Fort van Breendonk

Fort van Breendonk De gruwel van het nazisme en de concentratiekampen heeft ook België niet gespaard. Het fort van Breendonk is hiervan een ontroerend en sprekend bewijs.
(19)

Werkend zoals gewoonlijk

De eerste post op onze gloednieuwe instagram pagina is een feit! Een soldaat na 4 jaar oorlog .... #remember #wo2
09/09/2020

De eerste post op onze gloednieuwe instagram pagina is een feit!

Een soldaat na 4 jaar oorlog .... #remember #wo2

oorlogsverhalen.be
09/09/2020

oorlogsverhalen.be

Wist je dat tijdens WO2 het topvoetbal bleef doorgaan, zowel tijdens de mobilisatie als onder de Duitse bezetting?

Alfons t' Kint bijvoorbeeld speelde in 1939 in de 1e ploeg van Anderlecht, moest vervolgens naar het front en ging na enige maanden als krijgsgevangene gewoon terug sjotten in het Astridpark. Hij behaalde een titel met Anderlecht en ging dan, door de oorlogsomstandigheden gedwongen, spelen voor Eendracht Aalst, terwijl hij in alle stilte ook verzetsman werd.

Het fascinerende verhaal van Alfons, topvoetballer bij Anderlecht en Aalst, frontsoldaat, verzetsman, zakenman én de populairste politicus ooit in Affligem werd, staat nu op www.oorlogsverhalen.be.

De nacht is reeds gevallen en velen liggen al in hun warme bedjes, maar wij werken nog even door! 😊 #erstaatnogwattegebe...
08/09/2020

De nacht is reeds gevallen en velen liggen al in hun warme bedjes, maar wij werken nog even door! 😊 #erstaatnogwattegebeuren #stilstaanisachteruitgaan #itsnotajobitsapassion

Marcel Dumonceau trachtte uit zijn cel in Breendonk te ontsnappen en werd er in 1944 gefusilleerd.Ontdek hier zijn verha...
06/09/2020
Marcel Demonceau

Marcel Dumonceau trachtte uit zijn cel in Breendonk te ontsnappen en werd er in 1944 gefusilleerd.
Ontdek hier zijn verhaal.

Marcel Demonceau (1914-1944) was licenciaat economische en financiële wetenschappen van de Université libre de Bruxelles maar ook een atleet: met zijn  1 m.98 was hij voor de oorlog interuniversitair kampioen  decathlon. Al in de herfst 1940 sloot hij zich aan bij een  clandestiene organisatie,...

Cegesoma
03/09/2020

Cegesoma

75 jaar geleden
België herdenkt

75 jaar geleden herdacht België voor het eerst de bevrijding van september 1944 terwijl Japan net de capitulatie ondertekend had waarmee een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog.
Zeker, op 3 september werd Brussel bevrijd, maar een jaar later krijgen de feestelijkheden die in de hoofdstad georganiseerd worden een nationale weerklank . Het herdenkingsprogramma neemt een hele week in beslag : van 1 tot 8 september. Het publiek komt er massaal op af en het zijn nu niet alleen Brusselaars zoals een jaar voordien wél het geval was.

Het moet gezegd dat men de zaken groots heeft aangepakt. De gebeurtenis wordt met veel luister gevierd Een indrukwekkende militair défilé marcheert langs de grote verkeersaders van de stad. Net als in september 1944 gaat de aandacht in de eerste plaats uit naar de geallieerde militaire bevelhebbers en naar de soldaten van de Brigade Piron. Detachementen van de Guards, van de Royal Air Force, van Franse, Canadese en Amerikaanse soldaten – maar geen Sovjetsoldaten – en natuurlijk ook van het heropgerichte Belgisch leger defileren door de straten begeleid door marsmuziek en krijgen een geestdriftig onthaal van de massa. De menigte vergast hen op een uitzinnig onthaal met bloemen en confetti.

