Museu del Pi

Museu del Pi Museu i tresor de la Basílica de Santa Maria del Pi A partir de l'any 2011 és obert al públic el tresor de la basílica que conté importants mostres d'orfebreria com per exemple el Lignum Crucis de l'any 1498 o un magnífic calze amb esmalts anomenat tradicionalment el "Calze bo" donat a la Basílica per l'il·lustre Dr.Felip de Malla l'any 1431.

A més, en el tresor, es conserven els quadres "l'Adoració dels Reis" de Juan Carreño de Miranda i "La Sagrada Família" d'Antoni Viladomat i Manalt i una excepcional col·lecció de pavesos del segle XIV. Complementa la part visitable una exposició permanent sobre la història i les característiques de la Basílica, així com sobre la vida quotidiana i les personalitat que hi han participat al llarg de la història. Els nostres horaris són:

-Dll-Dv: 11:00-18:00
-Ds: 10:00-17:30
-Dg:16:00-19:30

Funcionando como de costumbre

23/09/2021

Avui, vigilia de la solemnitat de la Mare de Déu de la Mercè els Campaners del Pi, com cada any, faran a les 20h. el Repic de Vigilia des del campanar barroc de la Basílica de la Mercè amb les seves campanes històriques (1765)
Unes hores abans, a les 17h. des del campanar del Pi, el "Toc d'Inici" de les Festes de la Mercè.
I demà dia 24 els repics solemnes seran a la Mercè per anunciar l'Ofici Solemne a partir de les 10h. L'Ofici serà a les 10,30h.
BONA FESTA A TOHOM!!

23/09/2021

Els propers dies 22 i 23 d'octubre L'Arquebisbat de Barcelona juntament amb el Grupo de Recerca Campanològica de BCN depenent dels Campaners del Pi, organitzen la I Jornada de Campanología de Barcelona.

Volem que sigui un fòrum obert a tots els interessats en les campanes i en general als que estimen la Cultura Popular del nostre País, sense oblidar a les institucions i als tècnics especialistes: arquitectes, enginyers, músics... Tots sou benvinguts

NO US HO PERDEU!!

Trobareu més informació a:
http://www.apsmp.cat/vivos-voco-i-jornades-de-campanologia-de-larquebisbat-de-barcelona/

03/06/2021

Dissabte dia 5 de juny, vigilia del CORPUS, podreu tenir una estona de pregària i contemplació amb els 5 himnes que Sant Tomàs d'Aquino va compondre l'any 1262 per encàrrec del Sant Pare Urbà IV, cantats en gregorià i amb textos del mateix Tomàs, d'altres autors i dels salms. Una hora per copsar la transcendència i comprendre el sentit de la solemnitat del CORPUS. (de 19,45 a 21h.)

03/06/2021

Continuant amb les conferències del CORPUS 700 al Museu Diocesà, divendres dia 4 a les 19h. l'historiador de l'art Albert Cortés, ens il·lustrarà sobre els diversos elements i parts de la processó del Corpus, així com el seu significat i origen. Serà com una dissecció en profunditat que, sens dubte, millorarà el coneixement que tenim d'aquest esdeveniment religiós i ciutadà tant important.

Ahir al Museu Diocesà i coincidint amb els actes del CORPUS 700 vàrem parlar de l'ÀNGEL TORT, el baiard o cadireta del C...
02/06/2021

Ahir al Museu Diocesà i coincidint amb els actes del CORPUS 700 vàrem parlar de l'ÀNGEL TORT, el baiard o cadireta del Corpus que portava la custòdia major del Pi a la processó de l'Octava, després de la de la Catedral, una de les processons més reeixides de Barcelona. L'Àngel Tort, és una peça única a Barcelona, obrat per un escultor i moblista important, Adrià Ferran i Vallès (1774-1842?) fundador d'una nissaga d'artistes a cavall del pre i post romanticisme, molt conegut i valorat a Mallorca però pràcticament desconegut a casa nostra. Una peça digne de posar en valor entre tots.
Podeu recuperar la conferència sobre aquesta obra d'art a la plana de Facebook de la Catedral. https://www.facebook.com/watch/live/?v=385359279475438&ref=search

30/05/2021

Dimarts dia 1 de juny us explicarem la història d'un objecte únic i magnífic: l'Àngel Tort, el baiard de la custòdia major del Pi. Tant l'escultor que el va obrar, Adrià Ferran i Vallès, com el mateix baiard tenen una història digne d'una pel·lícula!!!... Us ho perdreu?

