Joods Museum van deportatie en verzet

Joods Museum van deportatie en verzet Het Memoriaal, Museum en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten is een Belgisch museum, in en naast het doorgangskamp Kazerne Dossin.

Het museum schetst de Belgische geschiedenis van de Joden- en zigeunervervolging en wijst op mechanismen die schendingen van de mensenrechten veroorzaken.VoorgeschiedenisTijdens de Tweede Wereldoorlog zette de Duitse bezetter de Dossinkazerne in als verzamelkamp voor Belgische Joden en zigeuners. Van hieruit werden er meer dan 25.000 gedeporteerd naar het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. Vijftig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog werd in de kazerne een ruimte vrijgemaakt voor de herdenking aan deze deportaties. Het museum kwam er op vraag van de Vereniging van de Joodse Weggevoerden in België - Dochters en zonen van de deportatie (VJWB) en het Centraal Israëlitisch Consistorie van België (CICB). Het Joods Museum van Deportatie en Verzet werd officieel geopend in 1995 met steun van Mechelen en provincie Antwerpen. Naast een museum werd een documentatiecentrum uitgebouwd.

Werkend zoals gewoonlijk

Adres

Mechelen

Meldingen

Wees de eerste die het weet en laat ons u een e-mail sturen wanneer Joods Museum van deportatie en verzet nieuws en promoties plaatst. Uw e-mailadres wordt niet voor andere doeleinden gebruikt en u kunt zich op elk gewenst moment afmelden.

Snelkoppelingen

Type

Musea in de buurt


Andere Musea in Mechelen

Alles Zien