Als de Koningskwestie een ongenode gast is

Als de prominenten op het punt staan de officiële tribune op het Paleizenplein te verlaten doorbreekt een deel van het publiek de dranghekkens voor een eerbetoon aan de Regent. Op dat ogenblik beginnen anderen de naam « Leopold » te scanderen. De eerste minister zou op de tribune breed geglimlacht hebben, wat slecht viel bij de voorstanders van de koning. Zij proberen daarop de tribune te bestormen, maar worden tegengehouden door de ordehandhavers. Het incident vindt nauwelijks weerklank in de pers maar komt verschillende keren ter sprake op de ministerraad. Politie en rijkswacht kaatsen elkaar de verantwoordelijkheid toe voor de ordehandhaving tijdens de feestelijkheden. Het incident en het belang dat de regering eraan hecht tonen aan hoe gevoelig de Koningskwestie al ligt.

En het verzet ?

Op 3 september krijgt het verzet weinig ruimte toebedeeld. Men viert immers in de eerste plaats de bevrijding. De dag voordien, zondag 2 september, kreeg het verzet zijn eerbetoon. Dat verliep nogal ongecoördineerd. Aan het Zuidstation bracht de NMBS hulde aan de spoorweglui die zich een jaar voordien onderscheiden hadden in de episode met de « spooktrein » : een konvooi van 1.500 gevangenen die naar Duitsland gedeporteerd moesten worden, maar dat dank zij de moed van de spoorweglui niet verder dan Mechelen raakte en op 3 september 1944 weer in het Zuidstation toekwam.

Van haar kant bracht de Nationale Koningsgezinde Beweging hulde aan vijf van haar leden die op 3 september 1944 onder de kogels van een Duitse patrouille gevallen waren in de Regentschapsstraat ter hoogte van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten.

Het Onafhankelijkheidsfront organiseerde dan weer een « Dag van het Verzet » die verliep op de traditionele herdenkingsplaatsen van de hoofdstad : een plechtigheid aan het Graf van de Onbekende Soldaat, een mis in de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk en daarna een plechtige huldiging op de Grote Markt van Brussel in aanwezigheid van de minister van landsverdediging, de liberaal Léon Mundeleer, en het stadsbestuur. De avond werd besloten met een volksbal.

De terugkeer van het Lam Gods

3 september betekent ook de terugkeer van het Lam Gods. Het beroemde veelluik van de gebroeders Van Eyck was namelijk op bevel van de Führer in 1942 door de bezetters meegenomen. Het retabel werd opgeslagen in de zoutmijn van Altaussee in Oostenrijk en werd daar teruggevonden door de beroemde Monuments Men, een eenheid die in 1943 op initiatief van generaal Eisenhower werd opgericht om kunstwerken die de Nazi’s ontvreemd hadden te recupereren. De Amerikaanse ambassadeur overhandigde het werk aan de Regent, waarna het enkele dagen tentoongesteld werd in het Paleis voor Schone alvorens het werd teruggebracht naar de Sint-Baafskathedraal in Gent.

Hulde aan Eisenhower

Vanaf 6 september wordt generaal Eisenhower geëerd. Het is niet de eerste keer dat hij Brussel aandoet. In november 1944, toen dé politieke prioriteit de ontwapening van het verzet was, was hij al voor een erg politiek beladen bezoek gekomen om de Belgische regering te steunen. Dit keer is zijn bezoek veel meer protocollair. Hij wordt op het koninklijk palais ontvangen waar hij uit handen van de Regent de Leopoldsorde in ontvangst neemt. Hij wordt ook ereburger van de stad Brussel en huldigt in Schaarbeek de laan in die zijn naam heeft gekregen. Tot slot eindigt de week op zaterdag 8 september met een groot Overwinningsbal in de Muntschouwburg en op het Muntplein.
Een herdenking van de Bevrijding die een traditie zal worden !

© KBR, Rijksarchief, Gemeentelijke archieven van Schaarbeek

02/09/2020

Het fort van Breendonk opent terug volledig zijn poorten. Dit elke dag van 10 tot 16 uur.