La conferència serà al Museu Diocesà de Barcelona, Pla de la Seu 4
És gratuïta però cal sol·licitar localitat al correu: [email protected]. També podreu escoltar-la en streaming per la pàgina de Facebook de la Catedral:
https://www.facebook.com/search/top?q=catedral%20de%20barcelona

Dimecres que ve és Sant Pancraç, salut i feina!!!!Com cada any hi ha festa a Santa Maria del Pi... I ara que ens fa tant...
08/05/2021

Dimecres que ve és Sant Pancraç, salut i feina!!!!
Com cada any hi ha festa a Santa Maria del Pi... I ara que ens fa tanta falta tant la salut com la feina!!!

Dimecres que ve és Sant Pancraç, salut i feina!!!!
Com cada any hi ha festa a Santa Maria del Pi... I ara que ens fa tanta falta tant la salut com la feina!!!

08/05/2021

El proper dia 19 el Pi acollirà el darrer concert del cicle "Vespres d'Antiga" L'ESMUC i l'Arxiu del Pi tanquem la temporada amb un esdeveniment molt especial: la recreació de la Festa de les 40 hores, un esdeveniment instituït al Pi l'any 1691 on la música a tres cors era la protagonista. Una ocasió única per escoltar composicions d'autors barcelonins que utilitzaren la técnica de la policoralitat, sens dubte una de les millors expressions de la magnificència i espectacularitat barroca a casa nostra.

El concert és gratuït però s'haurà de demanar localitat pel tema COVID. Us informarem quan les localitats estiguin disponibles. Estigueu atents!!!

15/04/2021

➡️ El proper dissabte, 17 d'abril, vine a conèixer les curiositats dels vitralls de la Catedral de Barcelona. De la mà de dues expertes en vitralls, la Dra. Sílvia Cañellas i la Dra. Núria Gil, els visitants descobriran uns dels elements més fascinants del temple.

🔸 Aconsegueix la teva entrada al web: www.ticketscatedralbcn.org
Catalunya Experience
__
➡️ El próximo sábado, 17 de abril, ven a conocer las curiosidades de los vitrales de la Catedral de Barcelona. De la mano de dos expertas en vitrales, la Dra. Silvia Cañellas y la Dra. Nuria Gil, los visitantes descubrirán unos de los elementos más fascinantes del templo.

🔸 Consigue tu entrada en la web: www.ticketscatedralbcn.org

La Mare de Déu dels Dolors de l'Arxiconfraria de la Sang, vestida i a punt per aquesta  propera Setmana Santa. És una im...
27/03/2021

La Mare de Déu dels Dolors de l'Arxiconfraria de la Sang, vestida i a punt per aquesta propera Setmana Santa. És una imatge de l'any 1807, de les anomenades "cap i pota" però de molt bona factura. És l'únic element de la Capella de la Sang que va sobreviure a l'incendi del juliol de 1936.

La Mare de Déu dels Dolors de la Puríssima Sang ja llueix a punt per iniciar aquesta Setmana Santa 2021, vestida pel nostre prebost n'Òscar amb l'ajuda de na Marta, n'Albert, en Jordi i en Sete!

La prova que malgrat la COVID, l'Arxiconfraria no deixa de portar a terme el compromís amb Santa Maria del Pi que te des de l'any 1601.

Diumenge de Rams, a les 18h a la tarda, la solemne translació del Sant Crist de la Sang i el Via Crucis. Iniciem així els actes de la Setmana Santa. Hi sou tots convidats!!!

