant de tancar els que oferirà el MUHBA els mesos de juny i juliol al MUHBA Oliva Artés i al MUHBA Park Güell.​

https://ajuntament.barcelona.cat/museuhistoria/ca/innovacio-musical-republicana-barcelona-1931-1934

El MUHBA ha penjat al seu web l’inventari general de la documentació de l’arxiu de l’empresa Fabra i Coats, que conserva...
03/03/2021

El MUHBA ha penjat al seu web l’inventari general de la documentació de l’arxiu de l’empresa Fabra i Coats, que conserva des de l’any 2009.

Aquell any, l’associació Amics de la Fabra i Coats va cedir una important col·lecció d’objectes i la part de l’arxiu que havien recuperat com a testimonis de la trajectòria d’aquesta empresa tèxtil emplaçada al Districte de Sant Andreu.

Tant la col·lecció d’objectes com la documentació de l’arxiu formen part del projecte museístic Barcelona, ciutat i treball, en curs de creació a la nau F del recinte de la Fabra i Coats. Durant els darrers deu anys el museu ha realitzat diverses actuacions de tractament, classificació, descripció i condicionament de la documentació.

El tractament arxivístic ha suposat l’elaboració d’un quadre de classificació provisional i d’aquest inventari general a nivell d’unitat d’instal·lació, amb un total de 1.245 registres. La cronologia de la documentació abasta de 1712 a 2005, any de tancament de la fàbrica, tot i que el gruix correspon a la segona meitat del segle XX.

Link: https://ajuntament.barcelona.cat/museuhistoria/ca/colleccio-fabra-i-coats

Dirección

Plaça Del Rei, S/n
Barcelona
08002

Notificaciones

Sé el primero en enterarse y déjanos enviarle un correo electrónico cuando MUHBA Museu d'història de Barcelona publique noticias y promociones. Su dirección de correo electrónico no se utilizará para ningún otro fin, y puede darse de baja en cualquier momento.

Contato El Museo

Enviar un mensaje a MUHBA Museu d'història de Barcelona:

Videos

Categoría

Museos cercanos


Otros Museo de Historia en Barcelona

Mostrar Todas