Vergeet ze niet .... 💔
27/08/2020

Vergeet ze niet .... 💔

Czeslawa Kwoka, 14 years old. She was murdered in Auschwitz. The Nazis murdered her mother several days earlier. Shortly before the photo was taken, a guard beat her with a stick. Czeslawa wiped the blood off her face, dried her tears, and posed for the photo. Shortly later, she was executed.

While most Holocaust victims were Jewish, not all were. The red triangle marked Czeslawa (who was ethnically Polish) as a "political prisoner" as opposed to a Jew.

Overlijden van Jorge Sanjinez, Peruviaanse veteraan van de Brigade-Piron, op 103-jarige leeftijd – 24 augustus 2020Jorge...
26/08/2020
Le vétéran Jorge Sanjinez Lenz avait libéré Trouville

Overlijden van Jorge Sanjinez, Peruviaanse veteraan van de Brigade-Piron, op 103-jarige leeftijd – 24 augustus 2020
Jorge Sanjinez-Lenz woont in Pucallpa, in het Peruviaanse deel van het Amazonewoud. Hij verlaat Peru in 1942. Hij begeeft zich eerst naar New York en dan naar Canada, waar hij in het kamp van Joliette (Québec) zijn eerste militaire opleiding krijgt. Samen met een tiental andere Zuid-Amerikanen wordt hij bij de Brigade-Piron ingedeeld, een eenheid die vooral uit Belgen bestaat en aan het Britse leger is verbonden. Hij maakt deel uit van een aanvalspeloton binnen de 2e gemotoriseerde eenheid, landt op 8 augustus 1944 in Normandië en neemt aan alle veldtochten deel.
Voor deze wapenfeiten verleent Frankrijk hem in 2017 het Légion d’honneur.

Dernier vétéran péruvien de la brigade belge Piron, Jorge Sanjinez Lenz est décédé lundi 24 août 2020, à 103 ans. Sa disparition survient tout juste soixante-seize ans après la libération de Trouville.

Vorig jaar hadden we op 10 december op Hamul Rights day Esther Naschelski te gast. Hierbij leert u haar verhaal:Esther N...
23/08/2020

Vorig jaar hadden we op 10 december op Hamul Rights day Esther Naschelski te gast. Hierbij leert u haar verhaal:
Esther Naschelski is drie wanneer haar ouders in 1942 naar Auschwitz worden gedeporteerd. Ze zullen nooit meer terugkeren. Esther wordt verborgen gehouden in een kinderkribbe nabij de Dossinkazerne in Mechelen en overleeft de oorlog. Na de oorlog zoekt de joodse gemeenschap haar. Esther wordt niet gevonden, want ze wordt voor een tweede maal verborgen, ditmaal door een fanatieke katholieke vrouw die haar van haar culturele roots weghoudt. Esther groeit op in een liefdeloos, kil en antisemitisch klimaat. Ze kent weinig vreugde tijdens haar jeugd en wordt ¿verstopt¿ in vele pensionaten. Als jongvolwassene zoekt ze vergeefs wat het lot van haar moeder is geweest. Pas vanaf 2005, op 65-jarige leeftijd, leert Esther het ware verhaal van haar familie kennen. Ze ontdekt wie haar vader was en wordt geconfronteerd met de tragische dood van haar ouders in Auschwitz. Esthers leven verandert nu drastisch. Onvermoeibaar zoekt ze naar sporen uit het verleden en reconstrueert ze de puzzel van haar familiegeschiedenis. In haar lange en intense rouwproces vindt ze kracht in het neerschrijven van haar verhaal. Ondanks haar lijden en verdriet bloeit Esther tijdens het zoeken en schrijven open. Voor het eerst in haar leven wordt ze beluisterd, spreekt ze en vindt ze de woorden om haar waarheid te vertellen, die van een kind dat door oorlogsomstandigheden in slechte handen kwam en missen moest wat voor ieder mens zo vanzelfsprekend is: warmte en verbondenheid met een familie en cultuur. In dit boek doet Esther na meer dan zestig jaar van stilte haar aangrijpende verhaal. Op een doorleefde, intense en serene manier wil ze getuigen en sensibiliseren, opdat de wereld zou weten hoe oorlog en fanatisme levens kunnen verwoesten.