El Proper diumenge a la Missa de 12:00h. es farà ostensió de la relíquia del Lignum Crucis donada al Pi l'any 1398 pel R...
17/03/2021

El Proper diumenge a la Missa de 12:00h. es farà ostensió de la relíquia del Lignum Crucis donada al Pi l'any 1398 pel Rei Martí I, dit l'Humà o l'Eclesiàstic.
L'ostensió es fa dos cops l'any, el dia 14 de setembre, diada de la Santa Creu i el darrer diumenge de quaresma que enguany cau el dia 21 de març, el proper diumenge.

Recordeu, a la MISSA DOMINICAL de les 12,00.h.

Diumenge que ve donem inici als actes de la Setmana Santa del Pi i de l'Arxiconfraria amb el darrer diumenge de Quaresma, El tradicionalment anomenat Diumenge de Passió. Enguany reprenem l'antiquíssima tradició de l'ostensió del Lignum Crucis del Rei Martí al final de la MISSA DOMINICAL.
Ja sabeu: dos cops l'any es fa ostensió de la relíquia donada al Pi pel darrer rei de la casa de Barcelona l'any 1398: Per la Santa Creu del 14 de setembre i per la Dominica Passionis, Preparem així la Setmana Santa.

DIUMENGE 21 a les 12:00H.
BASÍLICA DE SANTA MARIA DEL PI

Nou concert del cicle de música antiga "Vespres d'Antiga" Una col·laboració entre l'ESMUC i l'Arxiu del Pi.Recordeu de t...
04/02/2021

Nou concert del cicle de música antiga "Vespres d'Antiga" Una col·laboració entre l'ESMUC i l'Arxiu del Pi.

Recordeu de treure l'entrada gratuïta des de EVENBRITE

El dimarts dia 16 de febrer, a les 20h. nova edició del cicle "Vespres d'Antiga" aquest cop dedicat a la música sagramental dels mestres de capella i organistes de Santa Maria del Pi. Música inèdita de l'Arxiu del Pi i de la Biblioteca de Catalunya. No us ho perdeu!!!

Recordeu que l'entrada és lliure però cal treure la localitat des de Eventbrite. En breu us passarem l'enllaç

Recordeu que els divendres a les 19 a la Sang del Pi hi ha vespres i missa pels malalts i els que ja no hi son, especial...
03/02/2021

Recordeu que els divendres a les 19 a la Sang del Pi hi ha vespres i missa pels malalts i els que ja no hi son, especialment en el temps de pandèmia.

Recordeu que cada divendres a les 19,00h, a la Capella de la Sang del Pi es resen les vespres integrades a la missa i les lletanies de la Puríssima Sang. Aquest acte litúrgic està dedicat a pregar pels malalts i pels que ja ens han deixat, especialment en la situació de pandèmia que vivim.

Feu per venir-hi per poc que pugueu. És una estona de pregària i recolliment davant del Sant Crist que acompanyava els més pobres i abandonats de la societat.

Josep Dolcet, els Tonos i cantades de l'arxiu del Pi
30/01/2021
Josep Dolcet, els Tonos i cantades de l'arxiu del Pi

Josep Dolcet, els Tonos i cantades de l'arxiu del Pi

Conferència del malauradament desaparegut musicòleg Josep Dolcet, sobre les cantades i "tonos divinos" del fons musical de l'Arxiu del Pi. La conferència va ...

25/01/2021

Continuem amb els concerts de l'ESMUC. Divendres a la tarda, concert coral d'obres del renaixement europeu.
Podeu treure les localitats gratuïtament des d'EVENTBRITE

Any nou, vida nova diuen, i l’Arxiu reprèn les seves activitats en la mesura de les possibilitats que ens permet la Covi...
01/01/2021

Any nou, vida nova diuen, i l’Arxiu reprèn les seves activitats en la mesura de les possibilitats que ens permet la Covid.
Enguany i coincidint amb els actes del 700 anys del Corpus que vam iniciar l’any passat i que continuaran fins al maig d’aquest nou 2021, l’Arxiu i l’ESMUC hem programat, dins el cicle “Vespres d’Antiga” un seguit de concerts dedicats a la música sagramental.
No us els perdeu, és una bona ocasió d’escoltar bona música antiga, molta de casa nostra i gratuïtament, i a l’hora doneu el vostre reconeixement a l’entusiasme i treball dels músics de l’Escola.
Aquí teniu el programa!!!