Over de auteur:

Esther Naschelski werd in haar schrijfproces begeleid door Hans Grietens, professor aan het Centrum voor Gezins- en Orthopedagogiek van de K.U.Leuven.

1944-08-18 Tuerie de Courcelles.
18/08/2020
1944-08-18 Tuerie de Courcelles.

1944-08-18 Tuerie de Courcelles.

Au matin du 18 août 1944, quinze hommes et quatre femmes sont assassinés à Courcelles, près de Charleroi. Ce drame clôture une après-midi et une nuit de terreur que huit autres victimes innocentes payent de leur vie. À l’origine de ce ‘bain de sang’, l’attentat meurtrier commis le 17...

Hoe Gentenaars in de bres sprongen voor de Joodse bevolking tijdens de Tweede Wereldoorlog?Marc Verschooris, een (archie...
17/08/2020

Hoe Gentenaars in de bres sprongen voor de Joodse bevolking tijdens de Tweede Wereldoorlog?

Marc Verschooris, een (archief)onderzoeker pur sang, is niet aan zijn proefstuk toe : eerder publiceerde hij al het boek 'De papegaai is niet dood' over de activiteiten van drie geheim agenten. ‘Uit de lus van de strop’ focust op Gentenaars die die hun Joodse medeburgers hielpen ontsnappen aan vervolging door de bezetter en zijn handlangers, vervolging die meestal tot de dood leidde.

Vroege aanloop

Het verhaal begint in de jaren 1920-30 toen vele Joodse studenten uit Oost-Europa naar Gent trokken, op de vlucht voor discriminatie en raciale vervolging. Ze schreven zich vooral in aan de ingenieursopleiding. Het waren knappe koppen die na hun studies niet allemaal terugkeerden naar hun vaderland. Hun namen vinden we terug in verschillende industrietakken in de Gentse kanaalzone. Velen brengen het tot bedrijfsleider, anderen. openden een handelszaak of kozen voor een onderwijsopdracht.

De bezetting

Vooral tijdens de Tweede Wereldoorlog, als de nood het hoogst was, wordt duidelijk hoe goed de Joods-Gentse ingenieurs geïntegreerd zijn. Precies deze integratie zorgt ervoor dat de hulpverlening op gang komt wanneer collega’s en vrienden moeten onderduiken. In de Gentse geschiedenis van het onderduiken nemen artsen, professoren en ingenieurs een belangrijke plaats in. Maar Gentse burgers uit alle lagen van de bevolking, met verschillende overtuigingen en gekenmerkt door een uitzonderlijke moed, komen in opstand om de barbaarsheid en de terreur een halt toe te roepen. Als we rekening houden met de families die de stad ontvlucht waren en met de kinderen die door het Comité de Défense des Juifs in Gent waren geplaatst, dan moeten er eind 1942 ongeveer 270 Joden in Groot-Gent gewoond hebben. Ongeveer één derde van de Gentse Joden werd gedeporteerd, 95 overleefden dit niet. Slechts vijf personen, drie mannen en twee vrouwen, werden gerepatrieerd. De anderen konden de dans ontspringen. Gentenaars waren duidelijk onwillig om hun medeburgers in de kou te laten staan.
Marc Verschooris identificeerde alle Joodse families in de regio Gent. Hij reconstrueert het verhaal van de overlevenden die als bij wonder aan de strop van de haat zijn ontsnapt. Naast angst voor het antisemitisme van vroeger en nu, is er ook dankbaarheid voor de heldendaden van zij die resoluut kozen voor steun, respect en solidariteit. Vele, niet eerder gepubliceerde foto’s, geven de hoofdrolspelers in dit boek een gelaat.