Any nou, vida nova diuen, i l’Arxiu reprèn les seves activitats en la mesura de les possibilitats que ens permet la Covid.
Enguany i coincidint amb els actes del 700 anys del Corpus que vam iniciar l’any passat i que continuaran fins al maig d’aquest nou 2021, l’Arxiu i l’ESMUC hem programat, dins el cicle “Vespres d’Antiga” un seguit de concerts dedicats a la música sagramental.
No us els perdeu, és una bona ocasió d’escoltar bona música antiga, molta de casa nostra i gratuïtament, i a l’hora doneu el vostre reconeixement a l’entusiasme i treball dels músics de l’Escola.
Aquí teniu el programa!!!

Seny del Lladre
02/11/2020
Seny del Lladre

Seny del Lladre

Els campaners del Pi expliquen des de la catedral a que es refereix la frase "Seny del Lladre" i el perquè aquesta frase no substitueix "Toc de Queda" o "Cob...

Campaners del Pi
27/09/2020

Campaners del Pi

Tot a punt pel "Toc a plegar" de la Mercè 2020. A les 20,45 comença a ventar l'Antònia i a les 21h. La tronada... I fins l'any vinent!!

Amadeu Carbó presenta el seu llibre "Corpus" al Born-CCM 17 setembre - Calendari de l'ermità del Pirineus - Calendario d...
15/09/2020
Amadeu Carbó presenta el seu llibre "Corpus" al Born-CCM 17 setembre - Calendari de l'ermità del Pirineus - Calendario de los Pirineos

Amadeu Carbó presenta el seu llibre "Corpus" al Born-CCM 17 setembre - Calendari de l'ermità del Pirineus - Calendario de los Pirineos

L’Agrupació del Bestiari Festiu ha organitzat la xerrada en el marc de les Festes de la Mercè 2020 En el marc de les Festes de la Mercè 2020, l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya ha organitzat una sèrie d’activitats al voltant del món del bestiari que tenen com a escena...

El proper dilluns dia 14 és la festa patronal de l'Arxiconfraria de la Sang.Ünica ocasió per venerar la Vera Creu del Re...
11/09/2020

El proper dilluns dia 14 és la festa patronal de l'Arxiconfraria de la Sang.
Ünica ocasió per venerar la Vera Creu del Rei Matí (1398-1498)

El proper dilluns és la festa patronal de l'Arxiconfraria de la Sang. Després de molts anys de no fer-se reprenem la celebració encara que sigui en mig de la pandèmia.
L'església del Pi s'obrirà a les 18 i la missa serà a la nau principal a les 19h.
Al final de la missa es venerarà la Vera Creu anomenada del Rei Martí el qual la va donar a la basílica l'any 1398

Hi sou convidats

17/08/2020
Campaners del Pi

Pels morts a la Rambla tal dia com avui:
Que el Senyor els doni el repòs etern, i que la llum perpètua els il·lumini.
No oblidem!

Toc per la pau i en record de les víctimes

Catalonia Sacra
11/07/2020
Catalonia Sacra

Catalonia Sacra

Catalonia Sacra és una iniciativa de les diòcesis amb seu a Catalunya. El seu propòsit és donar a conèixer el patrimoni arquitectònic i artístic vinculat a l'Església Catòlica i facilitar-ne l'accés.

Arxiconfraria de la Puríssima Sang de Barcelona
26/06/2020

Arxiconfraria de la Puríssima Sang de Barcelona

Després de molts anys oblidada, hem recuperat la Mare de Déu dels Dolors de la Sang. Una talla de cap al 1800. Avui, a les 18,30 pujarà al cambril tot just per les vespres i missa de cada divendres en memòria dels malalts i els que ja han transpassat. Hi sou convidats!!! FEM CRÈIXER L'ARXICONFRARIA!!!

Campaners del Pi
13/06/2020

Campaners del Pi

NO US HO PERDEU, Diumenge dia 14 a partir de les 18,45!!!

Arxiu Parroquial de Santa Maria del Pi
10/06/2020

Arxiu Parroquial de Santa Maria del Pi

Demà, CONCERT CONFINAT des de la Basílica de Santa Maria del Pi. Uns reflexió sobre el cant més interpretat i conegut del Corpus!!! No us ho perdeu!!!

Arxiconfraria de la Puríssima Sang de Barcelona
27/05/2020

Arxiconfraria de la Puríssima Sang de Barcelona

A partir del proper dia 29, tots els divendres la missa de les 19 al Pi es farà amb la pregària de vespres.

Serà en memòria dels malalts i dels que ens han deixat, especialment en les circumstàncies actuals de contagi pel COVID-19.

Per poc que pugueu assistiu-hi

20/05/2020
Corruptel•les Borbòniques

Corruptel•les Borbòniques

La caiguda de la ciutat de Barcelona l’11 de setembre de 1714, va suposar la pèrdua de les institucions de govern autòctones que van ser substituïdes per una...

Nous catàlegs publicats a l'Arxiu del Pi
25/03/2020
Arxiu parroquial de Santa Maria del Pi » Nous catàlegs

Nous catàlegs publicats a l'Arxiu del Pi

En aquest temps de confinament pel Convid-19 a l’Arxiu de Santa Maria del Pi no hem deixat de treballar. Ara, de casa estant, he pogut posar al dia aquelles feines rutinàries però importants que la gestió del dia a dia havia anat ajornant. Us presento doncs noves eines de descripció: es tracta...

Arxiu Parroquial de Santa Maria del Pi
22/03/2020

Arxiu Parroquial de Santa Maria del Pi

Demà és 23 de març, la festa de Sant Josep Oriol. Enguany no es podrá asistir a la missa solemne com cada any però intentarem fer-vos arribar en streaming la que Mn. Lluís Ràmis, rector del Pi farà a les 12 a porta tancada. Si hi voleu asistir telemàticament, "sintonitzeu" el Facebook de l'Arxiu o el Twitter de la Basílica. Recordeu, demà 5 mints abans de les 12h.

Arxiu Parroquial de Santa Maria del Pi
14/03/2020

Arxiu Parroquial de Santa Maria del Pi

https://www.youtube.com/watch?v=jOFf2t2wQoU

Degut al confinament preventiu decretat per les autoritats en relació al CONVID-19, L'arxiu romandrà tancat fins a nova ordre.
El dia 24 de maig de 1651 la Reverenda Comunitat de Santa Maria del Pi, en mig de la terrible passa de pesta que va patir Barcelona aquell any, va decidir com a vot d'acció de gràcies cantar cada dia solemnement després de la missa conventual l'antífona "Stella Celi extirpavit" que des de molt antic es considerava útil contra els contagis. Ho van deixar escrit a les deliberacions i aquesta noticia representa el primer cop documentat a Barcelona (de momento) d'aquesta pràctica que es va generalitzar a Europa des de l'època medieval fins al segle XVIII. Us deixo una bona versió de l'antífona i el full volant que es repartia i que conservem a l'arxiu del Pi.
Cuideu-vos molt i arreveure!

https://www.youtube.com/watch?v=jOFf2t2wQoU

Dirección

Plaça Del Pi 7
Barcelona
08002

Teléfono

933184743

Productos

Divulgació cultural

Notificaciones

Sé el primero en enterarse y déjanos enviarle un correo electrónico cuando Museu del Pi publique noticias y promociones. Su dirección de correo electrónico no se utilizará para ningún otro fin, y puede darse de baja en cualquier momento.

Categoría

Museos cercanos


Otros Museo de Historia en Barcelona

Mostrar Todas