Puzzel

In zijn jarenlange zoektocht kwam Marc Verschooris vaak flarden van getuigenissen tegen in diverse archieven, verklaringen die werden afgelegd om een verhaal van een soms geheel andere orde compleet te maken, maar die hem toelieten de ontbrekende stukjes van de puzzel in elkaar te schuiven. Zo kon een argeloos uitgesproken naam in een krant hem naar de archieven leiden en de aanloop zijn tot een avontuur met vele zijwegen, dat enkele jaren later eindigde in een postume erkenning, de titel van ‘Rechtvaardige’, beter bekend als Yad Vashem-onderscheiding voor hulp aan Joden.

15/08/2020
War Heritage Institute

War Heritage Institute

Du 1er juillet au 30 août 2020 Bastogne Barracks vous accueillera en toute sécurité - Bastogne Barracks verwelkomt u in alle veiligheid van 1 juli tot 30 augustus 2020 - Bastogne Barracks welcomes you from 1 July till 30 August 2020, with observance of all security measures - Copyright: Angelo Maira & Jérusalem Pierard

Fijn weekend! 🍀
07/08/2020

Fijn weekend! 🍀

We blijven hopen.... fijne start van een nieuwe week! 🍀
03/08/2020

We blijven hopen.... fijne start van een nieuwe week! 🍀

Fijn weekend 🍀 #keepitsafe #makethebestofit
31/07/2020

Fijn weekend 🍀 #keepitsafe #makethebestofit

Ter nagedachtenis van de gevangenen van Breendonk. Tekst; Bieke SchutijserDe nacht was koud en vochtig en de zon is nog ...
24/07/2020

Ter nagedachtenis van de gevangenen van Breendonk.
Tekst; Bieke Schutijser

De nacht was koud en vochtig en de zon is nog niet volledig op als we al zand aan het graven zijn.
De SS’ers zijn in een slechte bui; regelmatig wordt een gevangene ingegraven, gefolterd..

“Schneller arbeiten, schneller!!”

Nummer 2495 is al dagen aan het jammeren van de honger. Ik zou zo graag een stukje brood met hem willen delen, maar zelfs dat heb ik niet.

“Schneller! Schneller, Schneller!!”

Wanneer hij een paar sprieten gras bemerkt, probeert hij ze stiekem te verorberen. De laatste tanden die hij nog had, slaat de SS er uit. Zijn verdiende loon voor het eten van gras.
De duisternis valt. Ik ben uitgeput, moe en heb honger, maar het einde van deze dag is nog niet in zicht.

“Schneller arbeiten, dumkopfen!” klinkt het de hele dag. Tot ik plots muziek hoor…

Een krekelmannetje tjirpt dapper en strijdvaardig zijn partisanenlied bij elkaar. Ik sluit mijn ogen, dwaal terug in de tijd. De Witte Brigade was nog in volle opmars en strijdvaardig. We zijn jong en dapper! Ik neem haar mee naar het mooiste plekje aan de Nete en kus haar in de schaduw van het kasteel. Ik neem haar koude handen in de mijne en we luisteren naar een liefdespartituur gezongen door duizenden krekels…

Een lederen laars raakt me vol in het gezicht!

“Schneller verfluchte Hunden!”

Het dappere krekelmannetje vervolledigt zijn lied…
Hier gaat het Duits gebrul verder, de slagen gaan door
Maar even….. heel even maar,
Beleefde ik dankzij die krekel mijn sprookje terug met haar …

Precies 189 jaar geleden legt Leopold Van Saksen- Coburg-Cotha, de grondwettelijke eed af als eerste Koning van België. ...
21/07/2020

Precies 189 jaar geleden legt Leopold Van Saksen- Coburg-Cotha, de grondwettelijke eed af als eerste Koning van België.

Wij wensen iedereen een geweldige Nationale feestdag, een fantastische vrije dag of gewoon een leuke dag 😉🇧🇪

Fijne week gewenst 🌺
19/07/2020

Fijne week gewenst 🌺

17/07/2020
IGEMO Intercommunale

IGEMO Intercommunale

Tachtig jaar geleden werd ons land geteisterd door de Tweede Wereldoorlog. Nog maar enkelen kunnen de verhalen navertellen. Vier studenten journalistiek gingen op zoek naar verborgen oorlogsverhalen in onze regio. In woord & beeld brengen ze lokale getuigenissen, onbekend bij het grote publiek.

Als tienjarige knaap zag Marcel Siebens (85) de Shermantanks door Willebroek rijden. Het waren de Engelsen, goed volk. De bevrijding was nabij. “De Engelsen konden de brug over omdat het Duitse dynamiet gesaboteerd was door een onbekende held.” Lees zijn verhaal via https://igemo.be/erfgoed/oorlogsverhalen/willebroek/

Adres

Brandstraat 57
Willebroek
2830

10 minuten van het treinstation Willebroek

Meldingen

Wees de eerste die het weet en laat ons u een e-mail sturen wanneer Fort van Breendonk nieuws en promoties plaatst. Uw e-mailadres wordt niet voor andere doeleinden gebruikt en u kunt zich op elk gewenst moment afmelden.

Contact Het Museum

Stuur een bericht naar Fort van Breendonk:

Video's

Musea in de buurt


Andere Historisch museum in Willebroek

Alles Zien

Comments

Kan er mij iemand zeggen hoe het met de reservaties voor een bezoek gaat? Ik zou nog wel eens willen een bezoek brengen. Lang wachten? Welke dag best?
Vandaag een bezoek gebracht aan het Fort van Breendonk. Het deed deugd om na zoveel weken eens "uit ons kot" te komen. Respect en proficiat aan alle medewerkers van het Fort om ervoor te zorgen dat we op een veilige manier het Fort kunnen bezoeken. Er werd aan alles gedacht om de maatregelen op te volgen. #StaySafe #StayHealthy 👍👍👍
Vandaag de dag 119j geleden stierf Lizzie van Zyl in een concentratiekamp. Zij was 7 jaar.... 119j geleden hoor ik u denken? Jawel,, ze stierf in een concentratiekamp van de Britten ,bij Bloemfontein tijdens de 2 e boerenoorlog. Concentratiekampen bestaan jammer genoeg al vele langer dan ww2. . Laat ons hopen dat de mens ooit leert van zijn geschiedenis.....
Geachte, Als studenten geschiedenis aan de Universiteit Gent contacteren mijn medestudent en ik jullie in het kader van het vak Mondelinge Geschiedenis. Dat vak leert ons aan de hand van een interview deze onderzoeksmethode onder de knie te krijgen. Dit jaar passen de interviews in een onderzoek over verzetsorganisaties na de Tweede Wereldoorlog. Omwille van de Corona maatregelen is het niet zo gemakkelijk om respondenten te vinden die het zien zitten om een interview via Skype af te leggen. Graag hadden wij via deze weg gepolst of er kandidaten zijn bij jullie die bereid zouden zijn hieraan mee te werken. Twee respondenten volstaan. Alvast heel erg bedankt. Ten slotte, veel goeie moed in deze onzekere periode en verzorg jullie! Met vriendelijke groeten, Willem Van Den Bosch en Astrid Tomme Indien u ons wilt contacteren voor meer informatie kan u ons altijd via mail of Facebook bereiken. Emailadres Astrid: [email protected] Emailadres Willem: [email protected]
Een klavertje 4 is het teken van geluk! Deze is om te delen! Want als je geluk deelt verdubbelt het zich!
Als er iemand twee kaarten heeft voor de voorstelling met kristien hemmerechts. Let me know!
Waar kan ik me inschrijven is het een dag of een weekend ? :)
Historische waarde is onschatbaar voor de volgende generaties.
De stand van de zon wierp rond de middag een akelige hakenkruisschaduw in het slaapvertrek... De mannen die daar ooit moesten slapen, verdienen een standbeeld en stierven inderdaad voor onze vrijheid. Respect!
Foto komt uit de archieven van Imperial War Museums London Fort van Breendonk WO II